China promite 42 de miliarde de dolari pentru o serie de măsuri de sprijinire a sectorului imobiliar aflat în dificultate

China promite 42 de miliarde de dolari pentru o serie de măsuri de sprijinire a sectorului imobiliar aflat în dificultate
Profit.ro
Profit.ro
scris 18 mai 2024

Autoritățile chineze au promis vineri un nou sprijin pentru întreprinderile de stat, pentru a le permite să cumpere apartamente nevândute, într-un efort care ar putea ajuta dezvoltatorii să obțină mai multe finanțări pentru a finaliza construcția proprietăților prevândute, transmite CNBC, citată de News.ro

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie. Parteneri: Garanti BBVA, Gomag.

Acestea și alte măsuri anunțate vineri au marcat cele mai recente eforturi ale Beijingului de a aborda problemele din sectorul imobiliar masiv.

”Cred că este încurajator faptul că politica (guvernului) face o schimbare de direcție, încercând să susțină piața imobiliară”, a spus Zhu Ning, profesor de finanțe la Universitatea Tsinghua și autor al cărții ”China’s Guaranteed Bubble”.

Rusia construiește un nou gazoduct către China. Capacitatea, similară celei a Nord Stream 1 CITEȘTE ȘI Rusia construiește un nou gazoduct către China. Capacitatea, similară celei a Nord Stream 1

Viceguvernatorul Băncii Populare a Chinei, Tao Ling, a declarat vineri reporterilor, într-o ședință de informare, că banca centrală va oferi instituțiilor financiare 300 de miliarde de yuani (42,25 miliarde de dolari) pentru a împrumuta întreprinderilor de stat locale (SOE), astfel încât acestea să poată cumpăra apartamente nevândute care au fost deja construite.

Banca centrală se așteaptă ca sprijinul financiar să elibereze 500 de miliarde de yuani pentru astfel de achiziții, pe care întreprinderile de stat le-ar putea transforma în locuințe la prețuri accesibile.

Companiile imobiliare pot folosi apoi fondurile câștigate din acele vânzări pentru a finaliza construcția altor apartamente, a spus banca centrală.

În ceea ce privește proprietățile neterminate, prevândute, directorul adjunct al Administrației Naționale de Reglementare Financiară, Xiao Yuanqi, a declarat reporterilor că băncile comerciale au oferit împrumuturi de 935 de miliarde de yuani pentru a finaliza construcția proiectelor incluse pe lista albă, de când programul a fost lansat în ianuarie.

”Achiziția guvernului a inventarului de locuințe poate injecta mai multe lichidități dezvoltatorilor, care ar putea avea apoi mai multe resurse pentru livrarea de locuințe. În cele din urmă, guvernul a intervenit în calitate de cumpărător de ultimă instanță”, a declarat Larry Hu, economist șef la Macquarie, pentru CNBC.

El a spus că, ”în această etapă, implementarea politicilor aparține în principal întreprinderile de stat și guvernele locale, dar resursele lor pot fi prea limitate pentru a muta acul la nivel macro. Mai târziu, s-ar putea să vedem mai multe eforturi din partea guvernului central”, a spus el.

viewscnt
Afla mai multe despre
china
imobilizare
masuri
sprijin