Îngrijorările cu privire la o posibilă majorare a dobânzii de referință în SUA au avut în general efecte negative pentru piețele emergente, dar monedele și randamentele la titlurile de stat în țări precum Polonia, Ungaria și România au avut evoluții favorabile în ultimul trimestru, iar așteptările pentru tot anul sunt optimiste, scrie Bloomberg.
Urmărește-ne și pe Google News
Tendințele pozitive pentru economiile din Europa Centrală și de Est ar putea continua, indiferent ce decizie vor adopta oficialii Rezervei Federale mâine, potrivit unui grup de analiști, citați de Bloomberg.
Evenimente
21 mai Maratonul Economia Sustenabilă
28 mai Maratonul Fondurilor Europene
4 iunie Eveniment Profit.ro - Piața imobiliară între șocuri și oportunități - Ediția a V-a
28 mai Maratonul Fondurilor Europene
4 iunie Eveniment Profit.ro - Piața imobiliară între șocuri și oportunități - Ediția a V-a
Leul, forintul, coroana cehă, leva și zlotul polonez au avut cele mai mari aprecieri în raport cu dolarul în al treilea trimestru al anului. Totodată, deși China, Brazilia și Turcia se confruntă cu probleme, economia Cehiei este așteptată să crească cu 3,7% în acest an - cea mai rapidă creștere din UE alături de cea a Irlandei, iar România și Polonia ar putea avea un avans economic de 3,5%, potrivit datelor agregate de Bloomberg.
Încrederea în evoluția acestor economii este dată de așteptările cu privire la continuarea programul de relaxare cantitativă al Băncii Centrale Europene (BCE), încurajate de peședintele instituției, Mario Draghi. Politica BCE joacă un rol mai important în regiune decât eventualele efecte nefavorabile ale unei posibile majorări a dobânzilor din SUA, pentru prima dată din 2006.
“Draghi este mult mai important decât Yellen pentru țările din Europa Centală și de Est“, spune Simon Quijano-Evans, director de strategie pentru piețele emergente la Commerzbank, Londra.
Astfel, Draghi a declarat recent că actualul program de cumpărare de active este flexibil și, deși instituția nu va adopta noi măsuri de stimulare a economiei deocamdată, este gata să acționeze dacă va fi necesar. Programul BCE de relaxare cantitativă aflat în derulare presupune cumpărarea de active - inclusiv obligațiuni guvernamentale, în valoare de 60 de miliarde de euro lunar, până în septembrie 2016.
“Credem că performanța mult mai favorabilă a acestor țări (din Europa Centrală și de Est - n.red) față de celelate economii emergente va continua până în momentul reuniunii Fed și probabil și după, în absența unui apetit prea ridicat pentru risc“, spune Gunter Deuber, analist la Raiffeisen Bank International, într-un raport.