Confirmare: Guvernul își menține doar angajamentul aderării la euro, fără a avansa o dată

Confirmare: Guvernul își menține doar angajamentul aderării la euro, fără a avansa o dată
Ovidiu Bărbulescu
Ovidiu Bărbulescu
scris 5 mai 2017

Programul de convergență, aprobat vineri de Guvern, nu menționează o dată certă de aderare a României la zona euro, ci doar menținerea acestui angajament, după cum a relatat Profit.ro în premieră.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie. Parteneri: Garanti BBVA, Gomag.

Profit.ro a prezentat anterior informația că Guvernul ia în calcul ca nici în acest an să nu își asume niciun termen pentru adoptarea monedei euro și să transmită Comisiei Europene doar angajamentul de a adopta moneda europeană la o dată care va fi stabilită în urma unei analize de impact ce va determina momentul cel mai oportun.

Programul de convergență 2017-2020, aprobat vinerti de Guvern, confirmă astfel doar menținerea angajamentului Guvernului României de aderare la Zona Euro.

”Angajamentul de adoptare a monedei euro reprezintă, în continuare, o ancoră importantă în privința implementării unor politici bugetare, structurale și instituționale eficiente și coerente, în vederea asigurării unei convergențe reale (venit/locuitor) de durată, creșterii competitivității economiei românești, reducerii disparităților regionale și deficiențelor structurale”, arată Guvernul.

Isărescu: Trecerea la Euro va fi sustenabilă doar dacă ne concentrăm pe reducerea decalajelor de dezvoltare între regiunile României CITEȘTE ȘI Isărescu: Trecerea la Euro va fi sustenabilă doar dacă ne concentrăm pe reducerea decalajelor de dezvoltare între regiunile României

Potrivit sursei citate, din punctul de vedere al convergenței reale, evaluată prin decalajele față de media europeană (UE – 28) a produsului intern brut pe locuitor exprimat prin puterea de cumpărare, există perspectiva ca la orizontul anilor 2020 România să atingă 70% din media europeană, comparativ cu 57,1% înregistrat în anul 2015.

Programul de convergență are la bază prevederile cadrului macroeconomic actualizat pentru perioada 2017-2020, care prevede o creștere economică de 5,2% în anul 2017 și o creștere medie anuală de 5,6% în perioada 2018-2020.

În aceste condiții, deficitul bugetar ESA rămâne relativ constant în anii 2017-2018, urmând să se ajusteze către 2% în anul 2020.

Deficitul structural crește de la 2,4% din PIB în 2016 la 3% în anul 2018, iar abaterea de la obiectivul pe termen mediu - OTM începe să se ajusteze treptat începând din anul 2019. Pe întreaga perioadă de proiecție este așteptat ca datoria publică, conform metodologiei UE, să rămână sub 40% din PIB.

viewscnt
Afla mai multe despre
euro
zona
aderare
convergenta
guvern
program
ue
data