Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Dragoș Pîslaru, anunță, sâmbătă seară, că a studiat în detaliu noul Cadru Financiar Multianual 2028–2035, propus recent de Comisia Europeană, iar României i se propune o alocare inițială de 60 miliarde de euro. ”O sumă bună la prima vedere, dar care vine cu condiții stricte”, a transmis ministrul.
”În acest weekend m-am aflat din nou la Bruxelles, alături de Delia și Traian — colegii noștri de la Reprezentanța Permanentă a României pe lângă Uniunea Europeană, specializați în politica de coeziune. Împreună ne-am uitat în detaliu la noul Cadru Financiar Multianual 2028–2035, propus recent de Comisia Europeană”, a scris, sâmbătă seară, pe Facebook, Dragoș Pîslaru, potrivit News.ro.
Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene explică noutățile acestui pachet:
Fiecare stat membru va avea un plan național unic, în stilul PNRR, cu obiective clare și reforme asumate.
În paralel, vor exista fonduri suplimentare accesate competitiv la nivel european.
României i se propune o alocare inițială de 60 miliarde de euro.
”O sumă bună la prima vedere, dar care vine cu condiții stricte: trebuie să fim bine pregătiți, foarte clari în priorități și capabili să livrăm rezultate. Și avem încă multe necunoscute de lămurit în interesul României”, a transmis ministrul.
Păslaru precizează că urmează luni importante, pentru că, în toamnă, încep poziționările oficiale ale Consiliului și Parlamentului European.

”Tot în toamnă, România trebuie să aibă deja poziția sa definită. În 2026 este așteptată negocierea regulamentelor, astfel încât din a doua jumătate a anului 2027, statele membre să-și poată trimite planurile spre aprobare, iar în 2028 deja am putea avea prefinanțarea după aprobarea planurilor”, precizează ministrul.
Dragoș Pislaru ecplică faptul că în România, sunt mai multe instituții-cheie implicate: MAE (pentru coordonare europeană), MFP (pentru buget), MIPE (pentru fonduri), plus ministerele Agriculturii și Afacerilor Interne.
”La MIPE, suntem pregătiți să contribuim activ la conturarea poziției României și la pregătirea noului plan. Ce e important să înțelegem:
Nu ne permitem să spunem „terminăm mai întâi cu PNRR și după mai vedem ce facem”.
Trebuie să fim proactivi, să învățăm din greșelile trecutului și să tratăm acest nou exercițiu cu seriozitate și viziune.
Dacă tot reparăm PNRR-ul în ceasul al 12-lea, măcar de data asta să pornim cu temele făcute”, avertizează ministrul.
Comisia Europeană (CE) a prezentat miercuri o propunere a unui buget aferent perioadei 2028-2034 în valoare de 2.000 de miliarde de euro, mai mare decât cel din perioada precedentă, anunță comisarul european al Bugetului Piotr Serafin, care prevede mijloace suplimentare în domeniile competitivității și apărării, în timp ce începe o încleștare tensionată cu privire la viitorul Politice Agricole Comune (PAC).