Dumitru, Consiliul Fiscal: Creșterea economică din trimestrul III a fost sub așteptări

Dumitru, Consiliul Fiscal: Creșterea economică din trimestrul III a fost sub așteptări
Profit.ro
Profit.ro
scris 15 nov 2016

Creșterea economiei românești din trimestrul al treilea al acestui an, de 4,4% față de aceeași perioadă a anului trecut, este una sub așteptări, iar șansele ca produsul intern brut (PIB) să avanseze cu peste 5% în acest an sunt foarte mici, fiind mai degrabă așteptat un avans de 4,5%, a declarat marți președintele Consiliului Fiscal, Ionuț Dumitru.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie. Parteneri: Garanti BBVA, Gomag.

Economia românească a crescut în trimestrul al treilea din acest an cu 4,4%, pe serie brută, față de aceeași perioadă din 2015, iar față de trimestrul anterior cu 0,6%, în timp ce avansul pe primele nouă luni a fost de 4,9%, arată primele estimări publicate marți de Institutul Național de Statistică (INS), scrie News.ro.

"Este o creștere economică sub așteptări, sunt foarte mici șanse să avem o creștere peste 5% în acest an", a afirmat Dumitru, în marja unei conferințe pe teme economice.

Temperarea creșterii economice era anticipată de analiști.

”Era de anticipat, având în vedere că o parte din avansul de până acum s-a datorat reducerii TVA și creșterii consumului. O creștere bazată pe stimuli fiscali nu este una de durată”, a spus Dumitru.

Economia României a crescut în trimestrul III cu 4,4% față de aceeași perioadă din 2015 și cu 0,6% față de trim. II CITEȘTE ȘI Economia României a crescut în trimestrul III cu 4,4% față de aceeași perioadă din 2015 și cu 0,6% față de trim. II

Pentru întregul an, Fondul Monetar Internațional (FMI) estimează un avans economic de 5%, în timp ce Comisia Națională de Prognoză (CNP), un organism guvernamental, mizează pe un avans de 4,8%.

Dumitru a avertizat că avansul înregistrat de deficitul de cont curent în acest an este unul firesc, în condițiile în care excedentul cererii interne a crescut, iar producția internă nu a reușit să acopere cererea.

Contul curent al balanței de plăți s-a înrăutățit în septembrie, după o ameliorare în perioada verii, înregistrând după primele nouă luni o creștere de două ori și jumătate față de aceeași perioadă a anului trecut, până la 2,66 miliarde euro.

Economia a primit mai mulți stimuli din partea guvernului în ultimul an.

Astfel, salariile bugetarilor au fost majorate la finalul anului trecut cu 10%, veniturile angajaților din sectorul public de sănătate au crescut cu 25%, o majorare similară fiind aplicată anul trecut și în sectorul educației.

În plus, de la 1 mai, salariul minim brut pe economie a crescut cu 19%, de la 1.050 lei la 1.250 lei.

Pe partea fiscală, Guvernul a redus taxa pe valoarea adăugată (TVA) la alimente de la 24% la 9% de la 1 iunie 2015, măsură care a stimulat puternic vânzările de bunuri alimentare, iar cota generală a TVA a fost redusă de la 24% la 20%, de la 1 ianuarie 2016.

viewscnt
Afla mai multe despre
ionut dumitru
consiliul fiscal