E.ON a lansat două stații de încărcare rapidă a autovehiculelor electrice în Suceava și Roman

E.ON a lansat două stații de încărcare rapidă a autovehiculelor electrice în Suceava și Roman
Profit.ro
Profit.ro
scris 28 mar 2019

E.ON Energie România a mai pus în funcțiune două noi stații de încărcare rapidă a autovehiculelor electrice, în Suceava și Roman, numărul unităților funcționale instalate de companie în România ajungând astfel la șapte, dintr-un total programat de 19 unități.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 iulie - Maraton Medika TV - Sanatatea Aparatului Urinar
30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie

Demersul E.ON face parte din proiectul NEXT-E, cofinanțat din fonduri europene, prin intermediul programului Connecting Europe Facility (CEF,) prin care E.ON Energie România și-a propus să instaleze, în total, 19 unități de încărcare rapidă a autovehiculelor, alte 21 urmând să fie instalate de către MOL, unul dintre partenerii din acest proiect.

Cele două stații de încărcare de la Suceava și Roman au o putere maximă de 93 kW. Astfel, timpul mediu de încărcare a unei mașini electrice va fi de aproximativ 40 de minute pentru 80% din baterie. În fiecare locație este instalată câte o stație de tip fast charge 2x50 kW (curent continuu) + 1x43 kW (curent alternativ). De asemenea, fiecare stație are minimum 2 locuri de parcare. Până la sfârșitul anului viitor, E.ON își propune să implementeze proiectul pe ruta Iași – Gheorghieni – Tg. Mureș, care va deveni astfel o “autostradă electrică” de care vor putea beneficia toți posesorii de autovehicule prietenoase cu mediul având asigurată infrastructura de încărcare pe întreg traseul. O altă “autostradă electrică”, care va lega municipiul Iași de Bucuresti, se află în plină dezvoltare, susține compania.

E.ON a lansat două stații de încărcare rapidă a autovehiculelor electrice în Suceava și Roman

Pusă în funcțiune cu doar o lună în urmă, stația de încărcare de la Iași a înregistrat cel mai mare număr de încărcări (41), fiind urmată de cea de la Adjud (27) și Târgu Frumos (21).

Rețeaua pan-europeană NEXT-E va include 6 țări diferite, iar 40 de stații de încărcare electrică din totalul de 252 din proiectul NEXT-E vor fi instalate în România și amplasate pe rutele: Suceava-Bacău-Călărași, Constanța-București-Timișoara și Iași-Tîrgu Mureș – Alba Iulia. Prin această inițiativă, infrastructura de stații de încărcare pentru autovehicule electrice aferentă coridoarelor rutiere strategice europene (TEN-T) se va completa cu infrastructura de stații de încărcare pentru autovehicule electrice din România, facilitând transportul rutier cu emisii reduse de CO2 și impact redus asupra mediului.

Stațiile vor fi integrate într-un sistem de monitorizare și gestionare a sesiunilor de încărcare. Acest sistem asigură supravegherea non-stop a respectivei unități și are posibilitatea de a rezolva de la distanță eventualele incidente apărute în timpul încărcărilor. În plus, eventualele probleme apărute la stațiile de încărcare vor putea fi semnalate telefonic 24/7 la un call center al E.ON.

În luna iulie 2017, proiectul NEXT-E a fost selectat de Comisia Europeană pentru cofinanțare prin intermediul programului Connecting Europe Facility (CEF). Consorțiul NEXT-E va primi 18,84 milioane euro în vederea implementării proiectului, aceasta fiind cea mai mare finanțare CEF acordată unui proiect privind vehiculele electrice. În cadrul acestuia, vor fi instalate, până în anul 2020, un număr de 222 de stații de încărcare rapidă multi-standard (50 kW) și 30 de stații de încărcare ultra-rapidă (150-350 kW) de-a lungul principalelor coridoare europene de transport și a rețelei trans-europene de transport (TEN-T). Ca o premieră absolută, călătoria pe distanțe lungi, bazată 100% pe electricitate, va fi posibilă în șase state membre, cu legături către țările vecine.

Consorțiul este format din companiile din cadrul Grupului E.ON (Zapadoslovenská energetika in Slovakia, E.ON Czech Republic, E.ON Hungary, E.ON Romania), Grupului MOL (filialele din cele șase țări participante), Hrvatska elektroprivreda din Croația, PETROL (în Slovenia și Croația), precum și Nissan și BMW.

Rețeaua dezvoltată de acest consorțiu are ca scop crearea unei infrastructuri în Republica Cehă, Slovacia, Slovenia, Ungaria, Croația și România. Foarte important, această rețea va fi conectată cu rețeaua de stații de încărcare electrice din Europa de Vest, datorită coordonării cu alte proiecte finanțate prin intermediul CEF.

viewscnt
Afla mai multe despre
e.on
next-e
statii
automobile electrice