Economia globală ar trebui să evite o recesiune anul viitor, dar cea mai gravă criză energetică din anii 1970 va declanșa o încetinire bruscă, Europa fiind cel mai puternic afectată, a spus OCDE, adăugând că combaterea inflației ar trebui să fie prioritatea principală a factorilor de decizie, transmite Reuters.
Perspectivele naționale variază foarte mult, iar economia Marii Britanii va fi în urma economiilor dezvoltate , a declarat Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE), scrie News.ro.

21 mai Maratonul Economia Sustenabilă
28 mai Maratonul Fondurilor Europene
Organizația estimează că creșterea economică mondială va încetini de la 3,1% anul acesta - puțin mai mult decât a prevăzut OCDE în proiecțiile sale din septembrie - la 2,2% anul viitor, înainte de a accelera la 2,7% în 2024.
”Nu anticipăm o recesiune, dar proiectăm cu siguranță o perioadă de slăbiciune pronunțată”, a declarat șeful OCDE, Mathias Cormann, într-o conferință de presă pentru a prezenta cea mai recentă Perspectivă economică a organizației.
OCDE a afirmat că încetinirea globală a lovit economiile în mod inegal, Europa ducând greul, deoarece războiul Rusiei din Ucraina afectează activitățile de afaceri și provoacă o creștere a prețurilor energiei. Acesta a estimat că economia zonei euro va crește cu 3,3% în acest an, apoi va încetini la 0,5% în 2023, înainte de a se redresa pentru a avansa cu 1,4% în 2024. Prognoza este puțin mai bună decât în raportul OCDE din septembrie, când a estimat o creștere de 3,1% anul acesta și 0,3% în 2023.
OCDE a prezis pentru anul viitor o contracție de 0,3% în Germania, a cărei economie condusă de industrie este foarte dependentă de exporturile rusești de energie, estimarea fiind mai puțin dramatică decât scăderea de 0,7% așteptată în septembrie.
Chiar și în Europa, perspectivele sunt divergente, economia franceză, care este mult mai puțin dependentă de gazul și petrolul rusesc, fiind așteptată să crească cu 0,6% anul viitor.
Italia va înregistra o creștere de 0,2%, ceea ce înseamnă că sunt probabile câteva contracții trimestriale.
În afara zonei euro, economia britanică ar urma să saădă cu 0,4% anul viitor, deoarece se confruntă cu creșterea ratelor dobânzilor, creșterea inflației și încrederea slabă. Anterior, OCDE se așteptase la o creștere de 0,2%.
Economia Statelor Unite ar urma să reziste mai bine, creșterea fiind așteptată să încetinească de la 1,8% în acest an la 0,5% în 2023, înainte de a se intensifica la 1,0% în 2024.
OCDE anticipase anterior o creștere de numai 1,5% în acest an în cea mai mare economie a lumii, iar în 2023 ar fi urmat să fie neschimbată.
China, care nu este membră a OCDE, este una dintre puținele economii majore pentru care OSCE se așteaptă să vadă o intensificare a creșterii anul viitor, după un val de restricții cauzate de Covid.
Economia Chinei ar urma să accelereze de la un avans de 3,3% în acest an la 4,6% în 2023 și 4,1% în 2024, comparativ cu previziunile anterioare de 3,2% în 2022 și 4,7% pentru 2023.
Pe măsură ce o politică monetară mai înăsprită își va face efectul și presiunile asupra prețurilor energiei se vor reduce, inflația în țările OCDE va încetini de la peste 9% în acest an la 5,1% până în 2024.
”În ceea ce privește politica monetară, este necesară o înăsprire suplimentară în majoritatea economiilor avansate și în multe economii de piață emergente, pentru a ancora ferm așteptările inflaționiste”, a spus Cormann.
În timp ce multe guverne au cheltuit deja foarte mult pentru a atenua impactula inflației mar, cu plafonarea prețurilor la energie, reduceri de taxe și subvenții, OCDE a spus că acest cost ridicat înseamnă că un astfel de sprijin va trebui să fie mai bine direcționat în viitor.