Exporturile României către state din afara UE susțin unul din șase locuri de muncă la nivel național

Exporturile României către state din afara UE susțin unul din șase locuri de muncă la nivel național
Florentina Dragu
Florentina Dragu
scris 28 nov 2018

Exporturile României către state din afara Uniunii Europene susțin unul din șase locuri de muncă la nivel național, relevă un studiu al Comisiei Europene referitor la comerțul extern al Uniunii.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie. Parteneri: Garanti BBVA, Gomag.

În total, 1,4 milioane de locuri de muncă în România depind de comerțul extracomunitar, majoritatea (1,1 milioane de locuri de muncă) fiind susținute direct de exporturile României către state din afara UE.

Alte 300.000 de locuri de muncă sunt sprijinite de exporturile altor state UE către spațiul extracomunitar.

ANALIZĂ Creditul de consum accelerează la cel mai ridicat nivel post-criză. Împrumuturile pentru locuințe încep să piardă viteză CITEȘTE ȘI ANALIZĂ Creditul de consum accelerează la cel mai ridicat nivel post-criză. Împrumuturile pentru locuințe încep să piardă viteză

Totodată, exporturile României în țările din afara UE susțin peste 53.000 de locuri de muncă în Uniune, potrivit studiului.

Spre comparație, exporturile Ungariei în spațiul extracomunitar sprijină 142.000 de locuri de muncă în UE, exporturile Bulgariei - 35.000 de locuri de muncă, cele ale Croației - 28.000 de locuri de muncă, iar cele ale Poloniei - aproape 152.000 de locuri de muncă.

Anul trecut, companiile românești au exportat bunuri și servicii către state din afara UE în valoare de 19 miliarde de euro.  

La nivelul UE, 36 milioane de locuri de muncă (un loc de muncă din șapte) depind de exporturile către statele din afara blocului, cu două treimi mai multe decât în anul 2000. Dintre acestea, 14 milioane sunt ocupate de femei.

În plus, comerțul extern al UE generează o valoare adăugată de 2.300 de miliarde de euro în Uniune, arată Comisia Europeană.

Potrivit Comisiei, locurile de muncă susținute de exporturi sunt plătite, în medie, cu 12% mai bine decât locurile de muncă din restul economiei.

viewscnt
Afla mai multe despre
exporturi extracomunitare
exporturi
ue
locuri de munca
comert extern
studiu
comisia europeana