Fiscalitatea, dificultățile de finanțare și accesul la noi tehnologii, principalele probleme dezbătute la Profit Agribusiness Forum

Economie   
Fiscalitatea, dificultățile de finanțare și accesul la noi tehnologii, principalele probleme dezbătute la Profit Agribusiness Forum

În ciuda faptului că Ministerul Agriculturii a aprobat linii de finanțări de 2,7 miliarde de euro pentru anul 2017, producătorii prezenți la Profit Agribusiness Forum au dorit să afle mai multe despre schemele de finanțare puse la dispoziție de bănci în domeniul agriculturii și au solicitat schimbări de natură fiscală în domeniu. Nevoia de finanțare se dovedește a fi în continuare mare în mediul rural, în contextul în care atitudinea față de asociere a micilor fermieri s-a schimbat, însă costurile de producție rămân mai mari decât cele din alte state europene.

Secretarul de stat din Ministerul Agriculturii Dănuț Alexandru Potor a arătat, joi, în deschiderea Profit Agribusiness Forum, că ministerul a aprobat linii de finanțări de 2,7 miliarde de euro pentru anul 2017 și intenționează ca până la finele anului să semneze contractele de finanțare pentru cel puțin 85% din fonduri în cadrul proiectelor cu cofinanțare privată și integral pentru beneficiarii publici.

Urmărește-ne și pe Google News

Potrivit reprezentantului ministerului, o preocupare majoră a autorităților în prezent o constituie contribuția României la formularea viitoarei politici agricole comune 2020 și, în acest sens, a solicitat producătorilor agricoli să completeze chestionarul de pe site-ul ministerului cu problemele care ar trebui avute în vedere de Comisia Europeană pentru noua politică.

Evenimente
28 mai Maratonul Fondurilor Europene
4 iunie Eveniment Profit.ro - Piața imobiliară între șocuri și oportunități - Ediția a V-a

Conferința a fost organizată cu sprijinul Carrefour, CEC Bank și Monsanto, cărora le mulțumim pentru participare

Directorul Direcției pentru IMM în cadrul CEC Bank, Doina Topală, a declarat, cu privire și la liniile de finanțare ale ministerului, că românii din zonele rurale au mare nevoie de finanțare pentru proiectele de business pe care unii dintre ei le derulează, în special pentru contribuția proprie necesară pentru cele cu finanțare nerambursabilă.

Participanții la forum au solicitat informații concrete cu privire la modalitățile de finanțare pe care le au tinerii care doresc să investească în ferme, atât din perspectiva achiziționării terenurilor, cât și finanțării producției.    

Directorul general al Monsanto pentru România, Bulgaria și Republica Moldova, Octavian Chihaia, a subliniat la rândul său că, pe lângă finanțare, fermierii români au nevoie de acces la ultimele tehnologii, deoarece costurile de producție ale acestora  sunt mult mai mari decât ale celor din Uniunea Europeană, cu care concurează direct.

Profit Agribusiness Forum: Ministerul Agriculturii alocă finanțări de 2,7 mld. euro fermierilor în 2017. O altă prioritate e propunerea României privind politica agricolă comună 2020 CITEȘTE ȘI Profit Agribusiness Forum: Ministerul Agriculturii alocă finanțări de 2,7 mld. euro fermierilor în 2017. O altă prioritate e propunerea României privind politica agricolă comună 2020

Proprietarul firmei Somalex și membru al Ligii Producătorilor Agricoli din România (LAPAR), Alexandru Gheorghe, a arătat că o oportunitate pentru românii apți de lucru, dar fără locuri de muncă, care locuiesc în mediul rural o reprezintă încă producția legumicolă, având în vedere că importul este încă excedentar în această privință.

Reticența fermierilor față de formele de asociere, care le aminteau de cooperativele comuniste, s-a diminuat, iar dacă în urmă cu câțiva ani media suprafeței pentru o exploatație agricolă era de 3 hectare, acum această medie a ajuns la 10 hectare, au subliniat participanții la Profit Agribusiness Forum.

Directorul general adjunct al APIA, Paul Eduard Kmen, a arătat că probabil limita de minimum un hectar pentru ca o fermă să primească subvenții ar trebui eliminate având în vedere aceste evoluții.

În cadrul discuțiilor a fost amintit și faptul că mari retaileri precum Carrefour încurajează în prezent asocierea micilor producători, un exemplu în acest sens fiind proiectul în care lucrează direct cu producătorii autohtoni de fructe și legume, în încercarea de a evita distribuitorii și de a scurta timpul în care produsele ajung pe rafturi.

Președintele Confederației Asociațiilor Țărănești din România (CATAR), Gheorghe Vlad, a solicitat în cadrul dezbaterilor ca Guvernul să vină cu o nouă politică privind cooperativele, inclusiv sub aspect fiscal, ținând cont de resursele umane ale unei asociații de acest gen și de specificul acestora.

Din perspectiva guvernanților, România trebuie să găsească un echilibru între micile ferme și marile exploatații agricole, ținând cont că țara noastră înregistrează 3 milioane de ferme, respectiv o treime din numărul fermelor la nivel European, a fost încă una din temele dezbătute la Profit Agribusiness Forum.    

viewscnt
Afla mai multe despre
agribusiness
forum
finantare
agricultori
fermieri
producatori
cec
monsanto
carrefour
minister