Profit Agribusiness Forum Mentalitatea ”Nu vrem să ne întoarcem la cooperative” s-a schimbat printre fermieri, iar suprafața medie a fermelor a crescut la 10 hectare

Profit Agribusiness Forum Mentalitatea ”Nu vrem să ne întoarcem la cooperative” s-a schimbat printre fermieri, iar suprafața medie a fermelor a crescut la 10 hectare
scris 27 apr 2017

Reticența fermierilor față de formele de asociere, care le aminteau de cooperativele comuniste, s-a diminuat, iar dacă în urmă cu câțiva ani media suprafeței pentru o exploatație agricolă era de 3 hectare, acum această medie a ajuns la 10 hectare, astfel încât limita de eligibilitate de un hectar pentru subvenții ar trebui ridicată, au subliniat participanții la Profit Agribusiness Forum.

”Printre fermieri s-a estompat atitudinea față de așa-numitele cooperative – ”Nu vrem să ne întoarcem la cooperative!” -, iar acum fermierii înțeleg importanța asocierii. Asocierea este esențială pentru competitivitate, dar și pentru accesul la finanțare, pentru că asocierea e o condiție pentru obținerea acesteia”, a arătat șeful Rețelei Naționale de Dezvoltare Rurală din Ministerul Agriculturii, Mihai Herciu.

Mai mult, directorul general adjunct al APIA, Paul Eduard Kmen, a arătat că probabil limita de minimum un hectar pentru ca o fermă să primească subvenții ar trebui ridicată, deoarece dacă doar în urmă cu câțiva ani media unei exploatații agricole era de 3 hectare, acum această media a ajuns la 10 hectare.  

Conferința a fost organizată cu sprijinul Carrefour, CEC Bank și Monsanto, cărora le mulțumim pentru participare

În cadrul discuțiilor a fost amintit și faptul că mari retaileri precum Carrefour încurajează în prezent asocierea micilor producători, un exemplu în acest sens fiind proiectul în care lucrează direct cu producătorii autohtoni de fructe și legume, în încercarea de a evita distribuitorii și de a scurta timpul în care produsele ajung pe rafturi.

La nivelul marilor producători, proprietarul Somalex, Alexandru Gheorghe, membru LAPAR, a subliniat faptul că asociațiile acestora au mai mult o reprezentativitate de natură patronală, fără a exista relații economice sau comerciale integrate între membrii unei asociații de mari producători.

Profit Agribusiness Forum: Ministerul Agriculturii alocă finanțări de 2,7 mld. euro fermierilor în 2017. O altă prioritate e propunerea României privind politica agricolă comună 2020 CITEȘTE ȘI Profit Agribusiness Forum: Ministerul Agriculturii alocă finanțări de 2,7 mld. euro fermierilor în 2017. O altă prioritate e propunerea României privind politica agricolă comună 2020

La rândul său, președintele Confederației Asociațiilor Țărănești din România (CATAR), Gheorghe Vlad, a subliniat că Guvernul ar trebui să vină cu o nouă politică privind cooperativele, inclusiv sub aspect fiscal.

Participanții la forum au remarcat totodată că sunt foarte importante informarea și educarea populației din mediul rural, care trebuie convinsă că o familie poate obține mai mult printr-o asociere de producție cu câteva hectare decât din simpla dare în arendă a suprafeței respective. 

viewscnt

Informaţiile publicate de Profit.ro pot fi preluate doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Afla mai multe despre
forum
agricultura
agribusiness
cooperative
asociere
fermieri
ferma
hectare
limita
eligibilitate
subventie
apia