GRAFICE Salariul mediu net se apropie de 1.000 de euro. Dinamica salarială se menține la două cifre

GRAFICE Salariul mediu net se apropie de 1.000 de euro. Dinamica salarială se menține la două cifre
Mihai Baniţă
Mihai Baniţă
scris 12 apr 2024

Câștigul salarial mediu net a crescut ușor în februarie față de ianuarie și și-a păstrat dinamica de două cifre față de anul anterior. Salariile se apropie din nou de borna de 1.000 de euro/net, atinsă doar în decembrie anul trecut, când s-au acordat primele de Crăciun.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie. Parteneri: Garanti BBVA, Gomag.

Câștigul salarial mediu net a fost de 4.876 de lei în februarie, cu 17 lei sau 0,3% peste cel din ianuarie anul curent.

TABEL Producția și vânzările trimestriale ale OMV Petrom - în scădere față de primele 3 luni ale anului trecut, în creștere față de cele din ultimul trimestru din 2023 CITEȘTE ȘI TABEL Producția și vânzările trimestriale ale OMV Petrom - în scădere față de primele 3 luni ale anului trecut, în creștere față de cele din ultimul trimestru din 2023

Față de februarie 2023, câștigul salarial a crescut cu 606 lei sau 14,2%. Ritmul de creștere este același cu cel înregistrat în ianuarie și se menține deosebit de ridicat, în contextul în care inflația încetinește.

Creșterea reală a salariilor față de februarie 2023 este de 6,5%, comparativ cu 6,3% în ianuarie. Amintim că între vara lui 2021 și primăvara anului trecut, salariile au stagnat și chiar au scăzut în termeni reali din cauza inflației ridicate.

Economiștii au remarcat că o dinamică salarială ridicată riscă să aprindă o spirală salarii-prețuri, în care consumul ridicat alimentat de creșterile salariale se vede mai apoi într-o creștere a prețurilor, urmată de revendicări salariale mai mari care mai departe alimentează alte creșteri de prețuri și așa mai departe.

Încrederea investitorilor în zona euro, la cel mai ridicat nivel din ultimii doi ani CITEȘTE ȘI Încrederea investitorilor în zona euro, la cel mai ridicat nivel din ultimii doi ani

Un indiciu că am asista la un astfel de fenomen este reprezentat de creșterea consumului din ultimele luni, vizibilă în vânzările cu amănuntul.

Pe sectoarele importante din economie, creșterile salariale sunt inegal distribuite.

În industrie, unde productivitatea este în scădere în ultima perioadă și competitivitatea este sub presiunea majorării salariilor, dinamica anuală a încetinit la 10,8% (media e de 4.460 de lei), după ce atinsese și 20% pe parcursul lui 2023.

În construcții, creșterea anuală s-a răcit la circa 10% (media e de aproape 4.600 de lei), după o rată de 20% pe parcursul anului trecut.

Dificultățile economice din zona euro s-au extins CITEȘTE ȘI Dificultățile economice din zona euro s-au extins

O accelerare semnificativă este în sectorul intermedierii financiare, de la 11% la peste 16% (la o medie de aproape 7.800 de lei) și în cel al tranzacțiilor imobiliare, unde dinamica s-a dublat practic la 26% (la o medie de aproape 4.600 de lei), față de media creșterii din ultimele 11 luni.

În IT&C, unde sunt și cele printre cele mai mari salarii din economie, de peste 9.700 de lei, dinamica salarială a încetinit la sub 10%, cel mai mic ritm din ultimii trei ani și jumătate.

Un ritm deosebit de ridicat de menține în sectorul de transporturi și depozitare, de aproape 20% (la o medie de peste 4.800 de lei), similar celor înregistrate anul trecut.

În sectorul bugetar, creșterile de lefuri de anul trecut pentru profesori se văd într-o dinamică de 35% în învățământ, la o medie de 5.460 de lei, peste cea din economie.

Creșteri mari, de 17%, sunt și în sectorul administrației publice, unde se remarcă o accelerare puternică față de ceea ce s-a întâmplat pe parcursul anilor trecuți, la o medie de 6.550 de lei.

O dinamică mult mai modestă și una dintre cele mai reduse din economie este în sectorul de sănătate și asistență socială, de sub 8%, la o medie de 4.660 de lei.

viewscnt
Afla mai multe despre
cresteri salariale
castig salarial