Laufer: 19.296 de planuri de afaceri au fost înscrise în programul Start-Up Nation

Laufer: 19.296 de planuri de afaceri au fost înscrise în programul Start-Up Nation
scris 17 iul 2017

Un număr de 19.296 de planuri de afaceri au fost înscrise în programul Start-Up Nation, cele mai multe înregistrându-se în București (aproape 3.000 de proiecte) și Cluj (circa 2.300), iar vârsta medie a antreprenorilor este de 36 de ani și jumătate, a anunțat luni ministrul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat, Ilan Laufer.

”În acest moment, am convigerea că vom reuși o absorbție de 100% a fondurilor europene care sunt alocate pentru programul Start-Up Nation, ceea ce este o veste foarte importantă pentru noi, dar și a fondurilor care trebuie alocate de la bugetul de stat. Este un program fără precedent în istoria României”, a anunțat luni ministrul, într-o conferință de presă.

Din total, 70% din planuri (13,477) au fost transmise în ultimele cinci zile, iar 34% (6.539 planuri) în ultima zi, scrie News.ro.

Circa 77% din proiecte au fost depuse în mediul urban, iar restul în mediul rural.

De asemenea, 3.983 de planuri au obținut 100 de puncte, alte 4.566 de proiecte au primit 95 de puncte, iar 104 planuri de afaceri, cu 90 de puncte.

ANALIZĂ Dacia, record absolut al activității de la înființare CITEȘTE ȘI ANALIZĂ Dacia, record absolut al activității de la înființare

El afirmă că nu toate planurile de afaceri se vor dovedi eligibile, iar unele se pot retrage, astfel există o marjă de 5-10%.

Valoarea ajutorului financiar nerambursabil solicitat de cei peste 19.000 de aplicanți este de 3,74 miliarde lei, numărul de locuri de muncă asumate fiind de 44.681.

”Avem un potențial maxim de 45.000 de locuri de muncă  noi create, în cazul în care am fi finanțat toate planurile de afaceri, și o cerință de finanțare care se ridică la aproape 1 miliard de dolari”, menționează ministrul.

Însă un număr de 8.653 de planuri de afaceri sunt în limita bugetului, prin care s-ar creea 20.956 de noi locuri de muncă.

Alte 10.373 de proiecte de afaceri în valoare de 2,03 miliarde lei sunt în așteptare, prin care s-ar creea 23.725 locuri de muncă.

În ceea ce privește proiectele rămase pe dinafară, Laufer afirmă că încearcă să găsească soluții de finanțare și pentru acestea.

”Avem o masă mare de antreprenori care ne-au cerut să-i finanțăm. Pe cei pe care putem să-i finanțăm, în limitele bugetului pe care îl avem, o vom face, iar în calitate de ministru pentru Mediul de afaceri vă garantez că încerc să găsesc și soluții alternative pentru cei care totuși doresc să meargă mai departe, să implementeze planul de afaceri pe care l-au depus și voi reveni – sper până la sfârșitul săptămânii – să vedem ce alte pârghii mai sunt și să le oferim o mână de ajutor”, a menționat Laufer.

Aproape 55% din cei interesați să demareze o afaceri au sub 35 de ani, iar vârsta medie a antreprenorilor este de 36,5 ani.

Alte 270 de proiecte au fost înregistrate greșit, spune Laufer.

Din proiectele depuse, cele mai multe, 2.926, sunt din București, Cluj (2.289), Timiș (885 proiecte), Ilfov (781 planuri de afaceri) și Iași (770 planuri de afaceri).

Perioada de evaluare a tuturor dosarelor durează aproape 45 de zile.

Laufer estimează că primele acorduri se vor semna în aproximativ două săptămâni.

În prezent, sunt analizate ofertele depuse de cele trei bănci, CEC Bank, Banca Transilvania și BCR, și se negociază condițiile finale.

”Convențiile vor fi semnate în maximum 14 zile”, adaugă Laufer.

În ceea ce privește etapele care urmează acestea sunt: generarea numărului de identificare pentru fiecare proiect în Registrul Unic Electronic, verificarea veridicității și eligibilității planurilor de afaceri și semnarea acordurilor de finanțare, pe măsură ce planurile de afaceri sunt acceptate în program.

O nouă sesiune a programului ar urma să aibă loc abia în 2018.

Programul Start-Up Nation are, în acest an, o finanțare de 1,71 miliarde lei, care asigură, în temeiul legii, suportul activității a 10.000 de noi firme înființate după 31 ianuarie 2017.

viewscnt

Informaţiile publicate de Profit.ro pot fi preluate doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Afla mai multe despre
ilan laufer
start up nation