Ministerul Economiei vrea să abroge dispozițiile privind administrarea specială în cazul societăților aflate în curs de privatizare

Ministerul Economiei vrea să abroge dispozițiile privind administrarea specială în cazul societăților aflate în curs de privatizare
Profit.ro
Profit.ro
scris 10 aug 2019

Ministerul Economiei vrea să modifice Legea nr.137/2002 privind unele măsuri pentru accelerarea privatizării, prin care să renunțe la administrarea specială în cazul societăților la care statul deține un pachet majoritar de acțiuni și la filialele acestora aflate în perioada preliminară privatizării, arată un proiect de act normativ publicat în dezbatere pe site-ul ministerului.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie. Parteneri: Garanti BBVA, Gomag.

”Proiectul are în vedere abrogarea dispozițiilor privind administrarea specială, astfel încât nu se va putea institui pentru viitor această procedură”, arată nota de fundamentare a proiectului consultat de News.ro.

Scopul proiectulului de act normativ este îmbunătățirea mediului concurențial prin abrogarea prevederilor legate de administrarea specială pe perioada privatizării, spun autorii documentului.

Prezentul proiect de lege pune în aplicare angajamente luate de statul român față de DG Comp a Uniunii Europene care monitorizează aplicarea regulilor de ajutor de stat și asigurarea unei concurențe loiale între operatorii economici care acționează pe aceeași piață în cadrul pieței globale a Uniunii Europene.

De asemenea, între modificările aduse, se specifică și că la societățile la care statul sau o autoritate a administrației publice locale deține un pachet majoritar de acțiuni și la filialele acestora, unde este deja instituită procedura administrării speciale și cea de supraveghere financiară, această procedură poate fi menținută pentru o perioadă de maximum un an, de la data intrării în vigoare a prezentei legi.

”Proiectul de lege prevede ca dispoziție tranzitorie, la operatorii economici la care statul sau o autoritate a administrației publice locale deține un pachet integral sau majoritar de acțiuni și la filialele acestora și la care este în prezent instituită procedura de administrare specială, deoarece se urmărește finalizarea măsurilor de natură administrativă și financiară propuse în cadrul acestei proceduri, pentru creșterea atractivității și eficientizării activității acestor societăți, prin menținerea administrării speciale și supravegherii financiare pentru o perioadă de maxim 1 an de la data intrării în vigoare a prezentului proiect de lege”, se arată în nota de fundamentare a proiectului de act normativ.

Administrarea specială este o măsură instituită pentru societățile la care statul sau o autoritate a administrației publice locale deține un pachet majoritar de acțiuni și la filialele acestora aflate în perioada preliminară privatizării, fiind introdusă în scopul creșterii atractivității societății în vederea privatizării și a păstrării patrimoniului în special cel care concură la obiectul principal de activitate în sectoare de interes strategic sau public.

Propunerea de modificare legislativă se referă la modificarea unor articole de lege. Astfel, ”Adunarea generală a acționarilor poate dispune încetarea măsurii de lichidare voluntară în cazul în care se înregistrează o scrisoare de intenție prin care se solicită cumpărarea pachetului majoritar de acțiuni. În aceste condiții modalitatea și termenul de achitare a creanțelor se vor stabili prin contractul de vânzare-cumpărare de acțiuni”, arată documentul.

În urma discuțiilor purtate cu reprezentanții Comisiei Europene, în anul 2015, a rezultat că prevederile referitoare la regimul administrării speciale pot constitui, în anumite condiții, măsuri de natură a favoriza întreprinderile aflate în procedura administrării speciale în detrimentul competitorilor acestora.

Una dintre propunerile de acțiuni aprobate printr-un memorandum este ca autoritățile române să revizuiască legislația privatizării în vederea eliminării administrării speciale. În aceste condiții, este necesară abrogarea prevederilor referitoare la administrarea specială, cu condiția menținerii acesteia pe o perioadă de maxim 1 an la societățile la care aceasta a fost instituită, având în vedere că unele măsuri instituite în perioada de administrare specială nu au fost finalizate.

În urma discuțiilor avute în luna aprilie 2019 cu comisarul european cu atribuții în monitorizarea ajutoarelor de stat și a concurenței a rezultat că mentinerea acestor măsuri pot să declanșeze o investigație în vederea stabilirii unui posibil ajutor de stat acordat operatorilor econmici ce se află în această procedură de administrare specială și supraveghere financiară.

”Neadoptarea măsurilor propuse poate conduce la întârzieri sau la nerespectarea angajamentelor statului român asumate față de instituțiile financiare europene referitoare la administrarea specială aplicată unor operatori economici și care, în repetate rânduri, au solicitat încetarea aplicării acestor prevederi legale justificând că aceasta poate conduce la afectarea interesului celorlalți participanți la piața comună conferind avantaje unor operatori economici în detrimentul altora, precum și la întârzieri care conduc la nerespectarea angajamentelor statului român asumate față de Comisia Europeană”, se precizează în expunerea de motive.

viewscnt
Afla mai multe despre
privatizare
administrare specială
companii de stat