Ministerul Turismului anunță TVA de 5% la cazare și restaurante și redevențe zero în sectorul balnear

Ministerul Turismului anunță TVA de 5% la cazare și restaurante și redevențe zero în sectorul balnear
Liviu Iancu
Liviu Iancu
scris 3 sep 2018

Turismul va beneficia de cea mai mică cotă de TVA dintre toate sectoarele economiei, respectiv 5% atât pentru cazare, cât și pentru serviciile de restaurant, dar și pentru închirierea terenurilor amenajate pentru camping, potrivit Ministerului Turismului, care anunță redevențe zero pentru apa geotermală și cea minerală consumate în stațiunile balneare.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie. Parteneri: Garanti BBVA, Gomag.

Ministerul Turismului anunță că a stabilit, în concordanță cu planul de acțiune al Guvernului pentru perioada septembrie-decembrie 2018, mai multe măsuri pentru îmbunătățirea activității sectorului de turism din România. Printre aceste măsuri se numără aplicarea cotei de TVA de 5% pentru domenii precum cazarea în cadrul sectorului hotelier sau al sectoarelor cu funcție similară, inclusiv închirierea terenurilor amenajate pentru camping, serviciile de restaurant și de catering, cu excepția băuturilor alcoolice, altele decât berea, activitățile sportive, recreative si distractive. În prezent, TVA la cazare este de 9%.

De asemenea, o altă măsură care vine în întâmpinarea stimulării turismului din România dar și cu efecte asupra sănătății populației va fi deblocarea turismul balnear prin redevențe zero pentru apa geotermală și apa minerală natural utilizată pentru consumul populației la buvetele publice.

În plus, autoritățile locale și societățile comerciale vor putea accesa bani din fondul de investiții, banii destinați special dezvoltării și modernizării statiunilor balneare.

Cea mai mare criză de angajați din turism are efecte: Deși hotelurile de pe litoral sunt încă pline, jumătate din personal a plecat deja acasă. Director de hotel - \ CITEȘTE ȘI Cea mai mare criză de angajați din turism are efecte: Deși hotelurile de pe litoral sunt încă pline, jumătate din personal a plecat deja acasă. Director de hotel - "Generațiile tinere s-au născut obosite"

Estimarea Guvernului pentru dezvoltarea turismului balnear prevede investiții de minimum un miliard de euro prin proiecte în următorii 10 ani. "Sectorul turistic balnear avea nevoie urgent de aceste măsuri în contextul în care o treime dintre izvoarele termale și minerale ale Europei sunt în țara noastră", se arată într-un comunicat al ministerului.

Ministerul Turismului va definitiva Legea Turismului, actul normativ prin care vor fi stabilite liniile directoare de funcționare a serviciilor în domeniul turismului, o lege care va avea ca principal scop promovarea României ca destinație turistică și creșterea numărului de turiști autohtoni și străini. Un prim pas, în acest sens a fost făcut prin memorandumul de descentralizare în sectorul de turism, care a fost deja adoptat de guvern , astfel autoritățile locale urmează să preia o parte dintre atribuțiile ministerului.

viewscnt
Afla mai multe despre
turism
tva
redevente