Operator în industria berii, o nouă calificare pentru elevii din învățământul profesional dual

 Operator în industria berii, o nouă calificare pentru elevii din învățământul profesional dual
Profit.ro
Profit.ro
scris 25 ian 2024

Aproximativ 150 de elevi vor beneficia de învățământ tehnic în sistem dual în anul școlar 2024-2025 datorită unui parteneriat semnat între Primăria Buzău, Liceul Tehnologic "Dimitrie Filipescu" și 14 agenți economici, în oferta de calificări regăsindu-se pentru prima dată meseria de operator în industria malțului și a berii.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie. Parteneri: Garanti BBVA, Gomag.

Pentru cel de-al treilea an de funcționare a sistemului de învățământ dual, în cadrul Școlii Duale Meritas și-au anunțat participarea, în calitate de parteneri, agenți economici precum Voestalpine Railway System Romania, Societatea Națională de Transport Gaze Naturale "Transgaz" sau Ursus Breweries. Pentru anul școlar următor au fost solicitate locuri pentru calificări în meseriile de sudor, operator la mașini cu comandă numerică, electrician exploatare joasă tensiune, lăcătuș construcții metalice, mecanic auto, electrician auto, fierar betonist, montator prefabricate, operator fabricarea și prelucrarea polimerilor și operator în industria malțului și a berii, scrie Agerpres.

Calcul - Cărbunele va fi detronat, nu va mai fi principalul producător de electricitate CITEȘTE ȘI Calcul - Cărbunele va fi detronat, nu va mai fi principalul producător de electricitate

"A crescut numărul agenților economici care acum au ales să meargă pe acest drum al parteneriatului tripartit al Primăriei Municipiului Buzău, Liceul Tehnologic 'D.Filipescu' și fiecare agent economic pentru aceleași calificări pentru care am intrat în proiect, dar și altele noi, precum operator fabricarea berii și malțului, fierar betonist, operator în industrie polimeri, electrician auto. Acești operatori economici vor susține, pentru anul școlar 2024-2025, 148 de elevi cu facilitățile oferite din partea dumnealor, o bursă de 300 de lei, rechizite, echipament de lucru și alte facilități, cu susținerea din partea Ministerului Educației și anume bursa tehnologică, tot de 300 de lei și aportul primăriei care se concretizează cu întreținerea bazei materiale de la liceu, terenul multisport, reintroducerea sistemului de internat, trei mese pe zi, transport gratuit și pregătirea corpului profesoral", a declarat directorul Liceului "D.Filipescu" din Buzău, Lucica Stănculeanu.

Potrivit administrației locale, sistemul de învățământ dual va funcționa în viitorul apropiat în paralel cu un "Consorțiu pentru învățământ dual și tehnic superior", aflat în procedură de licitație, proiect finanțat prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR).

"În primul an au fost 40 de elevi, în al doilea an 74 și iată dublăm anul acesta numărul de elevi care vor fi prinși în acest sistem de învățământ dual. Bineînțeles, vârful va fi acest consorțiu. Vom avea secții de inginerie tehnică, dar și pe chimie alimentară. Avem semnat contract de finanțare pentru un consorțiu de învățământ dual și superior, ceea ce va însemna nu numai muncitori de înaltă calificare, dar va însemna și școală de inginerie tehnică la Buzău. Se lansează licitația pentru studiu de fezabilitate și proiectul tehnic", a declarat primarul municipiului Buzău, Constantin Toma.

La finalizarea clasei a VIII-a, absolvenții pot opta pentru învățământul în sistemul dual care le asigură o pregătire profesională și tehnică, într-una dintre meseriile alese, cu sprijinul agenților economici parteneri.

viewscnt
Afla mai multe despre
bere
buzau
scoala profesionala