INFOGRAFIC The Economist: România va avea cel mai rapid ritm de creștere a economiei în Uniunea Europeană, chiar până în 2028

INFOGRAFIC The Economist: România va avea cel mai rapid ritm de creștere a economiei în Uniunea Europeană, chiar până în 2028
Profit.ro
Profit.ro
scris 25 ian 2024

România va avea cel mai rapid ritm de creștere a economiei în Uniunea Europeană, chiar până în 2028, cu o creștere economică medie de peste 3%, prevede The Economist, într-o analiză furnizată Profit.ro. 

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 iunie - Medika TV - Maratonul Sănătății dentare. Parteneri: Corina Dent, Excedent, Maxilomed, Regina Maria Dental Clinics
27 iunie - Maraton Profit News TV - Maraton Made in Romania (ediția a II-a). Parteneri: Auchan, Kaufland, Liberty Steel
25 iulie - Maraton Medika TV - Sanatatea Aparatului Urinar

Astfel, previziunea avansată este că, până în 2028, România, secondată de Ungaria, va avea cele mai mari creșteri economice medii din UE.

VIDEO Ultraliberalul Milei, la Davos: Lumea occidentală e în pericol. Întreaga economie, \ CITEȘTE ȘI VIDEO Ultraliberalul Milei, la Davos: Lumea occidentală e în pericol. Întreaga economie, "o plăcintă" care poate fi împărțită diferit. Colectivismul leagă mâinile antreprenorilor, e bun cu banii altora. Trăiască libertatea, la naiba!

În perioada 2009-2018, Polonia a fost țara cu cea mai rapidă creștere medie, de peste 3%. Acum, însă, va avea o creștere mai lentă.

INFOGRAFIC The Economist: România va avea cel mai rapid ritm de creștere a economiei în Uniunea Europeană, chiar până în 2028

Guvernul estimează pentru acest an un deficit bugetar de 86,6 miliarde lei, reprezentând 5% din PIB, comparativ cu 5,9% din PIB, cât este indicat pentru 2023, nivel peste ținta anunțată anterior ca fiind agreată cu Comisia Europeană, de 5,5% din PIB. Creșterea economică este prognozată la 3,4%.

Luna aceasta, Banca Mondială și-a revizuit în jos estimările privind avansul economiei românești din 2023 și până în 2025.

FMI: AI-ul va afecta aproape 40% dintre meserii CITEȘTE ȘI FMI: AI-ul va afecta aproape 40% dintre meserii

La nivel mondial, Banca Mondială a avertizat că în 2024 economia mondială va încetini pentru al treilea an consecutiv. Asta ar face creșterea economică mondială înregistrată în perioada 2020 - 2024 mai slabă decât cea consemnată în anii din preajma crizei financiare globale 2008 - 2009, a crizei financiare asiatice de la finele anilor '90 și a încetinirii de la începutul anilor 2000.

Dacă excludem contracția economică provocată de pandemie în 2020, creșterea din acest an ar urma să fie cea mai slabă de după criza financiară din 2009, subliniază Banca Mondială.

viewscnt
Afla mai multe despre
economie
romania