Produsele de morărit și panificație, uleiul și peștele proaspăt s-au scumpit cel mai mult în decursul lunii iulie față de iunie, la fel și tarifele pentru biletele de avion și cele pentru servicii de apă și salubritate, reiese din datele Institutului Național de Statistică (INS), publicate vineri.
Deși prețurile mărfurilor alimentare au scăzut în iulie față de luna anterioară cu 0,80%, au fost înregistrate oscilații pozitive de la lună la lună în cazul prețului la produsele de morărit și panificație (+0,18%), unde produsele de franzelărie s-au scumpit cu 0,24%, pâinea cu 0,19%, produsele de franzelărie și specilități, cu 0,17%, iar făina, cu 0,13%, arată Agerpres.
Totodată, în marja creșterii de prețuri înregistrate la carne, preparate și conserve din carne, cel mai mult s-a scumpit carnea de bovină, respectiv u 0,38%.

Majorări au mai fost consemnate în cazul uleiului (+0,18% față de iunie 2018), peștelui proaspăt (+0,25%) și în categoria băuturilor alcoolice, la țuică, rachiuri și alte băuturi (+0,25%).
La polul opus, cu scăderi de tarife, se situează cartofii, cu 7,81%, alte legume și conserve de legume (-5,81%) și fructele proaspete (-6,52%). Scăderi nesemnificative de preț s-au înregistrat, în luna iulie față de iunie, la zahăr, ouă, miere, fasole boabe, citrice și alte fructe meridionale, brânză și bere.
Față de luna decembrie 2017, legumele și conservele de legume s-au scumpit cel mai mult în iulie, cu 9,18%, fructele proaspete - 6,62%, citricele și fructe meridionale, cu 6,71% și carnea de bovine cu 3,55%. Pe de altă parte, ouăle s-au ieftinit în iulie față de decembrie cu 27,72% și zahărul cu 5,75%.