Președintele Consiliului Fiscal: Majorările salariale anunțate vor duce deficitul bugetar peste 4% din PIB în 2016

Președintele Consiliului Fiscal: Majorările salariale anunțate vor duce deficitul bugetar peste 4% din PIB în 2016
Profit.ro
Profit.ro
scris 1 oct 2015

Creșterile salariale anunțate de Guvern pentru sectorul bugetar ar putea afecta bugetul chiar mai mult decât forma inițială a Codului Fiscal, pentru că, dacă se aprobă în forma vehiculată, vor avea un impact bugetar de 2% din produsul intern brut (PIB) și vor duce deficitul bugetar peste 4% din PIB în 2016, a declarat joi președintele Consiliului Fiscal, Ionuț Dumitru.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie. Parteneri: Garanti BBVA, Gomag.

"Impactul din Codul Fiscal, așa cum a fost aprobat, am discuta de un deficit bugetar, dacă nu ar mai crește salariile, de 2,2% din PIB anul viitor, care nu e o tragedie. Problema apare atunci când discutăm despre creșterile potențiale de salarii, care pot duce deficitul la peste 4%, dacă se materializează în forma în care Guvernul intenționează să le aprobe. Discutăm de un impact bugetar, dacă s-ar aplica o convergență către noile salarii de 60%, care înseamnă 5,5 miliarde lei, discutăm de peste 2% din PIB. Problema ar fi legată de sustenabilitatea acelor creșteri de salarii", a explicat Dumitru.

Potrivit acestuia, prin modificarea Codului Fiscal în Parlament, impactul bugetar s-a diminuat și, dacă nu am mai crește salariile, deficitul ar putea ajunge la 2,2% din PIB, care "nu ar fi o tragedie". Însă creșterile de salarii anunțate pot duce deficitul bugetar peste 4% din PIB, susține președintele Consiliului Fiscal.

În privința formei finale a Codului Fiscal, Dumitru a menționat că, din păcate, a rămas în vigoare doar reducerea TVA din 2016, care stimulează consumul, iar măsurile care ar fi trebuit să stimuleze investițiile au fost amânate pentru 2017 și, în opinia sa, au un grad de incertitudine foarte mare având în vedere că, în funcție de situația din momentul respectiv, ar putea fi amânate sau chiar anulate.

Președintele Consiliului Fiscal a mai spus că, în ceea ce privește consumul, acesta a crescut deja mai mult decât oferta internă și există toate ingredientele să crească în continuare. "Consumul crește cu 5%, oferta internă cu 3,5%. Avem toate ingredientele să crească în continuare consumul: salariile cresc cu 7% - 8%, masa salarială crește cu 10%-13%, sentimentul consumatorului s-a îmbunătățit, consumatorul român are aceeași încredere ca în 2007", a mai spus Ionuț Dumitru.

El a atras atenția și asupra faptului că nivelul cheltuielilor salariale tinde să crească spre 9% din PIB, dacă se aprobă majorările salariale anunțate, de la aproximativ 7% în prezent, revenind aproape de situația dinainte de criză, când se situau la 10% din PIB. Un alt pericol este reprezentat de creșterea numărului de salariați în sectorul bugetar. "Numărul de salariați a scăzut în criză cu 150.000. Acum nu mai scade, avem chiar o ușoară creștere și vedem inițiative de creștere la nivel local, ANAF-ul vrea încă 1.000 de angajați... Ne putem aștepta la o factură de salarii în sectorul bugetar care poate deveni din nou nesustenabilă", a subliniat Ionuț Dumitru.

Sursa: Agerpres

viewscnt
Afla mai multe despre
ionut dumitru
codul fiscal
deficit bugetar
pib