Producția industrială, în scădere

Producția industrială, în scădere
Profit.ro
Profit.ro
scris 12 apr 2024

Producția industrială a scăzut în primele două luni ale anului cu 1,8% ca serie brută și cu 3,1% ca serie ajustată în funcție de numărul de zile lucrătoare și de sezonalitate raportat la perioada similară din 2023, potrivit datelor publicate de Institutul Național de Statistică (INS).

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie. Parteneri: Garanti BBVA, Gomag.

Astfel, în perioada 1 ianuarie - 29 februarie 2024, comparativ cu perioada 1 ianuarie - 28 februarie 2023, producția industrială serie brută a coborât din cauza scăderilor în cele trei sectoare industriale: producția și furnizarea de energie electrică și termică, gaze, apă caldă și aer condiționat (-3,0%), industria extractivă (-2,4%) și industria prelucrătoare (-1,6%), scrie Agerpres.

Academia Română: România deține rezerve minerale și energetice considerabile; e necesară reactivarea industriei extractive și de prelucrare. Mesaj după procesul Roșia Montană CITEȘTE ȘI Academia Română: România deține rezerve minerale și energetice considerabile; e necesară reactivarea industriei extractive și de prelucrare. Mesaj după procesul Roșia Montană

Producția industrială, serie ajustată în funcție de numărul de zile lucrătoare și de sezonalitate a fost mai redusă cu 3,1%, ca efect al scăderilor înregistrate de producția și furnizarea de energie electrică și termică, gaze, apă caldă și aer condiționat (-4,1%), industria prelucrătoare (-3,1%) și industria extractivă (-2,4%).

În februarie 2024, producția industrială a fost mai mare față de luna precedentă, atât ca serie brută (+10,8%), cât și ca serie ajustată în funcție de numărul de zile lucrătoare și de sezonalitate (+2,7%).

Ca serie brută, producția industrială a crescut în februarie 2024, față de luna precedentă, pe fondul creșterii industriei prelucrătoare (+15,0%) și industriei extractive (+5,9%). Producția și furnizarea de energie electrică și termică, gaze, apă caldă și aer condiționat a scăzut cu 9,2%.

Ca serie ajustată în funcție de numărul de zile lucrătoare și de sezonalitate, producția industrială a fost mai mare față de luna precedentă ca efect al creșterilor înregistrate în industria extractivă (+8,4%) și industria prelucrătoare (+3,1%). Producția și furnizarea de energie electrică și termică, gaze, apă caldă și aer condiționat a scăzut cu 2,8%.

Raportat la luna februarie 2023, producția industrială a crescut în februarie 2024 cu 0,2% ca serie brută și a scăzut cu 2,2% ca serie ajustată în funcție de numărul de zile lucrătoare și de sezonalitate.

Față de luna corespunzătoare din anul precedent, producția industrială (serie brută) a crescut ca urmare a majorărilor înregistrate de industria extractivă (+2,9%) și industria prelucrătoare (+0,7%). Producția și furnizarea de energie electrică și termică, gaze, apă caldă și aer condiționat a scăzut cu 3,9%.

Producția industrială, serie ajustată în funcție de numărul de zile lucrătoare și de sezonalitate, a fost mai mică în februarie 2024 cu 2,2% pe fondul scăderilor înregistrate de producția și furnizarea de energie electrică și termică, gaze, apă caldă și aer condiționat (-5,7%) și industria prelucrătoare (-2,2%). Industria extractivă a crescut cu 2,5%, spune INS. 

viewscnt
Afla mai multe despre
ins
industrie