Radiografia construcțiilor în Moldova, zona cu cea mai inegală dezvoltare

Radiografia construcțiilor în Moldova, zona cu cea mai inegală dezvoltare
Oana Osman
Oana Osman
scris 6 mar 2017

Cifra de afaceri din sectorul construcțiilor din Regiunea Nord-Est a depășit anul trecut nivelul de 8 miliarde de lei (cifre provizorii), cu aproximativ un miliard de lei peste nivelul din 2015 (7,18 mld. lei) și cu mai mult de 2,4 miliarde lei față de 2014 (5,57 mld.lei), arată o radiografie a situației economice din județele Iași, Bacău, Botoșani, Neamț, Suceava și Vaslui, realizată de KeysFin pentru Arabesque, principalul jucător din piața materialelor de construcție.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie. Parteneri: Garanti BBVA, Gomag.

În topul cifrei de afaceri la nivel regional, pe 2015, județul Iași conduce cu 2,03 miliarde de lei (2015), urmat de Bacău (1,69 mil. lei) și Suceava (1,35 mil.lei).

Investițiile în construcții sunt esențiale în Moldova, zonă care are un potențial de creștere semnificativ, datorită costurilor logistice reduse și a oportunității de dezvoltare a unor facilități specifice zonelor dezvoltate, dar care trebuie să reducă din decalajul de dezvoltare față de poli de creștere economic ai țării precum Bucureștiul, Constanța și Clujul, se arată în analiza KeysFin.

„Există un potențial de investiții foarte bun, mai ales în jurul orașelor Iași, Bacău sau Suceava, acolo unde asistăm la un reviriment economic, în special în sectoarele inovative. Acesta trebuie susținut de investiții cu rol de catalizator, precum cele în construcții, vitale pentru dezvoltarea infrastructurii. Plusul se va propaga la nivelul pieței forței de muncă și va contribui la creșterea nivelului de trai în regiune”, afirmă Cristian Matei, directorul de retail Arabesque.

Cresterea economică din ultimii ani se vede în construcția de locuințe, spații comerciale și de producție. Datele din piață arată un avans semnificativ al cererii pentru materiale de construcții necesare pentru dezvoltarea de imobile, dar și pentru renovarea și extinderea celor existente.

Criză de electricieni în vestul țării. Firmele încearcă să aducă forță de muncă din Serbia CITEȘTE ȘI Criză de electricieni în vestul țării. Firmele încearcă să aducă forță de muncă din Serbia

Într-un astfel de context, Arabesque va deschide la Iași primul său magazin de retail, pe 9 martie, sub noul brand MatHaus,  o investiție de 10 milioane de euro, care urmează să deservească întreaga regiune.

„Iașiul reprezintă pentru noi o bună oportunitate de creștere, iar prin investiții care adaugă valoare se atrag furnizori și beneficiari, dezvoltându-se, astfel, lanțuri economice absolut necesare pentru creșterea economică în această regiune”, afirmă reprezentantul companiei.

Potrivit radiografiei economice a Regiunii de Nord-Est, investitorii în construcții sunt, în principal, bărbați cu vârste între 45 și 65 de ani, cu experiență în mediul de business, care investesc în primul rând în dezvoltarea de imobiliare private (blocuri, vile) și de afaceri (unități turistice, sedii de firmă, spații comerciale). Semnificativă este însă și creșterea apetitului clienților particulari pentru investiții imobiliare, renovări și amenajări.

Moldova, teren pentru investiții Greenfield

Moldova reprezintă un exemplu relevant, al dezvoltării inegale, pe mai multe viteze, a economiei nationale. Iașiul, Bacăul și Suceava reprezintă motoarele regiunii.

Astfel, în 2015, dacă Iașiul avea înregistrate 1.546 de firme de construcții cu 11.153 de angajați, la polul opus se situa Vasluiul, unde erau numai 540 de companii, cu 2.885 de salariați, și Botoșaniul, cu 448 de firme și 3811 angajați.

ANALIZĂ Sistemul bancar nu ține pasul cu economia. Creditul privat, la cel mai scăzut nivel în PIB după 2007 CITEȘTE ȘI ANALIZĂ Sistemul bancar nu ține pasul cu economia. Creditul privat, la cel mai scăzut nivel în PIB după 2007

„Corelând datele cu evoluția pieței, putem spune că, pe ansamblu, am asistat la o maturizare a pieței, dovadă că numărul firmelor de construcții s-a redus de la 7.076, în 2014, la 6.481 în 2015, în contextul în care cifra de afaceri a continuat să crească”, afirmă experții de la KeysFin.

Pentru investitorii pe termen mediu și lung, situația este privită ca o oportunitate. „Există loc de afaceri în piață, mai ales pentru investițiile greenfield, pentru facilități de producție. Costurile logistice reduse (prețul terenurilor, forța de muncă etc.) și oportunitatea dezvoltării unor facilități specifice zonelor dezvoltate reprezintă oportunități pe care, cu siguranță, oamenii de afaceri care gândesc pe termen lung le întrevăd”, spun analiștii.

Datele preliminarii privind dinamica firmelor din domeniu indică, de altfel, că 2016 a adus un reviriment, iar în 2017 fenomenul se va consolida.

„Dezvoltarea facilităților de producție în zonele defavorizate va reprezenta, cu siguranță, o adevarata miza a următorilor ani”, estimează aceștia.

Revirimentul investițional privat va stimula evoluția pietei forței de muncă și nivelul de trai.

Rata șomajului, la nivelul Moldovei, este, în prezent, de 7,2% la bărbați și de 5,4% la femei, cu un nivel record, de 14% în Vaslui în cazul bărbaților și de 8,1% în cazul femeilor. La polul opus se află Iașiul, cu un șomaj de 4,9% la bărbați și 4% la femei.

“Investițiile private reprezintă, pentru Moldova, cheia creșterii economice. Creșterea conjuncturală, din consum, se va estompa în acest an, iar economia va trebui să își găsească resorturi investiționale pentru a putea genera plus valoare. Pe fondul investițiilor, vor apărea locuri de muncă, multiplicate pe lanțul economic, prin afacerile conexe”, au mai declarat experții de la KeysFin. 

Fondată în 1994, în Galați, de omul de afaceri Cezar Rapotan, Arabesque este una dintre puținele companii românești care și-a extins afacerile și peste granițe, dezvoltând centre comerciale în Ucraina, Bulgaria și Republica Moldova.

viewscnt
Afla mai multe despre
constructii
moldova
arabesque
keysfin