România și Grecia au înregistrat cele mai mari deficite de cont curent din UE

România și Grecia au înregistrat cele mai mari deficite de cont curent din UE
Profit.ro
Profit.ro
scris 10 apr 2024

Per ansamblu, în ceea ce privește balanța totală a plăților curente ale statelor membre UE în interiorul și în afara Uniunii, pe baza datelor disponibile neajustate sezonier, cincisprezece țări au înregistrat excedente, unsprezece state membre au înregistrat deficite și un stat membru a avut o balanță echilibrată a contului curent în trimestrul al patrulea 2023, potrivit Rador Radio România.

Cele mai mari excedente au fost înregistrate în Germania (+68,7 miliarde euro), Țările de Jos (+22,6 miliarde euro), Danemarca (+12,1 miliarde euro), Suedia (+10,2 miliarde euro), Spania, Italia (ambele +8,5 miliarde euro) și Franța (+6,5 miliarde de euro).

Urmărește-ne și pe Google News
TABEL Producția și vânzările trimestriale ale OMV Petrom - în scădere față de primele 3 luni ale anului trecut, în creștere față de cele din ultimul trimestru din 2023 CITEȘTE ȘI TABEL Producția și vânzările trimestriale ale OMV Petrom - în scădere față de primele 3 luni ale anului trecut, în creștere față de cele din ultimul trimestru din 2023
Evenimente
24 octombrie - IMM-urile, oxigen pentru România
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

Cele mai mari deficite au fost înregistrate de România (-6,9 miliarde euro) și Grecia (-6,8 miliarde euro).

Un stat are un excedent comercial dacă exporturile sale depășesc importurile și un deficit comercial dacă importurile depășesc exporturile. Vânzările net pozitive în străinătate contribuie la un surplus de cont curent; vânzările net negative în străinătate contribuie la un deficit de cont curent.

În trimestrul al patrulea din 2023, contul curent ajustat sezonier al UE a înregistrat un excedent de 107,9 miliarde euro (+2,5% din PIB), față de un excedent de 86,2 miliarde euro (+2,0% din PIB) în trimestrul al treilea 2023 și un excedent de 24,3 miliarde de euro (+0,6% din PIB) în trimestrul al 4-lea 2022, potrivit estimărilor publicate de Eurostat, biroul de statistică al Uniunii Europene.

În același timp, în trimestrul al patrulea din 2023 comparativ cu al treilea trimestru din 2023, pe o bază ajustată sezonier:

– excedentul balanței bunurilor s-a redus (+63,9 miliarde euro față de +76,1 miliarde euro),

– excedentul balanței serviciilor a crescut (+62,3 miliarde euro față de +24,4 miliarde euro),

– excedentul balanței veniturilor primare s-a redus (+4,6 miliarde euro față de +8,6 miliarde euro) și

– deficitul balanței veniturilor secundare s-a redus (-22,9 miliarde euro față de -23,0 miliarde euro).

Mai mult, în aceeași perioadă, deficitul balanței de capitaluri a crescut (-10,5 miliarde euro față de -0,3 miliarde euro).

viewscnt
Afla mai multe despre
deficit de cont curent
romania