Salvador a devenit prima țară din lume care interzice exploatarea minieră a metalelor

Salvador a devenit prima țară din lume care interzice exploatarea minieră a metalelor
scris 28 apr 2017

Salvador a devenit oficial prima țară din lume care a interzis minele de exploatare a metalelor pe teritoriul său, considerând că această activitate este dăunătoare pentru mediul înconjurător și pentru sănătatea publică, informează AFP.com.

”Nicio instituție, normă, act administrativ sau rezoluție nu va putea să autorizeze prospectarea, exploatarea, extracția și tratarea produselor miniere metalice în Salvador”, se afirmă în această lege ce a fost promulgată joi, după ce a fost votată pe 29 martie de partidele din Parlament, scrie News.ro.

Textul legislativ semnat de președintele Salvador Sanchez Ceren precizează că ”niciun permis sau licență, niciun contract sau concesiune” nu va putea să fie emis, indiferent că e vorba de exploatări de metale în aer liber sau subterane. Legea interzice, de asemenea, folosirea produselor chimice toxice, precum cianura și mercurul.

Prin această lege, care a fost adoptată după un arbitraj internațional câștigat în octombrie 2016 de Salvador în fața gigantului minier australo-canadian OceanaGold, după șapte ani de proceduri judiciare, micul stat din America Centrală a devenit astfel un pionier în lupta împotriva activității miniere și a efectelor sale nefaste asupra mediului înconjurător și a populației.

Salvador ”a făcut ceva istoric”, a salutat, în martie, ONG-ul MiningWatch Canada, în timp ce diverse organizații ecologiste, asociații de apărare a drepturilor omului și Biserica Catolică au întâmpinat votul din Parlament cu afișe ce prezentau mesaje precum ”Nu pentru exploatarea minieră, Da pentru viață”.

”Trebuie să sărbătorim această lege”, a reacționat după promulgarea ei președintele Unității Ecologice Salvadoriene (UNES), Mauricio Sermeno.

”Este o lege inovatoare, dar mai ales necesară, în fața unei industrii care nu aduce niciun beneficiu comunităților, ci mai degrabă o gravă poluare a surselor de apă și mediului”, a adăugat el.

Salvador a devenit un exemplu de urmat pentru țările vecine, unde există proiecte de extragere a metalelor prețioase, cu scopul de a interice ”această industrie a morții”, a adăugat Mauricio Sermeno.

- Comunități rurale -

În Guatemala, comunitățile rurale luptă cu proiectele grupului canadian Goldcorp și grupurilor americane Tahoe Resources și KCA (Kappes, Cassiday & Associates). Nicaragua a respins deja proiectele companiei canadiene B2Gold.

În România există 68.194 de grupuri de firme considerate multinaționale, cele mai multe din Germania și Franța CITEȘTE ȘI În România există 68.194 de grupuri de firme considerate multinaționale, cele mai multe din Germania și Franța

În Salvador, legea permite protejarea vieții locuitorilor, afirmă Saul Banos, reprezentant al Mesa Frente a la Minería Metálica. ”Este și o victorie fermă pentru protejarea apelor noastre, a râurilor”, a adăugat el.

Această țară va trebui ”să rămână atentă” pentru ca, în viitor, ”politicienii să nu încerce să deroge această normă, ca răspuns la micile interese a întreprinderilor miniere vorace”, a avertizat analistul independent Dagoberto Gutierrez.

Raquel Caballero, Procurorul din Salvador pentru apărarea drepturilor omului, a explicat recent pentru AFP că intenționează să demareze o reformă a Constituției, pentru ca aceasta să includă interzicerea minelor de mineuri metalice. Ea dorește să obțină un acord în acest sens între deputați și ministrul Mediului, Lina Pohl.

În octombrie 2016, Curtea de Arbitraj a Băncii Mondiale, care are sediul la Washington, a dat câștig de cauză statului Salvador în fața companiei canadiene Pacific Rim (cumpărată în 2013 de OceanaGold), acordându-i daune de 8 milioane de dolari pentru acoperirea cheltuielilor de judecată.

Pacific Rim s-a plâns de refuzul unui permis de exploatare, în contextul în care Salvador a decretat un moratoriu în privința exploatării minelor de aur pentru a evita contaminarea unuia dintre principalele râuri ale sale.

La jumătatea lunii aprilie, Parchetul a plasat sub sechestru conturile bancare și vehiculele grupului OceanaGold pentru a obține plata sumei de 8 milioane de dolari, la care se adaugă dobânzile aferfente.

Țările din America Centrală, printre cele mai sărace de pe continentul american, beneficiază de ”o contribuție foarte slabă” în ceea ce privește PIB-ul și locurile de muncă generate de activitatea minieră pe teritoriile lor, potrivit unui studiu realizat recent de mai multe ONG-uri.

Profit.ro organizează, în 15 mai, la Hotel Intercontinental, cu începere de la ora 9.00, Profit Energy.forum, un eveniment în care sunt invitați reprezentanții autorităților și asociațiilor de reglementare din domeniul energiei, șefi de companii care activează în sectorul energetic, avocați și consultanți, pentru a dezbate provocările actuale și viitorul sectoarelor energetice. Pentru detalii și înregistrări, AICI.

viewscnt

Informaţiile publicate de Profit.ro pot fi preluate doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Afla mai multe despre
salvador
exploatare miniera