Soros anticipează o nouă criză financiară: Europa este amenințată de dezintegrare. „Totul a mers prost!”

Soros anticipează o nouă criză financiară: Europa este amenințată de dezintegrare. „Totul a mers prost!”
Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 29 mai 2018

După șocul financiar din anul 2008, Europa și-a pierdut calea, spune miliardarul american George Soros. El propune un plan de măsuri care să ajute Uniunea Europeană să iasă din criza existențială în care se află și care să înceapă chiar cu atacarea problemei refugiaților prin securizarea frontierelor, în paralel cu permiterea unei imigrații legale.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie. Parteneri: Garanti BBVA, Gomag.

Tablou sumbru pentru Europa. Miliardarul american George Soros afirmă că UE a devenit un cadru al contruntărilor dintre creditori și debitori, un continent amenințat de criza refugiaților, cu alianța transatlantică efectv distrusă, în pericol de dezintegrare teritorială și în dificultăți economice care a ridicat liderii populiști și care se pot exacerba în contextul retragerii capitalurilor de pe piețele emergente.

„În ultimul deceniu, tot ce putea să meargă prost, a mers prost”, a declarat astăzi Soros într-o conferință desfășurată la Paris. După anul 2008 Europa și-a pierdut calea, iar într-o economie puțin ofertantă tinerii au ajuns să vadă în UE inamicul ce i-a văduvit de locurile de muncă. „Întărirea dolarului deja precipită o fugă a capitalului de pe valutele piețelor emergente. Ne-am putea îndrepta spre o nouă criză financiară majoră.”

Turcia obține gaze ieftine de la ruși. 1 miliard de dolari vine din Rusia pentru a ajuta Turcia la greu CITEȘTE ȘI Turcia obține gaze ieftine de la ruși. 1 miliard de dolari vine din Rusia pentru a ajuta Turcia la greu

Soros, cel mai mare finanțator la nivel mondial al ideologiilor stângii radicale identitare, a declarat că întotdeauna a văzut în Uniunea Europeană întruparea „societății deschise”, concept lansat de filosoful neo-marxist Karl Raimund Popper și împărtășit de miliardarul american. State egale asociate voluntar pentru binele comun este cadrul în care s-a creat UE, însă după criza financiară proiectul a fost puternic zdruncinat.

Zona euro a devenit tot mai mult un cadru al relației între creditori și debitori, iar aceasta nu mai este nici voluntară, nici pe baze egale. „Creditorii au stabilit condiții pe care debitorii să le îndeplinească, dar aceștia nu le-au îndeplinit”, spune Soros.

Politicienii populiști au fructificat aceste resentimente în rândul populației și care s-a exacerbat ca urmare a gestionării proaste de către autorități a crizei refugiaților. Aceasta a avut „reperusiuni dezastruoase” și chiar a dat naștere unor curente publice vădit anti-UE. Discursul lui Soros este ținut în contextul unei crize guvernamentale în Italia, unde coaliția câștigătoare a alegerilor parlamentare este formată din formațiuni politice cu viziuni eurosceptice.

„Donald Trump a distrus efectiv alianța transatlantică”

„Întreaga Europă a fost răvășită de criza refugiaților”, zice Soros, menționând numele premierului Ungariei Viktor Orban atunci când a evocat faptul că politicieni „fără scrupule” au speculat criza. Primul ministru de la Budapesta a câștigat alegerile parlamentare din această primăvară pe o platformă anti-imigrație și anti-Soros. Într-un discurs-șoc ținut anul trecut la Băile Tușnad, Orban a declarat că „rețeaua mafiotă” a lui Soros și autoritățile de la Bruxelles vor islamizarea Europei.

În plus, denunțarea acordului cu Iranul periclitează încă și mai mult economia Europei, iar prin aceasta președintele SUA Donald Trump „a distrus efectiv alianța transatlantică”.

Soros afirmă că Uniunea Europeană traversează 3 provocări majore, respectiv criza refugiaților, politicile de austeritate care vătămat economia și „dezintegrarea teritorială” pentru care tonul a fost dat deja de Brexit.

Problema refugiaților. Propuneri și contestări

În opinia miliardarului american, atacarea acestor probleme trebuie să înceapă cu o rezoluție a crizei refugiaților. În acest scop, ar trebui inițiat pentru Africa echivalentul Planului Marshall postbelic prin care SUA au dat startul refacerii Europei. Suma propusă de Soros este de 30 miliarde euro.

Europa ar trebui să securizeze frontierele, dar să permită în paralel o migrație legală. În opinia lui Soros, ideea că refugiații pot fi blocați, în viziunea unei Europe ca o fortăreață, nu este numai împotriva legislației UE și internaționale, dar este și nerealistă.

Campania electorală recent încheiată în Italia a fost centrată inclusiv pe problema refugiaților. Matteo Salviani, secretar al formațiunii politice italiene Lega Nord, una dintre formațiunile câștigătoare, l-a numit pe Soros ca fiind finanțatorul secret din spatele ONG-urilor care aduc imigranți în Italia, în special din Africa.

O monitorizare a Gefira, realizată prin intermediul marinetraffic.com a indicat pentru intervalul 1 octombrie - 24 noiembrie 2016 un număr de curse care au transportat peste 39.000 de imigranți africani din Libia către Sicilia și sudul Peninsulei Italiei. Conform investigației, cele 15 vase monitorizate erau contractate de o serie de ONG-uri, respectiv MOAS, Medici fără Frontiere (Médicins Sans Frontiéres), Jugend Rettet, Salvați Copiii (Save The Children), Proactiva Open Arms, Sea-Watch, Sea-Eye și Life Boat. „Oricât de înalte ar fi intențiile acestor organizații ar putea fi, acțiunile lor sunt ilegale”, afirmă cei de la Gefira.

viewscnt
Afla mai multe despre
george soros
ue
criza
euro
viktor orban
ungaria
refugiati