Stagnarea economiei germane ar urma să se mențină și în 2025

Economie   
 Stagnarea economiei germane ar urma să se mențină și în 2025

Mult așteptata redresare a PIB-ului Germaniei este din nou amânată, trei instituie economice înrăutățindu-și previziunile, transmite Reuters.

Cea mai mare economie europeană ar urma să stagneze anul viitor, după declinul de 0,3% înregistrat anul trecut și scăderea de 0,2% estimată în acest an, a previzionat Institutul IfW din Kiel. În septembrie, instituția prognozase o creștere de 0,5% în 2025, scrie Agerpres.

Urmărește-ne și pe Google News
INFOGRAFIC Românii și italienii au nevoie de 5-6 salarii anuale, în medie, pentru a achiziționa o locuință, arată datele BNR. Țara din Europa cu cel mai mic grad de accesibilitate CITEȘTE ȘI INFOGRAFIC Românii și italienii au nevoie de 5-6 salarii anuale, în medie, pentru a achiziționa o locuință, arată datele BNR. Țara din Europa cu cel mai mic grad de accesibilitate
Evenimente

21 mai Maratonul Economia Sustenabilă
28 mai Maratonul Fondurilor Europene

"Economia germană nu se poate desprinde din stagnare. Nu există indicii unei redresări semnificative a PIB-ului", se arată în raportul IfW. Pentru 2026, instituția previzionează o creștere de 0,9%, după ce în septembrie prognozase un avans de 1,1%.

"Anul acesta, economia continuă evoluția în zig zag de la un trimestru la altul, aproape de nivelul zero și probabil se va contracta cu 0,2% pe ansamblul acestui an". În 2025, creșterea va fi probabil de 0,2%, accelerând la 1,6% în 2026, a estimat Institutul German de Cercetări Economice (DIW) din Berlin.

"Vedem un mix critic de probleme structurale și scădere ciclică a activității economice, ceea ce afectează în special industria orientată spre export, care este considerată stâlpul economiei germane". Pe lângă creșterea prețurilor la energie, a costurilor cu materialele și a concurenței puternice din China, apare și posibilitatea impunerii de către SUA de taxe vamale suplimentare, a apreciat Geraldine Dany-Knedlik, director în cadrul DIW.

GRAFIC Aderarea României la Schengen: Impactul în economie după 13 ani de întârziere CITEȘTE ȘI GRAFIC Aderarea României la Schengen: Impactul în economie după 13 ani de întârziere

Și Institutul Ifo se așteaptă la un avans al PIB-ului Germaniei de doar 0,4% anul viitor, dacă nu se rezolvă problemele structurale, dar dacă sunt adoptate măsuri economice adecvate, creșterea ar putea fi de 1,1%. Din cauza incertitudinilor, Ifo a prezentat două scenarii pentru previziuni. În septembrie, instituția prognozase o creștere de 0,9% în 2025.

"În acest moment, nu este clar dacă actuala fază de stagnare este o slăbiciune temporară sau este permanentă, afectând sever economia", a explicat Timo Wollmershaeuser, director în cadrul Ifo. Acesta a apreciat că înăsprirea politicii monetare în Europa și în multe țări unde ajung exporturile Germaniei a contribuit la nivelul redus al comenzilor industriale, care afectează economia.

În ambele scenarii, Ifo se așteaptă la o inflație de 2,3% în 2025 și de 2% în 2026.

viewscnt
Afla mai multe despre
economie
germania