Zona euro: Cel mai rapid ritm de creștere al activității economice din ultimul an

Zona euro: Cel mai rapid ritm de creștere al activității economice din ultimul an
Profit.ro
Profit.ro
scris 6 mai 2024

Activitatea economică în zona euro a înregistrat în aprilie cel mai rapid ritm de creștere din ultimul an, avansul din sectorul serviciilor compensând declinul din industrie, potrivit rezultatelor unui sondaj, transmite Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 iulie - Maraton Medika TV - Sanatatea Aparatului Urinar
30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie

Indicatorul Composite Purchasing Managers (PMI) în zona euro, calculat de S&P Global și considerat un bun indicator al stării de sănătate a economiei, a urcat în aprilie la 51,7 puncte, de la 50,3 puncte luna precedentă, depășind estimarea preliminară de 51,4 puncte. Este pentru a doua lună consecutiv când indicele depășește pragul de 50 de puncte, care separă o creștere de o contracție a economiei. De asemenea, este cel mai ridicat nivel din mai 2023, arată Agerpres.

Mai puțini pensionari în România de la o lună la alta CITEȘTE ȘI Mai puțini pensionari în România de la o lună la alta

"Furnizorii de servicii și-au extins activitatea pentru a treia lună consecutiv, încheind perioada de lipsă de dinamism observată în semestrul doi din 2023", a apreciat Cyrus de la Rubia, economist șef la Hamburg Commercial Bank.

Indicele PMI care acoperă sectorul serviciilor, dominant în zona euro, a crescut în aprilie la 53,3 puncte, de la 51,5 puncte luna precedentă, ajungând la cel mai ridicat nivel din mai 2023 și depășind depășind estimarea preliminară de 52,9 puncte. În schimb, indicele privind așteptările în industrie a scăzut ușor, la 61,5 puncte, după ce în martie urcase la 61,6 puncte, cel mai ridicat nivel din februarie 2022.

20% dintre tinerii români nici nu învață, nici nu muncesc. \ CITEȘTE ȘI 20% dintre tinerii români nici nu învață, nici nu muncesc. "E un mit periculos, că avem prea mulți studenți. Suntem într-un mare risc."

Analiștii se așteaptă ca redresarea în sectorul serviciilor să continue, iar firmele din domeniu au înregistrat în aprilie cel mai rapid ritm de creștere a angajărilor din aproape un an. Indicele privind forța de muncă a urcat în aprilie la 53,5 puncte, de la 52,3 puncte luna precedentă.

"Este încurajator că s-a înregistrat un ritm rapid de creștere a angajărilor, dar și un avans al comenzilor și al numărului de noi afaceri", a declarat Cyrus de la Rubia.

Nou calcul după colapsul Uniunii Sovietice: Europa de Est va devansa sudul Europei la capitolul standard de viață CITEȘTE ȘI Nou calcul după colapsul Uniunii Sovietice: Europa de Est va devansa sudul Europei la capitolul standard de viață

Conform rezultatelor unui studiu separat publicat luni, încrederea investitorilor în zona euro s-a îmbunătățit în mai, pentru a șaptea lună consecutiv, ajungând la cel mai ridicat nivel începând din februarie 2022.

Indicele Sentix pentru zona euro a urcat la minus 3,6 puncte în mai, de la minus 5,9 puncte luna precedentă, în timp ce analiștii intervievați de Reuters se așteptau la minus cinci puncte. Datele Sentix includ răspunsurile a 1.178 de investitori. Studiul a fost realizat în perioada 2-4 mai.

CONFIRMARE Datoria statului a crescut puternic, la un nou nivel record. Îndatorarea a depășit 52% din PIB CITEȘTE ȘI CONFIRMARE Datoria statului a crescut puternic, la un nou nivel record. Îndatorarea a depășit 52% din PIB

"Tendința arată că activitatea economică în zona euro se îndreaptă în direcția potrivită, deși în ritm lent. Datele arată că situația este încurajatoare, economia a depășit momentele dificile din ultimii doi ani", se arată într-un comunicat al Sentix.

Așteptările privind economia Germaniei nu au mai fost negative, pentru prima dată din februarie 2022, deși indicele rămâne la un nivel scăzut în mai, minus 33,5 puncte.

Piața de vehicule comerciale: România, locul doi în Europa la autobuze electrice CITEȘTE ȘI Piața de vehicule comerciale: România, locul doi în Europa la autobuze electrice

În schimb, indicele privind așteptările în zona euro a urcat la 7,8 puncte în mai, de la cinci puncte luna precedentă, a opta lună de creștere consecutivă, și cel mai ridicat nivel din februarie 2022.

Zona euro a evitat recesiunea la finalul anului trecut, iar economiștii se așteaptă la un avans de doar 0,1% în primul trimestru, iar pe ansamblul anului la o creștere de 0,5%.

viewscnt
Afla mai multe despre
zona euro
economie