GRAFIC Rata creditelor neperformante la firme a scăzut sub 10% pentru prima oară după 2010

GRAFIC Rata creditelor neperformante la firme a scăzut sub 10% pentru prima oară după 2010
Mihai Baniţă
Mihai Baniţă
scris 12 dec 2018

Bilanțurile băncilor pe partea de expunere către firme s-au îmbunătățit semnificativ în ultimii patru ani, în condițiile în care rata creditelor neperformante a scăzut sub 10% pentru prima dată în ultimii 8 ani, după un maxim de 22% în 2014. Banca Națională a României se așteaptă ca această situație bună pentru bănci să nu mai țină mult timp, în condițiile în care restanțele sunt previzionate să crească pe toate segmentele companiilor, dar îndeosebi pe microîntreprinderi și firmele din construcții și imobiliare, unde au fost și cele mai mari probleme în timpul crizei.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie. Parteneri: Garanti BBVA, Gomag.

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

Criza economică a adus băncilor mari probleme cu creditele acordate firmelor. Aproape unul din patru împrumuturi date companiilor erau neperformante în 2014, restanțele peste 90 de zile crescând accelerat începând cu 2009. A fost nevoie de mai bine de 8 ani pentru ca acest indicator să cadă la sub 10%.

Rata creditelor neperformante aferente companiilor a scăzut, în septembrie 2018 la 9,5% de la 12,2% în decembrie 2017 pe fondul reducerii creditelor cu restanțe de peste 90 de zile și într-o mai mică măsură vânzărilor și trecerilor în afara bilanțului, arată BNR în ultimul Raport privind stabilitatea financiară.

FOTO O firmă din București a cerut înregistrarea mărcii \ CITEȘTE ȘI FOTO O firmă din București a cerut înregistrarea mărcii "abibas". Anterior, a vrut să protejeze de contrafaceri și marca "NKIE"

Rata s-a diminuat atât pe toate categoriile de mărime a firmelor, cât și pe toate sectoarele de activitate. Spre exemplu, pe categoria microîntreprinderilor, creditele neperformante s-au redus ca rată din total credite de la 50% în 2014 la 41% în septembrie 2017 și 16% în septembrie 2018. Pe ansamblul sectorului întreprinderilor mici și mijlocii, rata NPL s-a redus de la 30% în 2014 la 25% în septembrie anul trecut și la 13% în toamna acestui an.

GRAFIC Rata creditelor neperformante la firme a scăzut sub 10% pentru prima oară după 2010

Rata creditelor neperformante și a probabilității de nerambursare, în funcție de dimensiunea companiilor. Sursa: BNR

Băncile au redus volum de credite neperformante (restante peste 90 de zile) aferente societăților financiare la jumătate față de septembrie 2017 la 5,2 miliarde de lei. Creditele clasificate ca aflate în improbabilitate de plată, pentru care băncile trebuie, de asemenea, să facă provizioane, au scăzut mai puțin, de la 11,9 la 7,1 miliarde de lei.

Rata creditelor neperformante aferentă companiilor de construcții s-a redus cu 7,4 pp la 23,2%. Sectorul imobiliar a cunoscut o îmbunătățire și mai accentuată a ratei NPL, de la 19,3% la 7,8% în intervalul septembrie 2017 - septembrie 2018. Expunerile directe, reprezentate de împrumuturile acordate firmelor din sectoarele construcții și imobiliar, cumulau 19 miliarde lei la septembrie 2018, având o pondere de 18% în totalul portofoliului corporativ al băncilor (în ușoară scădere, de la 20% în luna septembrie 2017).

GRAFIC Rata creditelor neperformante la firme a scăzut sub 10% pentru prima oară după 2010

Distribuția ratei de performanță și a probabilității de nerambursare după sectorul de activitate. Sursa: BNR

„Deși riscurile la nivelul celor două sectoare s-au diminuat semnificativ în ultimii ani, evoluțiile merită o monitorizare atentă în contextul caracterului puternic prociclic demonstrat de acestea și capacității mai reduse de a face față unor condiții adverse”, arată BNR.

DOCUMENT Noul program Start-Up Nation, adoptat de Guvern: Avans de până la 30%, punctaje schimbate la evaluarea online a planului de afaceri CITEȘTE ȘI DOCUMENT Noul program Start-Up Nation, adoptat de Guvern: Avans de până la 30%, punctaje schimbate la evaluarea online a planului de afaceri

De altfel, banca centrală se așteaptă ca tata de nerambursare aferentă creditelor acordate companiilor să crească la 4,8% la jumătatea anului viitor, după ce s-a menținut la 3,1% de la începutul acestui an – nivel foarte redus în perspectivă istorică.

GRAFIC Rata creditelor neperformante la firme a scăzut sub 10% pentru prima oară după 2010

Rata anuală de nerambursare la nivelul sectorului companiilor nefinanciare, în scenariul macroeconomic de bază. Sursa: BNR

Cele mai afectate vor fi categoriile de credite pentru care băncile au inițiat cele mai multe măsuri de rezoluție a creditelor neperformante: microîntreprinderile și companiile din construcții și sectorul imobiliar.

Procesul de curățare a bilanțurilor a continuat ulterior primului trimestru din acest an, soldul creditelor neperformante diminuându-se cu 8%, până la 16,1 miliarde lei, mai ales ca urmare a reducerii expunerilor neperformante pe companii. BNR menționează că în cazul a 10 bănci s-a majorat soldul împrumuturilor neperformante.

Soldul creditelor scoase în afara bilanțului (write-off total) a ajuns la 16,3 miliarde lei, dintre care 12,7 miliarde de lei sunt credite acordate firmelor. Împrumuturile scoase din bilanțuri, pentru care s-au recunoscut pierderile, au ajuns de-a lungul timpului la firmele specializate în recuperarea de creanțe. Estimările din piață, prezentate de BNR, arată că în prima jumătate din acest an au fost cesionate credite cu o valoare nominală de 1 miliard de euro, România fiind, de departe, cea mai mare piață din regiune pentru astfel de tranzacții.

Sectorul populației prezintă o rată a creditelor neperformante semnificativ mai redusă comparativ cu cel al companiilor nefinanciare. Astfel, la finele lunii septembrie rata NPL aferentă populației era de 5,2%. Acest lucru face ca rata NPL raportată la întregul portofoliu de credite al băncilor să fie de 5,6%, în scădere de la 6,4% la finele anului trecut.

Litrul de benzină a ajuns la 5 lei! Prețul fără taxe s-a micșorat cu peste 22% într-o singură lună, cel cu taxe coborând doar cu 11% pentru că statul încasează 55% din prețul la pompă CITEȘTE ȘI Litrul de benzină a ajuns la 5 lei! Prețul fără taxe s-a micșorat cu peste 22% într-o singură lună, cel cu taxe coborând doar cu 11% pentru că statul încasează 55% din prețul la pompă

Cel mai bine se prezintă împrumuturile pentru achizițiile de locuințe, cu o rată NPL de 2,8%, în scădere de la 3,5% în septembrie 2017, în timp ce creditele de consum înregistrează restanțe de peste 90 de zile în proporție de 8,1%, față de 9,2% în toamna anului trecut.

Datele privind populația înglobează, însă, creșterea numitorului, în condițiile în care atât creditele de consum, cât și cele ipotecare, înregistrează o dinamică ridicată.

viewscnt
Afla mai multe despre
credite neperformante
cesiune creante
bnr