Guvernul va aproba programul de măsuri pentru iarnă la finalul lunii, cu un scenariu mai pesimist decât anul trecut

Guvernul va aproba programul de măsuri pentru iarnă la finalul lunii, cu un scenariu mai pesimist decât anul trecut
Profit.ro
Profit.ro
scris 23 sep 2017

Executivul ar putea aproba săptămâna viitoare, în ședința de Guvern, programul de iarnă, care a fost alcătuit pe un scenariu mult mai pesimist decât anul trecut, a declarat sâmbătă ministrul Energiei, Toma Petcu, într-o conferință la Alba Iulia, menționând că toți producătorii și furnizorii de energie electrică și gaze au fost înștiințați și pregătiți.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie. Parteneri: Garanti BBVA, Gomag.

"Am avut săptămâna trecută o ședință de comandament de iarnă pregătitor, cu toate autoritățile, instituțiile și companiile implicate. De asemenea, avem în circuitul de avizare și sunt convins că săptămana viitoare, în ședința de guvern, vom aproba, pentru prima dată în luna septembrie în ultimii ani, programul de iarnă”, a afirmat Petcu, potrivit News.ro.

Scenariul pe care autoritățile l-au luat în calcul la pregătirea programului de iarnă a fost înrăutățit față de anul trecut, din cauza “realității destul de crunte din punct de vedere al condițiilor meteo”.

China își limitează livrările de petrol către Phenian și nu va mai cumpăra produse textile din Coreea de Nord CITEȘTE ȘI China își limitează livrările de petrol către Phenian și nu va mai cumpăra produse textile din Coreea de Nord

Potrivit ministrului, autoritățile au pregătit, în concordanță cu scenariul, toți producătorii, furnizorii și transportatorii de energie electrică și de gaze naturale.

“Vreau să spun că suntem pregătiți pentru această iarnă cu toate capacitățile să funcționăm, pe cărbune, gaz, hidro, nuclear, eolian, atunci când este cazul, avem capacitatea să ne producem și să ne asigurăm energia electrică”, a menționat Petcu.

El a adăugat că toate condițiile și cantitățile impuse de către ANRE către operatorii privați de gaz, dar și companiei Romgaz , au fost îndeplinite și chiar depășite de către aceștia în ceea ce privește înmagazinarea de gaze, deși au fost “ceva emoții”, depășite în urma discuțiilor.

Petcu a punctat, întrebat dacă gazele se vor scumpi, că ANRE a reglementat consumul casnic de gaze până în anul 2021, astfel că nu vor fi “majorări substanțiale”.

În schimb, energia electrică s-ar putea scumpi, estimându-se “o creștere foarte ușoară”, ministrul precizând că nu poate fi cuantificată în cifre deocamdată.

viewscnt
Afla mai multe despre
conditii iarna
inmagazinare energie
crestere pret energie