Interzicerea pungilor din plastic reduce poluarea pe plajele din SUA

Interzicerea pungilor din plastic reduce poluarea pe plajele din SUA
Profit.ro
Profit.ro
scris 11 sep 2024

Interdicțiile privind pungile din plastic de unică folosință în Statele Unite au redus semnificativ numărul acestora găsite pe plaje și pe cursuri de apă, potrivit unei analize publicate luni de ONG-ul Ocean Conservancy, relatează AFP.

Numărul de pungi de plastic găsite de voluntarii care participă la o inițiativă anuală de curățare a plajelor (International Coastal Cleanup sau ICC) s-a dublat în timpul pandemiei de COVID -19. La acea vreme, interdicțiile de utilizare fuseseră temporar ridicate, scrie Agerpres.

Urmărește-ne și pe Google News
România rămâne cel mai mare exportator de cereale din UE în primele luni ale sezonului 2024/25 CITEȘTE ȘI România rămâne cel mai mare exportator de cereale din UE în primele luni ale sezonului 2024/25
Evenimente
15 octombrie - Eveniment Profit Health.forum
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

Dar numărul de pungi de plastic găsite a scăzut apoi în 2022 și 2023 în comparație cu nivelurile din pre-pandemie (2013-2019). Și aceasta în timp ce din 2020, procentajul populației americane acoperite de interdicții a crescut de la 12 la 25%.

California a fost primul stat care a introdus această regulă în 2015.

Sacii sunt "unul dintre tipurile de poluare cu plastic cele mai mortale din oceanele noastre", a declarat pentru AFP Anja Brandon, manager de caz la Ocean Conservancy. Ea a salutat consecințele concrete ale acestor interdicții.

Analiza s-a bazat pe date de la ICC, o inițiativă derulată din 1986, precum și pe alte eforturi voluntare de curățare înregistrate într-o aplicație (Clean Swell) sau raportate ONG-ului.

Țestoasele și păsările confundă pungile de plastic cu meduze și le ingerează. Acest lucru le poate împiedica să se hrănească pentru că rămân în stomacul lor.

Nord-estul Dobrogei ar putea deveni geoparc UNESCO CITEȘTE ȘI Nord-estul Dobrogei ar putea deveni geoparc UNESCO

Această analiză este publicată înainte de următoarea zi internațională de curățare a litoralului, 21 septembrie, și de un nou summit de negocieri în vederea adoptării unui tratat internațional împotriva deșeurilor din plastic, în Coreea de Sud, în noiembrie.

"În fiecare an, 11 milioane de tone de plastic ajung în oceanele noastre, ceea ce reprezintă mai mult de un camion de gunoi de plastic pe minut", a amintit Anja Brandon.

"Provocările sistemice ale poluării cu plastic nu se vor rezolva de la sine", a adăugat ea. "Avem nevoie de intervenții politice puternice și eficiente, le cunoaștem, avem datele care să le susțină, avem nevoie doar de mai multe" eforturi, a menționat Anja Brandon 

viewscnt
Afla mai multe despre
pungi
plastic
poluare
sua