Premierul Marcel Ciolacu i-a cerut ministrului Justiției să analizeze contractul cu Muzeul Drents din Olanda, de unde au fost furate obiecte de tezaur dacic, celebrul coif de aur de la Coțofenești și trei brățări de aur, și statul român să ceară daune fără precedent. Prim-ministrul nu a exclus colaborara cu firme specializate în recuperarea bunurilor de artă furate și anunțarea unei recompense pentru recuperarea artefactelor.
Statul român încearcă să oprească vânzarea, la renumita casă de licitații Christie's New York, respectiv să recupereze un tablou realizat de marele pictor spaniol El Greco și intitulat "San Sebastian", operă de artă care a aparținut fostei colecții a Coroanei Regale a României, iar apoi a intrat în posesia Regelui Mihai. Informații prezentate anterior în spațiul public au susținut că acesta din urmă ar fi vândut unui mare dealer franco-american capadopera lui El Greco, care acum este estimată la o valoare cuprinsă între 7 și 9 milioane de dolari.
Presa din Țările de Jos scrie despre importanța pentru români a obiectelor de tezaur furate din muzeul Drents din Assen, citând români aflați în Olanda ”Este devastator”, a povestit o jurnalistă româncă pentru colegii săi olandezi, în timp ce un român stabilit în Olanda de peste patru decenii le-a povestit că ”orice copil din România învață despre coiful de la Coțofenești la școală.”
Premierul Ciolacu anunță că a decis organizarea unei celule de criză la nivelul Guvernului pentru coordonarea eficientă a activităților care țin de recuperarea celor patru piese de tezaur furate de la expoziția organizată la Muzeul Drents din Assen, Olanda. Totodată, Marcel Ciolacu va trimite Corpul de Control al prim-ministrului la Ministerul Culturii pentru a verifica toată documentația legală care a stat la baza organizării expoziției din Olanda.
Piesele incluse în expoziția ”Dacia! Regatul aurului și argintului” de la Muzeul Drents din Olanda, de unde au fost furate obeicet de tezaur dacic, celebrul coif de aur de la Coțofenești și trei brățări de aur, au avut o asigurare generală în valoare de peste 30 milioane euro, a precizat Directorul Muzeului Național de Istorie a României (MNIR), Ernest Oberländer-Târnoveanu.
Papa Francisc a afirmat că Biserica Catolică este gata să accepte o singură dată pentru Paște, în timp ce această sărbătoare religioasă este adesea celebrată la date diferite în funcție de calendarele religioase folosite.
Muzeul Național de Istorie a României informează că toate piesele furate din Muzeul Drents, din Assen, au fost asigurate înainte de a fi trimise în Regatul Țărilor de Jos, conform legislației românești și practicilor internaționale referitoare la organizarea expozițiilor. Atât spațiul, cât și vitrinele în care erau prezentate bunurile de patrimoniu erau securizate și aveau instalate sisteme de supraveghere, precum și sisteme de alarmă conectate cu poliția locala, care a putut astfel să intervină imediat.
Președintele României, Klaus Iohannis, a avut o discuție telefonică a cu prim-ministrul Regatului Țărilor de Jos, Dick Schoof, în legătură cu furtul unora dintre cele mai importante artefacte din patrimoniul național al României, respectiv coiful de aur de la Coțofenești și trei brățări din tezauraul dacic al României, care erau expuse în această perioadă la Muzeul Drents din Assen.
Arhiepiscopia Bucureștilor a plătit către bugetul de stat mai mult cu 2 milioane lei față de cât a primit, relevă un raport general privind activitățile Arhiepiscopiei în anul 2024, prezentat chiar de Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel.
Poliția olandeză suspectează că furtul de la Muzeul Drents a fost o operațiune planificată cu atenție, iar printre obiectele furate se numără trei brățări de aur și piesa centrală a expoziției, coiful de aur de la Coțofenești, care fusese prezentat în toate materialele promoționale, dar este posibil ca și alte obiecte să fi fost furate, relatează presa olandeză.