ANUNȚ Sagrada Familia are o nouă dată de finalizare

ANUNȚ Sagrada Familia are o nouă dată de finalizare
Profit.ro
Profit.ro
scris 25 mar 2024

Președintele organizației însărcinate cu finalizarea capodoperei lui Antoni Gaudi a anunțat această dată, care coincide cu centenarul morții arhitectului clădirii, scrie The Guardian.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 iunie - Medika TV - Maratonul Sănătății dentare. Parteneri: Corina Dent, Excedent, Maxilomed, Regina Maria Dental Clinics
27 iunie - Maraton Profit News TV - Maraton Made in Romania (ediția a II-a). Parteneri: Auchan, Kaufland, Liberty Steel
25 iulie - Maraton Medika TV - Sanatatea Aparatului Urinar

Esteve Camps a declarat că au banii și materialele necesare pentru a termina clădirea, inclusiv turnul central de 172,5 metri dedicat lui Iisus Hristos, ceea ce face din Sagrada Familia cea mai înaltă clădire din Barcelona, scrie News.ro.

Studiu: Traiul la oraș scade capacitatea de a ...digera fructele și legumele CITEȘTE ȘI Studiu: Traiul la oraș scade capacitatea de a ...digera fructele și legumele

Deși clădirea ar trebui să fie finalizată până în 2026, se așteaptă ca lucrările la sculpturi și detalii decorative și, mai ales, la controversata scară care duce la ceea ce va fi în cele din urmă intrarea principală, să continue până în 2034.

Atunci când au început lucrările, în 1882, locul era un teren agricol deschis, dar în anii care au trecut, orașul a crescut în jurul bisericii. Scara, care se va întinde pe două blocuri mari ale orașului, va implica strămutarea a aproximativ 1.000 de familii și întreprinderi.

În timp ce unii cercetători ai lui Gaudi contestă acest lucru, Camps insistă că scara a făcut întotdeauna parte din planul arhitectului.

"Urmăm planul lui Gaudi la literă, a spus el. "Suntem moștenitorii săi și nu putem renunța la proiectul său. Planul prezentat autorităților locale în 1915, care a fost semnat de Gaudí, include scara". El a adăugat că se află în discuții cu primarul Barcelonei, Jaume Collboni, cu privire la acest plan, deoarece autoritatea locală are ultimul cuvânt. "Nu am un glob de cristal care să-mi spună când vor lua o decizie", a spus el.

De la începuturile sale, Sagrada Familia a fost afectată de război, neglijență și lipsă de finanțare. Cel mai recent, pandemia de Covid a dus la o întrerupere de doi ani a lucrărilor pe șantier.

Înainte de apariția turismului de masă, lucrările urmau să fie finanțate exclusiv din donații de la păcătoșii pocăiți, ceea ce făcea ca fluxul de numerar să fie imprevizibil și mulți se îndoiau că lucrările vor fi vreodată finalizate. Poetul Joan Maragall a descris bazilica ca fiind "poezia arhitecturii... un templu care nu va fi niciodată terminat, care este în continuă devenire".

De zeci de ani, turismul a garantat un venit constant, aproape 5 milioane de vizitatori pe an plătind între 25 și 40 de euro (20 și 32 de lire sterline) pe vizită. Puțin mai mult de jumătate din cele 125 de milioane de euro obținute sunt destinate finalizării lucrărilor. Modul în care este cheltuit restul rămâne un mister, deoarece biserica nu este obligată să își publice conturile.

Un avion Tarom cu destinația Chișinău a revenit la București din cauza unei defecțiuni tehnice după ce ar fi fost lovit de un fulger CITEȘTE ȘI Un avion Tarom cu destinația Chișinău a revenit la București din cauza unei defecțiuni tehnice după ce ar fi fost lovit de un fulger

În 1936, la începutul războiului civil spaniol, anarhiștii au dat foc criptei și au distrus atelierul lui Gaudi și modelele din ipsos pe care acesta le-a realizat ca un ghid pentru succesorii săi în vederea finalizării lucrărilor. Arhitectul Lluís Bonet i Garí a salvat fragmentele, iar modelele lui Gaudi au fost reasamblate cu mare grijă. Multe dintre detaliile tehnice legate de modul de realizare a proiectului lui Gaudi au fost rezolvate ulterior de arhitectul neozeelandez Mark Burry, cu ajutorul unui software aeronautic.

Sagrada Familia este considerată una dintre minunile lumii moderne, dar nu a fost întotdeauna așa. Salvador Dalí i-a descris "frumusețea terifiantă și comestibilă", în timp ce George Orwell a considerat-o "una dintre cele mai hidoase clădiri din lume" și a comentat că anarhiștii au dat dovadă de lipsă de gust pentru că nu au reușit să o arunce în aer atunci când au avut ocazia.

viewscnt
Afla mai multe despre
sagrada familia
barcelona