”Molecula tinereții”, o proteină declanșată de efortul fizic, ar putea inversa efectele îmbătrânirii musculare și osoase

Life   
”Molecula tinereții”, o proteină declanșată de efortul fizic, ar putea inversa efectele îmbătrânirii musculare și osoase

Un nou studiu aduce în prim-plan o proteină numită CLCF1, care pare să explice de ce exercițiul fizic are efecte anti-îmbătrânire și de ce aceste beneficii se estompează odată cu vârsta. Descoperirea deschide noi perspective terapeutice pentru combaterea sarcopeniei și osteoporozei, fiind de un real interes pentru profesioniștii din sănătate care caută soluții biologice concrete pentru îmbătrânirea sănătoasă.

O echipă de cercetători a descoperit o proteină esențială pentru funcționarea fibrelor musculare, al cărei nivel în organism scade odată cu înaintarea în vârstă. Această proteină este eliberată în timpul activității fizice și joacă un rol vital în protejarea organismului împotriva degradării musculoscheletale asociate procesului de îmbătrânire, scrie News.ro.

Urmărește-ne și pe Google News

Toată lumea știe că „exercițiul fizic este bun pentru sănătate”, dar puțini pot explica cu adevărat de ce.

O echipă de cercetare coordonată de dr. Yong Ryoul Yang, de la Aging Convergence Research Group, din cadrul Institutului Coreean de Cercetare în Bioscience și Biotehnologie (KRIBB) -  un important institut național de cercetare din Coreea de Sud, dedicat studiilor de vârf în domeniul biotehnologiei și științelor vieții -, împreună cu profesorul Nak-Sung Kim de la Universitatea Națională Chonnam, a identificat proteina-cheie numită CLCF1 (factor din familia citokinelor similar cardiotrofinei 1).

Această proteină are un rol esențial în modul în care exercițiul fizic aduce beneficii organismului, notează cercetătorii. Ei au constatat că CLCF1 este eliberată de mușchi în timpul exercițiului, sprijinind astfel forța musculară și osoasă și ajutând la încetinirea îmbătrânirii sistemului musculoscheletal.

Pentru a examina modul în care proteina răspunde la exercițiul fizic și îmbătrânire, cercetătorii au împărțit participanții în două grupuri, tineri și vârstnici, și le-au măsurat nivelurile de CLCF1 din sânge după activitatea fizică.

Ei au constatat că nivelurile au crescut semnificativ după o singură sesiune de exercițiu la participanții tineri. În contrast, adulții mai în vârstă au prezentat o creștere a nivelului de CLCF1 doar după mai mult de 12 săptămâni de exercițiu constant.

Cercetătorii au testat, de asemenea, CLCF1 pe șoareci în vârstă. Atunci când le-a fost administrată proteina, șoarecii au prezentat o forță musculară mai mare și o densitate osoasă crescută. Însă când activitatea CLCF1 a fost blocată, exercițiul nu a avut niciun efect pozitiv, confirmând că această proteină este esențială pentru răspunsul adaptiv al organismului la activitatea fizică.

Analizele ulterioare au arătat că CLCF1 îmbunătățește funcția mitocondrială în celulele musculare, inhibă formarea osteoclastelor (celule care resorb osul) și favorizează diferențierea osteoblastelor (celule care formează os).

Aceasta este prima dovadă științifică ce identifică modificările secreției de proteine ca o cauză majoră a scăderii eficacității exercițiului fizic la persoanele în vârstă.

„Această cercetare oferă o bază biologică pentru a înțelege de ce exercițiul devine mai puțin eficient odată cu vârsta și stabilește fundamentele pentru dezvoltarea unor noi strategii terapeutice pentru o îmbătrânire sănătoasă. În special, aceste descoperiri oferă noi direcții pentru tratarea sarcopeniei și osteoporozei legate de vârstă”, a precizat dr. Yong Ryoul Yang de la KRIBB, citat într-un comunicat.

viewscnt
Afla mai multe despre
tratament imbatranire