Lupta împotriva fumatului a înregistrat o premieră, ce poate fi considerată un "punct de cotitură": numărul bărbaților care consumă tutun a scăzut pentru prima dată pe plan mondial, o tendință observată la femei de mai mulți ani deja, a anunțat Organizația Mondială a Sănătății (OMS) într-un raport publicat joi, informează AFP.
Această informație nu este deloc lipsită de consecințe, deoarece bărbații reprezintă marea majoritate (82%) din totalul de 1,337 miliarde de consumatori de tutun pe plan mondial, a precizat OMS, care analizează comportamentele fumătorilor și ale altor consumatori de tutun de aproape 20 de ani, scrie Agerpres.

21 mai Maratonul Economia Sustenabilă
28 mai Maratonul Fondurilor Europene
Până în prezent, OMS constatase "o creștere regulată a numărului de bărbați care consumă produse mortale fabricate din tutun", a reamintit directorul OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, citat în același comunicat.
"Or, acum, pentru prima dată, observăm o scădere, datorită atitudinii mai ferme a guvernelor în fața industriei tutunului", a adăugat el, salutând totodată "acest punct de cotitură în lupta împotriva fumatului", care s-a produs în 2019 și care ar trebui să fie confirmat în viitor.
În aproape 20 de ani, numărul total al consumatorilor de tutun pe plan mondial a scăzut cu aproximativ 60 de milioane și a ajuns la 1,337 miliarde de persoane în 2018, potrivit celei de-a treia ediții a raportului mondial al OMS despre fumat.