Septembrie 2020 a fost cea mai caldă lună septembrie înregistrată în lume de la debutul măsurătorilor meteorologice, potrivit serviciului european de monitorizare a schimbărilor climatice Copernicus, care evocă posibilitatea ca 2020 să detroneze 2016 de pe primul loc în clasamentul celor mai calzi ani înregistrați vreodată în epoca modernă, informează AFP.
Perioada de 12 luni cuprinsă între octombrie 2019 și septembrie 2020 a avut o temperatură medie cu 1,28 grade Celsius peste temperaturile medii din era preindustrială. În contextul în care ultimii cinci ani au fost deja cei mai calzi înregistrați vreodată în perioada modernă, cifra anunțată apropie periculos de mult planeta Terra de plafonul fixat prin Acordul pentru climă de la Paris, scrie Agerpres.

28 mai Maratonul Fondurilor Europene
"La nivel mondial, septembrie 2020 a fost cu 0,05 grade Celsius peste septembrie 2019, până atunci cea mai caldă lună septembrie înregistrată vreodată", au precizat experții care lucrează pentru acest serviciu european. Septembrie 2020 a fost și cu 0,63 grade Celsius peste media temperaturilor înregistrate în lunile septembrie din perioada 1981-2020.
Temperaturile din ultima lună au fost deosebit de mari în Siberia, continuând astfel un val de căldură care a început să se manifeste în primăvară și a favorizat izbucnirea unor incendii spectaculoase.
Căldura a fost mai mare decât valorile normale și deasupra Oceanului Arctic în ansamblul său, precizează experții de la Copernicus, care reamintesc că banchiza pe timpul verii din Arctica s-a topit în acest an atât de mult, încât a ocupat locul al doilea în clasamentul celor mai mici suprafețe înghețate arctice înregistrate vreodată în sezonul estival (după vara anului 2012).