Un parlamentar britanic conservator dintr-o familie de proprietari de sclavi va câștiga 3 milioane de lire sterline din vânzarea unei foste plantații în Barbados

Un parlamentar britanic conservator dintr-o familie de proprietari de sclavi va câștiga 3 milioane de lire sterline din vânzarea unei foste plantații în Barbados
Profit.ro
Profit.ro
scris 21 apr 2024

Parlamentarul conservator Richard Drax, care se află sub tirul criticilor pentru rolul strămoșilor săi în sclavia din Caraibe, este pe cale să primească o plată de mai multe milioane de lire sterline din partea guvernului din Barbados, scrie The Guardian.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie. Parteneri: Garanti BBVA, Gomag.

În ciuda amenințărilor de a-l obliga pe Richard Drax să plătească despăgubiri și de a confisca plantația familiei sale - descrisă de un istoric drept un "câmp de exterminare" a africanilor înrobiți - guvernul plănuiește acum să plătească la valoarea de piață pentru 21 de hectare (aproximativ 15 terenuri de fotbal) din terenul său pentru locuințe, potrivit News.ro.

Măsura i-a înfuriat pe mulți locuitori din Barbados, în special pe cei care spun că familia Drax a jucat un rol esențial în dezvoltarea producției de zahăr bazată pe sclavie și a codului sclavagist din Barbados în secolul al XVII-lea. Acesta a negat africanilor negri drepturile fundamentale ale omului, inclusiv dreptul la viață.

Criticii au calificat acordul planificat drept o "atrocitate" și au spus că aceasta este "o plantație pentru care guvernul nu ar trebui să plătească niciun cent".

VIDEO Un tablou valoros din sec. XVII, furat din Oxford, a fost recuperat în România după 4 ani. Alte două au fost vândute în țară CITEȘTE ȘI VIDEO Un tablou valoros din sec. XVII, furat din Oxford, a fost recuperat în România după 4 ani. Alte două au fost vândute în țară

Trevor Prescod, deputat și președinte al Grupului de lucru național pentru reparații din Barbados, a declarat: "Ce exemplu negativ este acesta. Despăgubirile și Drax Hall se află acum în fruntea agendei globale. Cum explicăm acest lucru lumii. Guvernul nu ar trebui să intre în nicio relație [comercială] cu Richard Drax, mai ales că negociem cu el în ceea ce privește reparațiile."

În decembrie 2020, The Observer a dezvăluit că Drax a preluat controlul plantației de 250 de hectare la moartea tatălui său în 2017, dar nu a declarat acest lucru în registrul parlamentarilor britanici.

Istoricul Sir Hilary Beckles a descris Drax Hall ca fiind o "scenă a crimei" în care zeci de mii de africani au murit în condiții teribile. Familia Drax a deținut, de asemenea, o plantație de sclavi în Jamaica, pe care a vândut-o în secolul al XVIII-lea, și cel puțin două nave care au adus africani înrobiți în Caraibe.

Giorgio Armani nu mai exclude vânzarea imperiului său de modă ca parte a succesiunii sale CITEȘTE ȘI Giorgio Armani nu mai exclude vânzarea imperiului său de modă ca parte a succesiunii sale

În 2022, Observer a relatat că Drax, deputat pentru South Dorset, a călătorit în Barbados pentru a se întâlni cu premierul Mia Mottley. Se înțelege că i s-a cerut să predea toată sau o parte substanțială a plantației Drax Hall. Dacă ar fi refuzat, ar fi urmat acțiuni în justiție. Purtătorul de cuvânt al lui Mottley a declarat că actuala achiziție de la Drax Hall nu este legată de reparații și că guvernul "achiziționează în mod constant terenuri prin acest proces".

Mottley s-a angajat să construiască 10.000 de locuințe noi pentru cererea de pe insulă, unde există 20.000 de cereri de locuințe. Un inspector de evaluare a declarat că valoarea de piață pentru un teren agricol cu o utilizare alternativă pentru locuințe ar fi de aproximativ 150.000 de dolari Bds (60.000 de lire sterline) pe acru. La acest preț, cele 21 de hectare ar putea aduce companiei Drax 8 milioane de dolari din Bds (3,2 milioane de lire sterline). Terenul ar fi destinat pentru 500 de locuințe familiale cu venituri mici și medii, care ar fi de vânzare.

Ministrul pentru locuințe din Barbados, Dwight Sutherland, a cărui circumscripție electorală din parohia St George include Drax Hall, a declarat: "Nu este vorba de un teren de vânzare, ci de un teren de construcții: "Acesta este un proces de achiziție la valoarea de piață. Îi despăgubim pe proprietarii de terenuri. Se întâmplă ca acest teren să fie deținut de domnul Drax, dar acest lucru nu are nimic de-a face cu reparațiile. Este un proiect de locuințe".

VIDEO Proprietarul unui restaurant nu a găsit ospătari și a cumpărat roboți. „Am oferit 1.500 de euro pe lună și n-a vrut nimeni!” CITEȘTE ȘI VIDEO Proprietarul unui restaurant nu a găsit ospătari și a cumpărat roboți. „Am oferit 1.500 de euro pe lună și n-a vrut nimeni!”

Esther Phillips, poetă laureată din Barbados, care a crescut lângă Drax Hall, a declarat că acordul planificat este o "atrocitate" și un caz în care urmașii victimelor îi compensează acum pe urmașii celor care i-au înrobit. "El ar trebui să ne dea acest pământ ca reparație, nu să se îmbogățească în continuare... pe cheltuiala barbadienilor. În calitate de locuitori din Barbados, trebuie să ne exprimăm împotriva acestui lucru".

Prescod a adăugat: "Sclavia este o crimă împotriva umanității. Aceasta este o plantație pentru care guvernul nu ar trebui să plătească niciun cent. Urmărim eforturile pentru reparații pentru daunele care au fost făcute de către sclavagist. Unul dintre cele mai mari exemple în acest sens este Drax Hall, nu doar pentru Barbados, ci pentru întreaga regiune Caraibe.Drax Hall este semnificativă. O problemă de acest gen trebuie să ajungă la Camera Deputaților. Nu sunt mulțumit de faptul că guvernul merge în această direcție."

Richard Drax a refuzat să comenteze. În trecut, el a declarat că rolul jucat de strămoșii săi în comerțul cu sclavi a fost "profund, profund regretabil, dar nimeni nu poate fi tras la răspundere astăzi pentru ceea ce s-a întâmplat cu multe sute de ani în urmă".

viewscnt
Afla mai multe despre
sclavi
plantatie
parlamentar