Mercedesul lui Nicolae Ceaușescu a fost vândut cu 49.450 euro, la Stuttgart, în beneficiul unei fundații românești

Mercedesul lui Nicolae Ceaușescu a fost vândut cu 49.450 euro, la Stuttgart, în beneficiul unei fundații românești
Mihai Baniţă
Mihai Baniţă
scris 19 mar 2016

Un autoturism Mercedes care i-a aparținut lui Nicolae Ceaușescu a fost cumpărat contra sumei de 49.450 euro, la licitația organizată, sâmbătă, la Stuttgart, de casa de licitații Bonhams, în prezentarea mașinii fiind menționat sistemul de siguranță instalat de Securitate, în anii 1970. Banii vor fi donați unei fundații din România, potrivit casei de licitații.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie. Parteneri: Garanti BBVA, Gomag.

Nicolae Ceaușescu era deja în fruntea statului român de câțiva ani, când și-a achiziționat acest Mercedes-Benz 350 SL, în 1973. ”Poporul român a îndurat un deceniu de austeritate dureroasă, pentru ca dictatorul să plătească datoria externă a României, cauzată, de altfel, de împrumuturile sale nesăbuite din anii 1970, care, fără dubiu, au fost folosite, printre altele, și la achiziționarea acestui Mercedes”, se arată în prezentarea casei de licitații Bonhams, scrie News.ro.

Prezentarea mașinii, pe care o face casa de licitații, vorbește amplu despre regimul dictatorial de la București, de dinainte de 1989, regim care a împovărat populația, forțată să ducă adevărate lupte cotidiene pentru supraviețuire: ”A făcut asta exportând imens din producția agricolă și idustrială a țării, prin impunerea de privațiuni în țară, ceea ce a făcut ca viața în România să fie o luptă pentru supraviețuire. Mâncarea a fost raționalizată, în vreme ce întreruperile de gaz și electricitate au devenit locuri comune”.

În 1999, guvernul român a scos la licitație averea dictatorului Nicolae Ceaușescu, iar printre obiectele vândute a fost și acest Mercedes-Benz, care, la acea vreme, parcursese doar 4.038 kilometri. Mașina a fost recondiționată cu piese furnizate de Mercedes-Benz România. Până în 2007, a atins 17.500 kilometri la bord, iar de atunci nu a mai fost condusă.

FOTO Cum arată în interior Palatul Primăverii, reședința din București a lui Ceaușescu, care va fi transformat în muzeu CITEȘTE ȘI FOTO Cum arată în interior Palatul Primăverii, reședința din București a lui Ceaușescu, care va fi transformat în muzeu

Vehiculul păstrează elemente din sistemul de siguranță instalat de vestita poliție politică a regimului comunist de la București, Securitatea.

În mod ironic, suma licitată va fi donată Fundației "Bunul Samaritean"  din România, care sprijină peste 60 de copii orfani, cu nevoi speciale.

MercIonel Melinte, vicepreședintele Fundației "Bunul Samaritean" din Nicorești, județul Galați, care se ocupă de persoane cu dizabilități, a declarat, pentru News.ro, că fundația funcționează din 2003.

FOTO DNA prezintă în imagini cum arată în lucru un dosar de corupție CITEȘTE ȘI FOTO DNA prezintă în imagini cum arată în lucru un dosar de corupție

"Avem noroc că cineva vrea să ne dea o sumă de bani de la o licitație care se va organiza, în luna martie, în Germania, unde va fi scoasă la licitație o mașină Mercedes, așa am înțeles, care i-a aparținut lui Nicolae Ceaușescu. Ei vor să facă o ironie, pentru că Ceaușescu nu se ocupa de persoanele cu dizabilități și banii vor ajunge în România, la noi la fundație. Noi suntem foarte bucuroși și ne-am bucura dacă o persoană din România se va duce în Germania și va cumpăra acel Mercedes", a spus Melinte.

El a afirmat că mașina respectivă are certificat din care reiese că i-a aparținut lui Nicolae Ceaușescu, proprietarul fiind un bărbat din Irlanda, Conor Hughes.

viewscnt
Afla mai multe despre
mercedes
nicolae ceausescu