Pilonul II de pensii nu va fi desființat, dar va deveni opțional. Anunțul a fost făcut de premierul Mihai Tudose într-un interviu acordat Digi24. Întregul interviu acordat de șeful Guvernului va putea fi urmărit pe Digi 24 de la ora 21:00.
Guvernul analizează posibilitatea ca de la anul românii să decidă singuri dacă vor sau nu ca pensia lor să fie administrată și de fonduri private, nu doar de către stat, anunță Digi24.ro.
„Ca să vă spun în premieră, cred că soluția spre care ne ducem este să anunțăm populația, în funcție de nivelul de salarizare, unde e mai bine să își pună banii. La pilonul I, la pilonul II... Toți la pilonul I... Nu desființează nimeni pilonul II, nu îl asasinează nimeni, nu îl chinuie, nu îl schingium, dar va fi opțional. Românul va avea un tablou în față. Eu cu contribuția mea atât obțin pe punctul de pensie, dincolo atât obțin ca randament”, a declarat Mihai Tudose, la Digi24.
În urma criticilor care i-au fost aduse după ce a afirmat că sistemul public de pensii, care este, de fapt, un buget deficitar, are un "randament" mai bun decât fondurile administrate privat din Pilonul II, premierul Mihai Tudose a mai venit cu explicații și prin postări pe contul personal de Facebook, unde a legat noțiunea de randament de evoluția punctului de pensie stabilit administrativ de către stat. "Randamentul mediu, din 2008 până în prezent, al fondurilor de pensii din Pilonul II a fost de aproximativ 4%. În Pilonul I, punctul de pensie se calculează ca fiind raportul dintre salariul încasat și salariul mediu. Acest lucru înseamnă că o persoană care a avut o creștere anuală a salariului mai mare de 4% față de creșterea salariului mediu va avea la pensie mai mulți bani decât o persoană care a optat și pentru Pilonul II", a scris Tudose, după ce declarațiile sale din ședința PSD au provocat reacții critice și i-au determinat pe administratorii de pensii private să-i ceară o întâlnire pentru a discuta despre impactul unor eventuale decizii ale guvernului pe acest subiect.
Șeful Executivului oferă ca exemplu cazul celor care în toată perioada 2008 – 2017 au avut salariul minim și care au avut o creștere de aproximativ 180%, în timp ce salariul mediu a crescut cu mai puțin de 100%
"Rezultă că acesta a avut o creștere a punctului de pensie de peste 80%, comparativ cu 40% pentru cei ce au optat și pentru Pilonul II", susține Tudose, adăugând că randamentul la care s-a referit, "calculat în raport cu punctul de pensie, viza suma încasată de beneficiar la pensie în cele două ipostaze: cel care a optat, respectiv cel care nu a optat pentru Pilonul II".
Profit.ro a anunțat în premieră că Ministerul Finanțelor vrea să diminueze, de la 5,1% la 2,5%, contribuția virată de stat la fondurile de pensii private obligatorii (Pilonul II). Dacă va fi aplicată, măsura va afecta dramatic dinamica sumelor acumulate în cele aproape 7 milioane de conturi individuale ale participanților la acest sistem. Măsura ar urma să fie aplicată de anul viitor, au mai spus sursele citate.
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
Premierul Mihai Tudose a arătat, la finele lunii august, la ședința Comitetului Executiv Național al PSD, că potrivit calculelor făcute de Ministerul Finanțelor s-a constatat că „randamentul la Pilonul I de pensii este mult mai mare decât randamentul obținut la Pilonul II”, acesta fiind motivul pentru care, dacă se dovedește a fi oportun, în urma unor analize, sumele care se virează la Pilonul I ar urma să fie mai mari decât cele care se virează la Pilonul II.
„Este vorba despre luarea unei decizii în ceea ce privește defalcarea acelor sume pe care le plătesc românii azi la cele două componente, ambele fiind de stat, doar că una are un management privat. Acum, jumătate din sume se duc la Pilonul I, jumătate la Pilonul II. Am constatat că randamentul la Pilonul I care are ca și reper salariul mediu pe România este mult mai mare decât randamentul obținut la Pilonul II și din această cauză am solicitat Ministerului Finanțelor ca împreună cu cei de la sistemul de pensii să facă o analiză să vadă dacă nu cumva este oportun ca cel puțin acum, când creșterea economică a României e foarte mare și randamentul pentru banii românilor pentru pensii este mult mai mare la Pilonul I, sumele care se varsă la Pilonul I să fie un pic mai mari decât cele care se varsă la Pilonul II”, a declarat șeful Executivului.
Tudose a precizat că discuțiile sunt avansate și decizia va fi luată „având în vedere interesul suveran al celor care plătesc acele contribuții pentru pensie”.
„Fiind o contribuție vărsată într-o zonă cu randament mai mare, fondurile pentru pensii pentru fiecare român vor crește. E o modalitate de a crește pensia în viitor”, a explicat premierul.
El a mai spus că îi va cere ministrului Finanțelor, Ionuț Mișa, să pună la dispoziție calculele potrivit cărora s-a constatat că randamentul este mai mare la Pilonul I.
„Randamentul este mult mai mare la Pilonul I. Am constatat cu surprindere că statul e un mai bun administrator la acest lucru”, a ținut să puncteze prim-ministrul.
Referitor la dezbaterile din spațiul public cu privire la intențiile Guvernului de a naționaliza pilonul II de pensii, Tudose a apus că acestea au plecat de la o premisă greșită.
”Dezbateriile au plecat de la o premisă greșită. Din nou că vrem să desființăm Pilonul II - nu este adevărat, că vrem să luăm bani din Pilonul II - ceea ce nu este adevărat. Ceea ce este deja acolo rămâne acolo, doar că dacă e mai bine pentru români vom da mai mulți bani la Pilonul I”, a subliniat Tudose.
Vicepremierul Marcel Ciolacu a declarat, la rândul său, că există ceva „îngrijorător” în privința Pilonului II de pensii, în condițiile în care banii ar putea fi gestionați mai bine, urmând ca Guvernul să ia o decizie în acest sens, fără a avea însă „o intrare brutală”.
Ministerul Finanțelor vrea să diminueze, de la 5,1% la 2,5%, contribuția virată de stat la fondurile de pensii private obligatorii (Pilonul II), au declarat pentru Profit.ro surse din piața de profil. Dacă va fi aplicată, măsura va afecta dramatic dinamica sumelor acumulate în cele aproape 7 milioane de conturi individuale ale participanților la acest sistem. Măsura ar urma să fie aplicată de anul viitor, au mai spus sursele citate.