Piața asigurărilor a crescut cu 16% în 2021, la 16,5 miliarde de lei. Ponderea asigurărilor de viață a scăzut. Brokerii au ajuns la o cotă de 76%

Piața asigurărilor a crescut cu 16% în 2021, la 16,5 miliarde de lei. Ponderea asigurărilor de viață a scăzut. Brokerii au ajuns la o cotă de 76%
Adrian Dumitrache
Adrian Dumitrache
scris 4 mai 2023

Societățile de asigurare autorizate și reglementate de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) au subscris în 2022 prime în sumă de aproximativ 16,5 miliarde lei, în creștere cu circa 16% față 2021. Dacă adăugăm și primele subscrise pe plan local de societățile autorizate în alte state membre UE, ale căror venituri însumează circa 1,9 miliarde de lei, piața asigurărilor din România totalizează 18,4 miliarde lei, avansul față de 2021 fiind de 19%. 

Piața asigurărilor din România rămâne orientată spre activitatea de asigurări generale, ce deține o pondere de 84% din totalul primelor subscrise de societățile de asigurare autorizate și reglementate de ASF.

Urmărește-ne și pe Google News

"Pe parcursul ultimului an, se observă majorarea ponderii primelor subscrise pentru activitatea de asigurări generale în totalul primelor subscrise pe piață, ca urmare în principal a creșterii semnificative a valorii primelor pentru asigurările obligatorii de răspundere civilă auto (RCA) în contextul majorării tarifelor", se arată într-un raport al ASF.

Evenimente
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

Volumul primelor subscrise pentru segmentul asigurărilor de viață s-a situat la un nivel de 2,65 miliarde de lei, în ușoară creștere față de valoarea înregistrată în 2021 (2,61 miliarde de lei).

Piața asigurărilor generale rămâne dominată de asigurările auto, astfel încât acestea, incluzând clasa A3 (Asigurări de mijloace de transport terestru, altele decât cele feroviare) și clasa A10 (Asigurări de răspundere civilă auto, inclusiv răspunderea transportatorului), reprezintă aproximativ 77% din totalul primelor subscrise pentru activitatea de asigurări generale și 64,5% din totalul primelor subscrise de societățile de asigurări în anul 2022.

Subsidiara NN din România dedicată asigurărilor generale, capitalizare de 6 milioane lei pentru susținerea inițiativelor viitoare de creștere CITEȘTE ȘI Subsidiara NN din România dedicată asigurărilor generale, capitalizare de 6 milioane lei pentru susținerea inițiativelor viitoare de creștere

"O vulnerabilitate a pieței de asigurări din România rămâne gradul ridicat de concentrare atât din perspectiva expunerii față de principalele clase de asigurare, cât și din punct de vedere al dimensiunii semnificative a cotelor de piață deținute de un număr relativ mic de societăți de asigurare", se precizează în document.

Valoarea primelor brute subscrise pentru asigurările auto (clasa A3 – CASCO și asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto – RCA) a depășit pragul de 11 miliarde lei în anul 2022, din care 28% din volum a fost subscris pentru asigurarea auto facultativă, iar 72% reprezintă subscrieri aferente
asigurărilor auto obligatorii.

Gradul de concentrare este ridicat atât pe piața asigurărilor auto facultative (CASCO), cât și pe cea aferentă asigurărilor auto obligatorii (RCA). Astfel, primele 3 societăți de asigurare pe segmentul CASCO însumează o cotă de piață de 73% din perspectiva volumului de prime brute subscrise, în timp
ce primele 3 societăți pe piața RCA dețin o cotă cumulată de 72%2 din portofoliul de asigurări RCA din România.

Asigurările de sănătate au continuat să înregistreze o dinamică pozitivă în anul 2022, cu un volum al subscrierilor de circa 670 milioane lei, în creștere cu aproximativ 35% față de anul 2021 (497 milioane lei), deținând o pondere de 4,1% în totalul primelor brute subscrise de societățile autorizate și reglementate de ASF.

Agricover Credit împrumută 20 milioane de euro de la European Fund for Southeast Europe CITEȘTE ȘI Agricover Credit împrumută 20 milioane de euro de la European Fund for Southeast Europe

Calculate la nivelul întregii piețe, ratele de solvabilitate (rata SCR, respectiv MCR) au fost supraunitare la finalul lunii decembrie 2022. Dacă luăm în calcul datele societății Euroins conform ajustărilor ASF la 30 septembrie 2022, rata SCR la nivelul pieței a fost de doar 108%, iar rata MCR s-a situat la un nivel de 257%. Dacă nu includem datele societății Euroins, raportul dintre fondurile proprii eligibile să acopere cerința de capital de solvabilitate și cerința de capital de solvabilitate (rata SCR) la nivelul pieței asigurărilor este de 165%, în timp ce rata MCR este 395%.

La finalul anului 2022, atât valoarea activelor, cât și cea a obligațiilor societăților de asigurare (măsurate conform principiilor regimului Solvabilitate II) au înregistrat creșteri comparativ cu valorile din 2021.

Activele totale au crescut cu 7%, iar datoriile totale ale societăților de asigurare au crescut cu 16% la 31 decembrie 2022 comparativ cu valoarea înregistrată în aceeași perioadă din anul anterior.

"Activele și datoriile totale la nivelul pieței includ datele recalculate de ASF la 30 septembrie 2022 pentru societatea Euroins, având în vedere diferențele mari între raportările societății și cele rezultate în urma derulării activității de supraveghere și control. Pentru societatea Euroins România a rezultat o corecție de 822 milioane lei a valorii activelor totale, de la 2,5 miliarde lei raportate de societate la 1,7 miliarde lei conform ajustărilor realizate de ASF. Pe partea de pasive, Euroins a subevaluat obligațiile, în urma calculelor ASF rezultând o valoare de 3,2 miliarde lei a datoriilor totale aferente societății Euroins, cu peste 1 miliard lei mai mult față de ceea ce a raportat compania către ASF", se spune în document.

Societățile de asigurare autorizate în alte state membre UE au subscris în anul 2022 în baza dreptului de stabilire (FOE - freedom of establishment), pe teritoriul României, prin intermediul a 15 sucursale, un volum al primelor brute subscrise de aproximativ 1,9 miliarde de lei (10,4% din totalul primelor brute subscrise de societățile locale autorizate de ASF și sucursale), în creștere cu aproximativ 58% față de aceeași perioadă a anului 2021.

EXCLUSIV STB primește sute de milioane de lei pentru viitoare investiții CITEȘTE ȘI EXCLUSIV STB primește sute de milioane de lei pentru viitoare investiții

Din totalul primelor brute subscrise de societățile de asigurare autorizate și reglementate de ASF în anul 2022 (16,5 miliarde lei), primele brute subscrise pe teritoriul altor state au înregistrat un volum de circa 153 milioane lei, reprezentând aproximativ 0,9% din volumul total al primelor subscrise, în scădere comparativ cu anul 2021 (circa 264 milioane lei). Scăderea a avut loc ca urmare ieșirii de pe piață a societății City Insurance, societate ce subscria și pe teritoriul Italiei și Greciei (circa 88 milioane lei în primele 9 luni ale anului 2021, înainte de retragerea autorizației de funcționare).

"Așadar, în anul 2022, societățile de asigurare autorizate și reglementate de ASF și sucursalele prezente pe piața din România (FoE) au subscris prime brute în valoare de aproximativ 18,4 miliarde lei, în creștere cu 19% față de anul precedent. Astfel, volumul total al subscrierilor pentru activitatea de asigurări generale s-a situat la 15,1 miliarde lei, în creștere cu 23% față de anul 2021, deținând o pondere de 82% din valoarea totală a primelor brute subscrise (PBS) de asigurătorii autorizați și reglementați de ASF și sucursale. Pentru segmentul asigurărilor de viață, valoarea totală a primelor brute subscrise a fost de 3,4 miliarde lei, în creștere cu 4% comparativ cu anul 2022", se arată în raport.

Despăgubirile brute plătite de asigurătorii autorizați și reglementați de ASF, de sucursale și de Fondul de Garantare a Asiguraților (FGA) au însumat 8,9 miliarde lei în anul 2022.

Despăgubirile brute plătite pentru segmentul asigurărilor generale de societățile autorizate de ASF și de sucursale s-au situat la aproximativ 6,5 miliarde lei, în timp ce pentru activitatea de asigurări de viață despăgubirile brute plătite au fost în valoare de aproximativ 1,8 miliarde lei. Sumele aprobate pentru plata daunelor de către FGA au fost în valoare totală de circa 655 milioane lei, din care aproximativ 93% reprezintă sume aprobate pentru plata daunelor RCA (606 milioane lei).

În anul 2022, valoarea primelor distribuite de companiile de brokeraj s-a situat la peste 12 miliarde lei, în creștere cu aproximativ 26% față de 2021. Dinamica pozitivă se datorează atât creșterii volumului de prime distribuite pentru activitatea de asigurări generale (+26%), cât și pentru segmentul asigurărilor de viață (+17%). Astfel, companiile de brokeraj au distribuit circa 76% din volumul total al primelor brute subscrise de asigurători pentru cele două categorii de asigurare, ponderea cea mai mare fiind înregistrată de asigurările generale pentru care gradul de distribuție a fost de aproximativ 87%.

FOTO iSTYLE a deschis primul magazin Apple Premium Partner în România. Vânzările retailerului au atins 111 milioane de euro în 2022. \ CITEȘTE ȘI FOTO iSTYLE a deschis primul magazin Apple Premium Partner în România. Vânzările retailerului au atins 111 milioane de euro în 2022. "A fost un an fascinant pentru noi."

Dacă se iau în calcul doar primele distribuite pentru societățile autorizate în România, gradul de distribuție în anul 2022 a fost de 68%, respectiv 78% pentru activitatea de asigurări generale și circa 14% pentru asigurările de viață.

Ponderea veniturilor din activitatea de distribuție de asigurări în volumul total de prime distribuite la nivelul pieței de brokeraj a fost de 16,2% (comision mediu), pe segmentul asigurărilor generale aceasta fiind de 15,2%, iar pe segmentul asigurărilor de viață fiind de 43,7%.

Mai multe informații despre dinamica pieței asigurărilor în 2022 AICI.

viewscnt
Afla mai multe despre
asf
asigurari
raport