Acordul de la Paris a fost semnat: 196 de state în luptă, pe termen lung, cu 2 grade celsius

Acordul de la Paris a fost semnat: 196 de state în luptă, pe termen lung, cu 2 grade celsius
Profit.ro
Profit.ro
scris 13 dec 2015

Cele 196 de state participante la conferința asupra schimbărilor climatice de la Paris au semnat sâmbătă un acord prin care se angajează să depună eforturi pentru a limita creșterea temperaturii medii globale la 1,5 grade Celsius. 

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

17 iunie - Eveniment Profit.ro - Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield, Globalworth, imobiliare.ro, Meta Estate, Nordis
25 iunie - Medika TV - Maratonul Sănătății dentare. Parteneri: Maxilomed, Regina Maria Dental Clinics

Potrivit unui comunicat al Ministerului Mediului, cele 196 de state participante la cea de-a XXI-a Conferință a Părților (COP 21) la Convenția-cadru a Organizației Națiunilor Unite asupra schimbărilor climatice (UNFCCC) au adoptat sâmbătă, 12 decembrie 2015, Acordul de la Paris sub UNFCCC. 

Documentul stabilește un set de reguli ambițioase și obligatorii din punct de vedere juridic, în domeniul schimbărilor climatice, inclusiv reduceri cuantificabile ale emisiilor de gaze cu efect de seră. 

'Printre elementele cheie ale Acordului de la Paris se numără operaționalizarea obiectivului pe termen lung de a limita creșterea temperaturii medii globale sub 2 grade Celsius. În același timp, statele Părți vor depune eforturi pentru a limita creșterea temperaturii medii globale la 1,5 grade Celsius', se precizează în comunicatul Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor. 

Un alt element important al Acordului semnat la Paris se referă la stabilirea unei viziuni de transformare care să permită dezvoltarea de economii cu emisii reduse de carbon, în contextul unei dezvoltări durabile și de eradicare a sărăciei. De asemenea, a fost stabilit un ciclu de revizuire a angajamentelor la fiecare 5 ani și un proces de evaluare la nivel global a progresului înregistrat, în atingerea obiectivelor asumate. 

Potrivit Ministerului Mediului, alte prevederi importante se referă la responsabilități clare de monitorizare și raportare, dar și un angajament al statelor dezvoltate de a mobiliza surse de finanțare pentru statele în curs de dezvoltare, transferul de tehnologie și creșterea capacității acestor state de a se adapta la schimbarea climei. 

'Suntem foarte mulțumiți de acest acord. Este o realizare cu adevărat istorică. Comunitatea internațională a arătat că, în ciuda tuturor diferențelor, se poate uni și trece peste orice obstacol, pentru a îndeplini un obiectiv comun, acela de a asigura viitorul Planetei. Este clar că acest acord, în forma în care a fost adoptat, demonstrează că tranziția către o economie cu emisii reduse de carbon este inevitabilă. Vorbim despre un document istoric, global, durabil, dinamic și pe care foarte mulți l-au considerat imposibil de adoptat', a declarat ministrul român al Mediului, Cristiana Pașca Palmer, care a condus delegația României la lucrările COP21. 

Comisarul european pentru Climă, Miguel Arias Cańete, a subliniat că Acordul de la Paris este o victorie a întregii Uniuni Europene și demonstrează că Europa este puternică, unită, ambițioasă și vorbește cu o singură voce. 'Asta a reprezentat forța noastră în cadrul negocierilor. Astăzi am obținut ceea ce ne-am propus', le-a transmis comisarul Cańete miniștrilor Mediului din UE. 

În ultima parte a negocierilor, a fost stabilită o coaliție ad-hoc a statelor ambițioase, din care fac parte peste 100 de țări, printre care SUA, toate statele membre ale UE, Canada, Norvegia, Australia, Mexic, Brazilia și 79 de state din Africa, zona Pacificului și Caraibelor. 

'România a îndeplinit un rol cheie pe parcursul negocierilor, ministrul Cristiana Pașca Palmer fiind desemnată să reprezinte UE în cadrul negocierilor privind adaptarea la schimbările climatice', se precizează în comunicatul citat. 

COP 21 s-a desfășurat la Paris, în perioada 30 noiembrie - 12 decembrie 2015.

viewscnt
Afla mai multe despre
acordul de la paris
incalzire globala