Angela Merkel în Serbia: Integrarea europeană a Balcanilor este în interesul ”geostrategic” al UE

Politic   
Angela Merkel în Serbia: Integrarea europeană a Balcanilor este în interesul ”geostrategic” al UE

Cancelarul german Angela Merkel consideră că integrarea europeană a Balcanilor Occidentali este ”în interesul gesostrategic absolut” al Uniunii Europene (UE), în fața influenței altor puteri în această regiune a Europei, relatează AFP.

Angela Merkel efectuează luni și marți una dintre ultimele sale călătorii în străinătate, în Serbia și Albania, înainte de a pleca de la putere, în urma alegerilor legislative de la 26 septembrie.

Urmărește-ne și pe Google News

”Noi, europenii care suntem deja membri ai UE trebuie să ne amintim întotdeauna că există un interes geostrategic absolut pentru a accepta aceste țări în UE”, a declarat ea luni, la finalul unei întâlniri cu președintele sârb Aleksandr Vucici.

Evenimente
21 mai Maratonul Economia Sustenabilă
28 mai Maratonul Fondurilor Europene

”Putem observa (...) că au existat pași înapoi. Există, de asemenea, o influență a multor altor regiuni din lume” în Balcani, a continuat ea.

Președintele Iohannis și premierul Cîțu se întâlnesc cu CEO-ul Enel. Discuția - într-o perioadă de scumpiri galopante ale energiei și gazelor, dar și într-un moment în care este așteptată aprobarea finală promisă a PNRR CITEȘTE ȘI Președintele Iohannis și premierul Cîțu se întâlnesc cu CEO-ul Enel. Discuția - într-o perioadă de scumpiri galopante ale energiei și gazelor, dar și într-un moment în care este așteptată aprobarea finală promisă a PNRR

”Trebuie să ne amintim în mod constant importanța geostrategică a apropierii acestor țări de UE”, a subliniat Merkel.

Occidentul și Rusia luptă în mod tradițional pentru influență în această regiune, în care prezența Chinei se face de asemenea simțită în mod clar de mai mulți ani.

Unii analiști consideră că ezitări ale unor state membre UE favorizează aceste influențe rivale.

Angela Merkel se întâlnește marți, la Tirana, culideri din șase țări din regiune, și anume Albania, Bosnia, Muntenegru, Macedonia de Nord, Kosovo și Serbia, care se află în diverse stadii ale procesului unei apropieri de UE.

În plutonul din frunte se află Serbia și Muntenegru, care audeschis negocieri de aderare la UE de ani de zile.

În marrie 2020, UE a dat undă verde deschiderii unor negocieri de aderare cu Macedonia de Nord și Albania, însă aceste negocieri nu au început.

Bosnia și Kosovo nu au încă statutul de candidați la aderarea la UE.

Cancelarul german a subliniat că există în continuare ”un drum lung de făcut” pentru ca acste țărisă adere la UE.

Merkel a pledat în favoarea unor progrese în construirea unei piețe economice comune în Balcani, un proces angajat de către Serbia, Albania și Macedonia de Nord.

Slovenia, care deține președinția rotativă a UE, pregătește un summit, prevăzut în octombrie, cu țările din regiune, cu obiectivul unei relansări a extinderii Uniunii Europene.

viewscnt
Afla mai multe despre
angela merkel
serbia
ue
extindere