Armata a reluat licitația pentru mega-contractul de miliarde de lei, clasificat secret, de extindere a bazei militare Kogălniceanu. Contestația împotriva Strabag, respinsă

Armata a reluat licitația pentru mega-contractul de miliarde de lei, clasificat secret, de extindere a bazei militare Kogălniceanu. Contestația împotriva Strabag, respinsă

Sursă foto: cont Facebook MK Airbase Romania

Profit.ro
Profit.ro
scris 15 mar 2022

Ministerul Apărării Naționale (MApN) a reluat licitația restrânsă pentru atribuirea unui contract clasificat secret de serviciu, de proiectare și execuție a primei faze de realizare a infrastructurii bazei militare aeriene de la Mihail Kogălniceanu, estimat la 2,14 miliarde lei plus TVA, după ce procedura de achiziție fusese suspendată în ianuarie din cauza unei contestații.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie. Parteneri: Garanti BBVA, Gomag.

După cum a relatat Profit.ro, ministerul primise 10 oferte la licitație, din partea a 6 companii și 4 consorții, din care 7 fuseseră validate în vara anului 2021 de către comisia de evaluare a instituției. Ofertanții validați au fost consorțiile Aduro Impex-Strabag-Bog’Art, Astaldi-GSP Offshore, Electrogrup-Makyol Inșaat și Poor Construct-Rizzani de Eccher-ICM, precum și firmele Concelex, Kolin Inșaat și FCC Construcion.

Peste 2.000 de cazuri noi de COVID-19 înregistrate în ultimele 24 de ore. Au fost raportate 20 de decese CITEȘTE ȘI Peste 2.000 de cazuri noi de COVID-19 înregistrate în ultimele 24 de ore. Au fost raportate 20 de decese

Pe 24 decembrie 2021, după evaluarea ofertelor rămase în competiție, MApN a decis că singura acceptabilă dintre cele 7 validate este cea a consorțiului Aduro Impex-Strabag-Bog’Art. În replică, ofertantul Concelex s-a adresat Consiliului Național de Soluționare a Contestațiilor (CNSC) și i-a cerut să oblige MApN fie să îi declare candidatura drept acceptabilă și să o respingă în schimb pe cea a Aduro Impex-Strabag-Bog’Art, fie să anuleze cu totul procedura de licitație și s-o reia de la zero.

În esență, în contestație se reproșa MApN că ar fi tratat diferit în mod nejustificat documentațiile de participare depuse de cele două ofertante, prin discriminarea injustă a celei a Concelex și favorizarea incorectă a celei înaintate de Aduro Impex-Strabag-Bog’Art, contestatoarea susținând că, din documente, reieșea că ar avea o experiență în lucrări similare superioară competitoarei.

Rușii rămân fără Kent, Dunhill și Lucky Strike. BAT pleacă din țară. A început transferul afacerilor și își ajustează estimările de venit CITEȘTE ȘI Rușii rămân fără Kent, Dunhill și Lucky Strike. BAT pleacă din țară. A început transferul afacerilor și își ajustează estimările de venit

CNSC a respins însă, recent, contestația Concelex, astfel că singura ofertă calificată pentru etapa următoare a procedurii a rămas cea a consorțiului Aduro Impex-Strabag-Bog’Art. Aceasta urmează a fi examinată de MApN până pe 21 martie.

Concelex, o companie de construcții, este controlată de omul de afaceri Daniel Pițurlea. În asocierea concurentă, Aduro Impex (cifră de afaceri anuală de 43 milioane lei) este deținută de Gheorghe Mircea, Bog’Art (circa 600 milioane lei), fondată de Raul Doicescu – de vehiculul juridic Bog’Art Holding Cipru Limited, iar Strabag SRL (870 milioane lei) – de subsidiara austriacă Bau Holding Beteiligungs AG a grupului Strabag SE.

ULTIMA ORĂ Unul din marile combinate chimice românești își reduce activitatea din cauza scumpirii gazelor și energiei și avertizează că pot urma concedieri colective CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Unul din marile combinate chimice românești își reduce activitatea din cauza scumpirii gazelor și energiei și avertizează că pot urma concedieri colective

Cei mai mari acționari ai grupului Strabag sunt Hans Peter Haselsteiner (28,3% din capital), firma Rasperia Trading din Cipru a miliardarului rus Oleg Deripaska (27,8%), Uniqa (15,3%) și Raiffeisen (14,2%).

"În climatul geostrategic actual, în care se conturează atât reactivarea faliilor politico-economice și militare pe axa est-vest, cu revirimentul antagonismelor specifice Războiului Rece și, dincolo de acestea, prin desfășurarea unor acțiuni de aproprieri ilegitime de teritorii la est (referință la anexarea peninsulei Crimea de către Rusia de la Ucraina în 2014 – n.r.), dar și amenințări proprii confruntărilor asimetrice precum actele de terorism caracteristice spațiului Orientului Apropiat și Nord African, exportate în Europa, dezvoltarea unor capacități menite să asigure suportul logistic al intervențiilor armate, în special al celor aeriene, este vital", se arată în documentația de atribuire a contractului de 2,14 miliarde lei plus TVA de la Kogălniceanu.

Site-ul dedicat recensământului populației, căzut după primele ore de la debutul autorecenzării. Formularul poate fi completat direct pe portalul Institutului Național de Statistică CITEȘTE ȘI Site-ul dedicat recensământului populației, căzut după primele ore de la debutul autorecenzării. Formularul poate fi completat direct pe portalul Institutului Național de Statistică

Potrivit sursei citate, în condițiile în care România își dorește consolidarea statutului său de pol de stabilitate pe flancul estic al UE și NATO, iar acest lucru se face și prin augumentarea și îmbunătățirea capacității de intervenție armată, "se impune realizarea unor facilități minimale operaționale noi, precum și dezvoltarea și integrarea celor existente la Baza Aeriană 57 Mihail Kogălniceanu, pentru Forțele Armate Naționale și partenerii strategici, pentru operarea în siguranță și în timpi optimi a unei escadrile de avioane multirol, în intervenții de apărare sau ofensive".

Baza aeriană de la Kogălniceanu este un hub de tranzit pentru trupele SUA și NATO și pentru armamentul și echipamentele acestora.

Consumul de electricitate al țării a crescut CITEȘTE ȘI Consumul de electricitate al țării a crescut

Astfel, conform sursei citate, perspectiva diversificării gamei de misiuni și exerciții naționale sau cu participare internațională ce urmează a se executa pe și de pe această locație presupune regândirea și redimensionarea facilităților existente în prezent în zona cazărmii 888 și aducerea acestora la un nivel de dezvoltare corespunzător.

Proiectul include lucrări de construire de clădiri aeroportuare cu diverse funcționalități, construcții militare cu instalațiile aferente, amenajări militare cu rol de protecție, împrejmuiri, drumuri, platforme, piste, bretele, zone aeroportuare și devieri de rețele de utilități, în principal de apă și gaze naturale.

VIDEO Panică la făină, zahăr, mălai și ulei în țară. Marile supermarketuri au pus limite de vânzare în anumite zone CITEȘTE ȘI VIDEO Panică la făină, zahăr, mălai și ulei în țară. Marile supermarketuri au pus limite de vânzare în anumite zone

"Prin această investiție se continuă modernizarea și dezvoltarea infrastructurii aerodromurilor în general și crearea capabilităților necesare în vederea interoperabilității cu ceilalți parteneri din Alianța Nord Atlantică, în vederea desfășurării pe această locație a unor exerciții și activități de instruire în comun sau a activităților de cross-servicing pentru aeronavele din dotarea Forțelor Aeriene Române sau a partenerilor", se mai menționează în caietul de sarcini.

În ianuarie 2020, Guvernul a aprobat exproprierea în acest scop a unui număr de aproape 1.400 de proprietăți imobiliare din comunele Mihail Kogălniceanu și Lumina din județul Constanța, constând în terenuri în special extravilane, dar și intravilane, cele mai multe agricole, în suprafață totală de aproape 2.400 de hectare. Valoarea estimată a despăgubirilor cuvenite proprietarilor se ridica la peste 110 milioane lei.

ULTIMA ORĂ Uzina Ford din Craiova, vândută către Ford Otosan Turcia, în care constructorul are doar 41% CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Uzina Ford din Craiova, vândută către Ford Otosan Turcia, în care constructorul are doar 41%

Valoarea investiției în infrastructura bazei Kogălniceanu, investiție aprobată inițial în noiembrie 2019 de fostul Guvern Dăncilă, era estimată atunci la 12,17 miliarde lei cu tot cu TVA, din care lucrările de construcții-montaj aveau un cost prognozat de aproape 7,4 miliarde lei.

"Va fi un mic orășel efectiv. Vor veni aproximativ 10.000 (de militari SUA – n.r.), deci ne vom dubla populația cu încă 10.000. Va fi un cartier, se vor construi case cu toate utilitățile, cu spații locative comerciale, medicale, o suprafață destul de mare, care se va lua din extravilan o parte și din intravilan", declara, în noiembrie 2019, pentru ProTV, primarul comunei Mihail Kogălniceanu, Anca Belu.

viewscnt
Afla mai multe despre
baza aeriana mihail kogalniceanu
militari americani stationati baza kogalniceanu
extindere modernizare baza militara kogalniceanu
investitii mapn 2% din pib