Ministrul Agriculturii se declară gata să intervină pe piață dacă apar ”bule speculative” privind prețul uleiului

Ministrul Agriculturii se declară gata să intervină pe piață dacă apar ”bule speculative” privind prețul uleiului
Profit.ro
Profit.ro
scris 13 mar 2022

Ministrul Agriculturii, Adrian Chesnoiu, susține că va interveni pe piață dacă vor apărea bule speculative în ceea ce privește prețul uleiului, dar a adăugat că nu consideră că se va ajunge într-o astfel de situație, pentru că oamenii sunt responsabili în momente de criză și își arată solidaritatea.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară

"Am vorbit despre apariția unor bule speculative care de multe ori denaturează și pot denatura piața. Nu o să ezit niciodată, așa cum am mai făcut-o, să iau decizii asumate indiferent cât de populare sau nepopulare ar fi, să iau măsurile care se impun dacă ajungem acolo. Avem pe masa de lucru a ministerului și am pus în discuția cu procesatorii, cu comercianții de cereale, cu fermierii, scenarii de lucru și de intervenție statală, care, dacă se impun a fi utilizate, nu voi ezita nicio secundă să le iau și să le implementăm. Părerea mea este că nu vom ajunge acolo, pentru că noi vorbim aici de oameni responsabili care își iubesc țara și care în momentul de criză își arată solidaritatea", a declarat, duminică, Adrian Chesnoiu, într-o conferință de presă, potrivit Agerpres.

El a fost întrebat dacă va interveni în piață dacă un litru de ulei va ajunge la 15 lei, în contextul în care în ultimele zile românii au golit rafturile magazinelor de teama de a nu rămâne fără ulei sau a unei explozii a prețului, așa cum s-a întâmplat recent cu combustibilii.

ULTIMA ORĂ Noua schemă de ajutor de la 1 aprilie: Guvernul va plafona prețurile la energie electrică încă un an. Plafonarea la gaze, încă în discuție CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Noua schemă de ajutor de la 1 aprilie: Guvernul va plafona prețurile la energie electrică încă un an. Plafonarea la gaze, încă în discuție

Întrebat dacă ne așteptăm la creșteri ale prețurilor în continuare din cauza factorilor externi, Chesnoiu a răspuns că din datele pe care le deține se vede o stabilizare în ceea ce privește evoluția creșterii prețurilor, dar adăugat că orice factor de risc poate aduce dezechilibre în această situație.

"Dacă, de exemplu, mâine conflictul militar din Ucraina s-ar încheia cu siguranța am vedea un efect imediat, dar dacă, Doamne ferește, se mai prelungește iarăși pot apărea situații pe care le vom evalua la momentul respectiv", a răspuns el.

În ceea ce privește orizontul de timp în care se va reduce la zero TVA la alimente - una dintre măsurile anunțate de PSD pentru a diminua impactul creșterilor de preț - șeful MADR a transmis că astfel de măsuri se pot lua numai după ce se stabilizează nivelul oscilațiilor de preț.

HARTA interactivă cu culoarele de tranzit pentru refugiații ucraineni către statele vecine României CITEȘTE ȘI HARTA interactivă cu culoarele de tranzit pentru refugiații ucraineni către statele vecine României

Ministrul Agriculturii, Adrian Chesnoiu, afirmase anterior că s-a iscat o isterie legată de faptul că România nu va mai avea stocuri de ulei și lumea a mers în magazine să cumpere, precizând că țara noastră are stocuri de ulei până la noua recoltă astfel încât să nu apară dezechilibre. 

Adrian Chesnoiu a declarat, sâmbătă, într-o conferință de presă susținută la Hunedoara, că la Ministerul Agriculturii sunt monitorizate zilnic stocurile de cereale, alimente și ulei.

”Am văzut că s-a iscat iarăși o mare isterie legată de faptul că România nu va mai avea stocuri de ulei și toată lumea a dat buluc în magazine să cumpere ulei. Profit de această ocazie să le spun tuturor că avem stocuri de ulei până la noua recoltă, că nici măcar nu a fost însămânțată floarea soarelui, dar avem stocuri de ulei astfel încât să nu apară niciun fel de dezechilibre. Îi rog pe toți românii să înțeleagă că tot ceea ce le transmitem pe căile oficiale se bazează pe date reale. Noi, la Ministerul Agriculturii, monitorizăm evoluția stocurilor în fiecare dimineață. Am o celulă de analiză, de criză la Ministerul Agriculturii și tocmai asta facem, verificăm stocurile și de cereale, și de alimente, și de ulei”, a afirmat Adrian Chesnoiu.

El a transmis românilor că nu este nevoie să cumpere mai mult ulei decât le este necesar.

Aplicație poloneză pentru a combate cenzura lui Putin: Rușii pot fi informați de oricine prin mesaje pe telefon privind invazia Rusiei în Ucraina CITEȘTE ȘI Aplicație poloneză pentru a combate cenzura lui Putin: Rușii pot fi informați de oricine prin mesaje pe telefon privind invazia Rusiei în Ucraina

România are suficiente stocuri de alimente și produse neperisabile, a ținut să dea asigurări sâmbătă purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru.

”România are suficiente stocuri de alimente și produse neperisabile. Autoritățile sunt în contact permanent cu retailerii. Există suficientă marfă în depozite și magazine”, a arătat Cărbunaru.

Executivul vine cu aceste precizări după ce în ultimele zile România s-a confruntat cu creșteri de prețuri la combustibilii auto, situație care a dus la inițierea de controale și aplicarea de sancțiuni pe piață.

viewscnt
Afla mai multe despre
alimente
produse
stoc
guvern
ulei
ministrui
agricultura
chesnoiu