Bolojan, întrebat dacă îi e teamă pentru România: Sunt îngrijorat, va fi o perioadă dificilă. Instabilitatea politică e al doilea risc. Președintele nu vine doar cu numele, proiectează asupra țării o imagine dată de ce a făcut și a spus în ultimii ani
Bolojan, întrebat dacă îi e teamă pentru România: Sunt îngrijorat, va fi o perioadă dificilă. Instabilitatea politică e al doilea risc. Președintele nu vine doar cu numele, proiectează asupra țării o imagine dată de ce a făcut și a spus în ultimii ani
21 mai Maratonul Economia Sustenabilă 28 mai Maratonul Fondurilor Europene 4 iunie Eveniment Profit.ro - Piața imobiliară între șocuri și oportunități - Ediția a V-a
El a precizat și că instabilitatea politică este un alt risc.
Bolojan a adăugat că președintele României nu vine doar cu numele, ci proiectează asupra țării o imagine care este dată de ce a făcut el în ultimii ani, de ce a spus el în ultimii ani.
Ilie Bolojan a fost întrebat, la Radio Europa Liberă, dacă îi este teamă pentru România, scrie News.ro.
”Sunt îngrijorat pentru că va fi o perioadă dificilă și sunt niște combinații de factori care ne pot crea probleme: deficitul mare, riscul de a-l finanța, riscul de retrogradare, asta este o problemă foarte importantă care nu vine din prezent, ci vine din trecut, din ani de zile. Asta este o chestiune periculoasă. Instabilitatea politică este al doilea risc pentru că, vedeți acum suntem cu interimari peste tot și nu e bine să fim cu interimari peste tot. Dar asta este situația. Cu cât se rezolvă mai repede aceste probleme, cu atât este mai bine” a afirmat Bolojan.
El a precizat că România are nevoie de stabilitate politică.
”Avem nevoie de o stabilitate politică, ăsta un risc și nu-i ușor cu șapte partide să faci stabilitate politică și eu sunt acolo între ei, am fost înainte și credeți-mă de foarte multe ori e dificil să aduci trei, patru oameni la un numitor comun, pentru că nicio coaliție nu va putea fi formată decât din cel puțin trei partide, deci nu va fi o situație simplă această pulverizare politică, Este un alt risc”, a explicat Bolojan.
El a adăugat că președintele României nu vine doar cu numele, ci proiectează asupra țării o imagine care este dată de ce a făcut el în ultimii ani.
”Președintele României nu vine doar cu numele, el proiectează asupra țării noastre o imagine care este dată de ce a făcut el în ultimii ani, de ce a spus el în ultimii ani, ce a declarat, ce propunere are și această imagine se proiectează în interior, unde în general este proiectată o imagine a președintelui care poate face mai mult decât poate face în mod real. Asta este o problemă. Deci este o așteptare a populației că dacă votează un președinte, el să rezolve toate problemele, să rezolve drumurile, spitale și așa mai departe, ceea ce nu poate. Dar în campanie, în general, pentru a genera tracțiune, aproape toți candidații, nu doar la aceste alegeri, ci și la alegerile trecute folosesc termeni de tip executiv, dar cel mai periculos proiectează niște imagini în afara țării noastre. Și orice președinte generează modul în care este percepută România în exterior”, a precizat Ilie Bolojan.
El a menționat că un alt pericol îl reprezintă calitatea guvernării.
”Timpul nu ne lasă în pace, avem o presiune pe absorbția fondurilor din PNRR. Am luat, dar am luat sume prea puține față de cât ar fi trebuit să luăm. Din nou aici sunt niște condiționări care trebuie respectate, unele trebuie renegociate și înțeleg că au loc aceste renegocieri. Deci asta e o problemă importantă. Consolidarea fiscală, o altă problemă importantă. Și, sigur atacarea unor probleme de sistem care dacă nu sunt atacate și nu sunt rezolvate, deci problemele sistemice ale României, nu putem mișca lucrurile”, a mai transmis Ilie Bolojan.
El consideră că situația nu va fi una comodă pentru noul președinte și pentru noul guvern.
”E un complex de factori, parte internațional, care nu depinde de noi, problemele legate de tarife, războiul din Ucraina, anumite poziționări divergente Statele Unite - Uniunea Europeană, pare o ușoară încetinire economică care inevitabil ne va afecta și pe noi, dat fiind integrarea noastră. Deci acest tablou extern pe care nu-l putem influența, suprapus cu problemele pe care vi le-am spus, e o situație care nu va fi comodă pentru România și pentru președintele nou ales, pentru guvernul nou ales. Va fi o provocare să contribuie la modul serios ca România să treacă prin aceste etape. Deci nu va fi o perioadă ușoară cel puțin un an și jumătate, dar este o perioadă pe care o avem între alegeri pe care nu ne-o putem permite să o ratăm, pentru că altfel această criză bugetară se va duce într-o criză economică și socială pe care niciun om rațional nu și-o dorește”, a mai declarat Ilie Bolojan.