Regia Autonomă-Administrația Patrimoniului Protocolului de Stat (RA-APPS) se va supune, în cele din urmă, regulilor privind guvernanța corporativă a întreprinderilor publice, urmând să își selecteze membrii din conducere conform acestor criterii de perfromanță, stabilite prin lege. De asemenea, nu vor putea fi membri în consiliul de administrație al Regiei candidații selectați care nu obțin avizul favorabil necesar accesului la informații clasificate, conform deciziei anunțate anterior de Profit.ro și pregătită acum spre avizare.
De ce este important: În pofida existenței unui cadru legislativ privind guvernanța corporativă a întreprinderilor publice, conform Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 109/2011, în practică reglementările nu au fost uneori implementate, guvernanții dând adesea legi speciale pentru a excepta unele companii de stat de la aplicarea acestor principii, una dintre aceste excepții fiind RA-APPS. Ultima modificare a legislației în domeniu, hotărâtă de Parlament anul trecut, a inclus băncile de stat la obligația managementului corporativ, dar a menținut exceptarea Regiei.
O explicație rezidă în faptul că având active imobiliare importante, printre care Hotelul Triumf sau Clubul Floreasca, sute de apartamente și vile în zone rezidențiale din Capitală, RA-APPS a preluat de la regimul comunist atribuția de administrare a caselor de protocol, de care beneficiază demnitarii. Regia se ocupă de administrararea bunurilor aparținând domeniului public al statului și destinate reprezentării și protocolului pentru Senat, Camera Deputaților, Administrația Prezidențială, Guvern și Curtea Constituțională.
24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a. Parteneri: ACUE, ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro e-commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a. Parteneri: ARB, CEC Bank, ContentSpeed
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-al Parteneri: ACUE, Raiffeisen Bank
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris Romania
Pentru a adera la OCDE, România trebuie însă să respecte Ghidul privind Guvernanța Corporativă a Întreprinderilor Publice elaborat la nivelul acestei organizații, așa că Guvernul a pregătit acum actul prin care elimină excepțiile de la aplicarea de către întreprinderile publice a legislației privind guvernanța corporativă.
Practic, actul normativ elimină din legislație prevederea care reglementa exceptarea RA-APPS de la aplicarea prevederilor Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 109/2011 privind guvernanța corporativă a întreprinderilor publice.
Guvernul va impune și ca cerința privitoare la verificarea suplimentară de securitate, prevăzută pentru procedura de selecție a membrilor consiliilor de administrație din domeniul industriei de apărare, să se aplice și în selecția membrilor consiliului de administrație al RA-APPS, având în vedere că activitatea Regiei presupune și ”cerințe din domeniul siguranței și securității naționale”.
CITEȘTE ȘI După ce puterea și-a numit noi membri în plenul Consiliului Concurenței, acum le-a dublat indemnizațiile. Majorare a salariilor de la 15% până la 35% pentru anumiți angajațiPotrivit normelor consituționale privind aplicarea principiului neretroactivității în privința mandatelor legale, se argumentează în proiectul de act normativ, noile prevederi nu vor afecta actuala conducere a RA-APPS, respectiv nu se aplica mandatelor în curs ale conducerii, la data intrării în vigoare a acesteia.
Consiliul de administrație al RA-APPS este alcătuit din:
- președinte - directorul general;
- 2 reprezentanți din partea Secretariatului General al Guvernului;
- un reprezentant din partea Cancelariei Prim-Ministrului;
- un reprezentant din partea Ministerului Finanțelor Publice.
Mandatul membrilor consiliului de administrație al RA-APPS este de 4 ani.