Vicepremierul Tanczos Barna, fostul ministru de Finanțe, dezvăluie că a existat un moment de cumpănă în luna mai, când premierul de atunci, Marcel Ciolacu, și-a dat demisia.
Ministerul de Finanțe nu a reușit să se împrumute în ziua respectivă, o licitație organizată pe piața internă fiind închisă fără oferte din partea investitorilor.

Tanczos Barna spune că la acea vreme a fost făcută o celulă de criză, din care a făcut parte și guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, și au fost prioritizate plățile, adică să fie asigurate în principal pensiile și salariile.
(referirea din citat la piețele internaționale este de fapt la emisiunea de pe piața internă, din data de 5 mai, când Ministerul Finanțelor a avut o emisiune ratată de titluri de stat)
”A fost un moment de cumpănă în ziua în care premierul Ciolacu și-a dat demisia. În ziua respectivă s-a ajuns să nu ni se mai dea pe caiet. Am ieșit pe piețele internaționale pentru un împrumut și a trebuit să închidem sesiunea fără niciun ban. Pur și simplu nu voiau să ne dea bani. A fost incertitudinea politică atât de mare, încât au spus să așteptăm să vedem ce se întâmplă.

A fost creată acea celulă de criză de care a vorbit și guvernatorul Mugur Isărescu și în câteva zile am găsit o soluție, astfel încât timp de șase sau opt săptămâni să ne descurcăm și fără împrumuturile externe. Am prioritizat plățile, am început cu plata salariilor și a pensiilor, iar investițiile le-am plătit după data de 20 mai, după care 20 iunie”, a explicat vicepremierul Tanczos Barna, la Digi 24.
El a declarat că Ministerul de Finanțe a avut o rezervă importantă de bani la dispoziție pentru a trece de acele momente mai grele.

”Azi nu există niciun risc de neplată a salariilor și a pensiilor. Dar prefer să asigurăm plata salariilor și pensiilor la acest nivel, decât să punem în pericol plata pensiilor majorate”, a adăugat vicepremierul Tanczos Barna.