Guvernul a aprobat dublarea costurilor proiectului de investiție a Ministerul Apărării Naționale (MApN) ce constă în extinderea, consolidarea și modernizarea Centrului de pregătire a militarilor din cadrul Forțelor pentru Operații Speciale (FOS) ale României de la Vlădeni, județul Brașov.
Printre scopurile proiectului se numără și aducerea sub aceeași "umbrelă" centralizată a instruirii și formării combatanților aparținând de toate tipurile de specializări și arme din cadrul FOS, respectiv terestră, aeriană și acvatică, după cum a relatat Profit.ro.

4 iunie Eveniment Profit.ro - Piața imobiliară între șocuri și oportunități - Ediția a V-a
Investiția a fost aprobată inițial de Executiv în urmă cu aproape 4 ani și jumătate, în decembrie 2020, la valoarea totală de 332,254 milioane lei, cu tot cu TVA, rezultată în urma unui studiu de fezabilitate.
Ulterior, în februarie 2021, în baza hotărârii de Guvern, MApN a scos la licitație un contract de lucrări de intervenții la pavilioane și asigurare utilități în cazarma 1181 Vlădeni, unde funcționează Școala de Aplicație a Forțelor pentru Operații Speciale (SAFOS) "Burebista".
După atribuire, în anul 2023 a fost elaborat proiectul tehnic, în urrma căruia valoarea estimată a investiției a fost majorat de peste 2,3 ori, la 771,342 milioane lei, TVA inclusă.

″În urma modificării reglementării tehnice de evaluare seismică a clădirilor existente de la data elaborării studiului de fezabilitate, în cadrul serviciilor de elaborare a proiectului tehnic au fost actualizate expertizele tehnice aferente pavilioanelor, care au stabilit demolarea acestora și reconstruirea pe același amplasament a unor clădiri noi cu un grad de siguranță optim din punct de vedere al rezistenței și stabilității structurale și un nivel îmbunătățit de exploatare din punct de vedere funcțional.
Modificările soluțiilor tehnice și constructive descrise în cadrul studiului de fezabilitate au fost datorate necesității îndeplinirii corespunzătoare a cerințelor impuse de scopul investiției, de specificul activităților ce urmează a se desfășura și din necesitatea respectării prevederilor Legii nr. 10/1995 privind calitatea în construcții, republicată, cu modificările cu completările ulterioare, în ceea ce privește satisfacerea cerințelor esențiale de calitate.
De asemenea, în cadrul proiectului tehnic au fost optimizate soluțiile tehnice pentru asigurarea sistemului de încălzire din cazarmă și cele determinate de transformarea poligonului exterior, din poligon static în poligon dinamic, conform solicitării beneficiarului″, este explicația Guvernului.



Sursă foto: SAFOS Vlădeni


