Zeci de migranți venezueleni eliberați dintr-o închisoare de înaltă securitate din El Salvador, unde fuseseră trimiși de Statele Unite, s-au întors acasă vineri, punând capăt detenției lor fără proces, criticată de militanții pentru drepturile omului, relatează AFP.
Două avioane care îi transportau au aterizat în cursul serii pe aeroportul care deservește Caracas. Mai mulți pasageri au debarcat, ridicând brațele în semn de victorie, iar unul chiar a sărutat pista, scrie News.ro.
„Liberi, în sfârșit liberi”, s-a bucurat președintele venezuelean Nicolas Maduro, după luni de incertitudine cu privire la soarta celor 252 de venezueleni expulzați din Statele Unite în luna martie și încarcerați în Centrul de Combatere a Terorismului (Cecot) din El Salvador, o închisoare de înaltă securitate destinată membrilor de bande.
"Fratele meu este în sfârșit acasă, în Venezuela. Sunt fericit, sunt încântat", a declarat pentru AFP, din Statele Unite, Juan Yamarte, al cărui frate mai mare a fost închis la Cecot. „Pentru toți cei care ne-au ajutat, nu aveți idee cât de fericiți suntem”, a exclamat Erkia Palencia, mama unui alt deținut repatriat.

Venezuela nu a precizat câți dintre cetățenii săi s-au întors, însă președintele salvadorian Nayib Bukele a declarat pe X că a predat Caracasului „toți cetățenii venezueleni deținuți în țara noastră, acuzați de apartenență la organizația criminală Tren de Aragua”.
Invocând o lege din 1798 privind dușmanii străini, rar utilizată, Statele Unite au expulzat acești migranți în El Salvador, unde au fost acuzați, fără dovezi și fără proces, de apartenență la banda venezueleană. Rudele lor nu au mai avut de atunci nicio veste despre ei, dar acuzațiile lor au fost respinse.
Vineri, președintele Maduro i-a mulțumit omologului său american Donald Trump pentru returnarea acestor migranți, salutând „decizia de a rectifica această situație total neregulamentară”.
Această eliberare este legată de un schimb de prizonieri între Caracas și Washington.
Administrația Trump a declarat că migranții venezueleni au fost eliberați în schimbul a zece americani deținuți în Venezuela și a unui număr necunoscut de „prizonieri politici” venezueleni.
Șeful diplomației americane, Marco Rubio, i-a mulțumit președintelui Bukele „pentru că a contribuit la obținerea unui acord pentru eliberarea tuturor deținuților noștri americani”.
Ambasada SUA la Bogota, care este responsabilă pentru Venezuela, a publicat o fotografie a bărbaților într-un avion, zâmbind și fluturând steaguri americane.
Potrivit Global Reach, un ONG care ajută americanii deținuți pe nedrept în străinătate, printre cei eliberați se numără Lucas Hunter, un franco-american în vârstă de 37 de ani care a fost arestat în ianuarie de polițiștii de frontieră venezueleni în timp ce se afla în vacanță în Columbia.
„Abia așteptăm să îl vedem în persoană”, a declarat sora sa, Sophie Hunter, citată într-un comunicat al ONG-ului.
Uruguayul a anunțat că unul dintre cetățenii săi, Fabian Buglio, rezident al Statelor Unite, se numără printre cei eliberați.
Într-un comunicat, Caracasul a afirmat că a plătit un „preț ridicat” pentru a asigura întoarcerea cetățenilor săi. „Teroriști împotriva nevinovaților”, a declarat președintele Maduro. „Predăm în schimb zece mercenari”, a declarat ministrul venezuelean de interne Diosdado Cabello.
În plus față de eliberarea americanilor, Venezuela a acordat „măsuri alternative” la încarcerarea venezuelenilor reținuți pentru „implicarea lor în infracțiuni de drept comun și infracțiuni împotriva ordinii constituționale”.
Tot vineri în cursul zilei, un alt avion a sosit pe aeroportul Maiquetia din Houston, transportând 244 de venezueleni expulzați din Statele Unite și șapte copii despre care ministrul Diosdado Cabello a declarat că au fost „salvați de la răpire”.
Acești copii sunt printre cei 30 care, potrivit Caracasului, au fost separați de familiile lor și au rămas în Statele Unite după ce părinții lor venezueleni au fost deportați.
Lupta împotriva migranților fără documente este o prioritate pentru noua administrație americană, care a intensificat raidurile poliției și expulzările.
Washingtonul și Caracasul au convenit să trimită venezuelenii fără documente înapoi în țara lor, iar zboruri sosesc aproape zilnic din Statele Unite și Mexic.
Conform cifrelor oficiale, mai mult de 8 200 de persoane au fost repatriate în Venezuela din aceste două țări începând din februarie, inclusiv aproximativ 1 000 de copii.
La Cecot, venezuelenilor reținuți nu li s-a permis să facă apeluri telefonice sau să primească vizite, iar rudele lor au cerut în zadar dovezi de viață.
Ei au fost văzuți ultima dată în martie, când au apărut încătușați, cu capul ras, în genunchi, în mega-închisoarea salvadoriană.
Nayib Bukele a construit Cecot ca parte a războiului său împotriva bandelor, dar a acceptat milioane de dolari de la Statele Unite pentru a-i reține pe venezueleni acolo.
Organizațiile pentru drepturile omului au denunțat în mod repetat aceste detenții ca fiind o încălcare a drepturilor omului.