MAE francez respinge, duminică, acuzațiile ″total nefondate″ privind presupusa ingerință a Franței în alegerile prezidențiale din România, despre care spune că reprezintă ”o tactică de diversiune în fața amenințărilor reale de ingerință care vizează România” și face apel la toată lumea să dea dovadă de responsabilitate și respect pentru democrația românească. Franța face apel la toți actorii politici români să își asume responsabilitatea și să apere democrația.
”Pe Telegram și Twitter circulă acuzații total nefondate privind presupusa ingerință a Franței în alegerile prezidențiale din România” Franța respinge categoric aceste acuzații și face apel la toată lumea să dea dovadă de responsabilitate și respect pentru democrația românească”, arată MAE francez, într-o postare.

28 mai Maratonul Fondurilor Europene
4 iunie Eveniment Profit.ro - Piața imobiliară între șocuri și oportunități - Ediția a V-a
Instituția precizează că ”primul tur al alegerilor prezidențiale din România din decembrie anul trecut a fost anulat în mod suveran de către autoritățile române competente, ca urmare a unor ingerințe digitale și financiare foarte reale ale unor actori legați de Rusia iar investigațiile ulterioare ale autorităților române și ale Comisiei Europene au confirmat ulterior gravitatea acestei ingerințe, inclusiv manipularea algoritmului TikTok.
”În acest context, recentele acuzații la adresa Franței nu sunt altceva decât o tactică de diversiune în fața amenințărilor reale de ingerință care vizează România. Franța face apel la toți actorii politici români să își asume responsabilitatea și să apere democrația. În calitate de partener și prieten, reamintim că Franța a fost alături de România pentru aderarea sa la Uniunea Europeană, pentru reformele sale, pentru intrarea sa în Schengen și pentru progresele sale. De asemenea, am fost alături de securitatea României, trimițându-ne soldații la cinci zile după începutul invaziei rusești în Ucraina, în februarie 2022”, subliniază MAE francez.
”A minți despre Franța, a o insulta, înseamnă a șterge această istorie”, se mai arată în mesaj.

Pavel Durov, fondatorul aplicației de mesagerie Telegram, a declarat duminică că a respins o solicitare venită din partea unui guvern occidental, pe care nu l-a numit, ”de a reduce la tăcere” vocile conservatoare din România, în contextul turului doi al alegerilor prezidențiale, transmite Reuters.
Pe de altă parte, Ministerul Afacerilor Interne (MAI) a avertizat, duminică, privind faptul că pe TikTok sunt distribuite informații false cu scopul de a manipula opinia publică în contextul electoral. Aceste imagini imită în mod fraudulos identitatea vizuală a mai multor site-uri de știri și se afirmă în mod fals că, după câștigarea alegerilor de unul dintre candidați, liderii partidelor tradiționale sunt arestați sau fug din țară.
Și Ministerul Apărării Naționale a avertizat că pe platforma TikTok circulă un material video în care se susține că militarii francezi dislocați în România ar fi pregătiți să acționeze, îmbrăcați în uniforme ale Jandarmeriei Române, la finalul procesului electoral, în situația în care un anumit candidat va fi declarat câștigător. ”Aceste informații sunt false și au potențialul de a crea confuzie în rândul cetățenilor români. Materialul postat reprezintă o dezinformare periculoasă, fără nicio bază reală sau probă concretă. Este un exemplu clar de manipulare prin răspândirea de teorii conspiraționiste”, a precizat MApN.