Guvernul analizează varianta promovării unei Legi privind eliminarea/corectarea discrepanțelor de salarizare, nu de majorare unitară

Guvernul analizează varianta promovării unei Legi privind eliminarea/corectarea discrepanțelor de salarizare, nu de majorare unitară
Ovidiu Bărbulescu
Ovidiu Bărbulescu
scris 31 mar 2016

Guvernul analizează varianta în care să promoveze un proiect de corectare a unor dezechilibre salariale în sistemul bugetar, care nu va asigura majorări pentru toți angajații, ci doar pentru o parte dintre aceștia, motiv pentru care actul normativ nu ar mai fi numit "Legea salarizării unitare", ci Legea eliminării/corectării discrepanțelor de salarizare în sistem, au declarat pentru Profit.ro surse oficiale.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie. Parteneri: Garanti BBVA, Gomag.

Practic, Guvernul va promova o a patra variantă a proiectului, mult mai austeră decât cele discutate anterior.

Profit.ro a anunțat, în urmă cu o lună, că premierul Dacian Cioloș a respins, după analizarea datelor, toate cele trei variante de lucru pentru finalizarea proiectului noii legi a salarizării unitare în sistemul bugetar, argumentul fiind că niciuna dintre acestea nu ține cont de datele macro-economice indicate de Ministerul Finanțelor. Prin aplicarea acestor variante, costurile cu salariile angajaților ar fi crescut cu 20,4-36,6 miliarde de lei comparativ cu nivelul actualelor cheltuieli.

Bugetarii vor fi plătiți cu salariu fix plus venit variabil raportat la performanță, inclusiv pe baza feedback-ului de la firme și populație CITEȘTE ȘI Bugetarii vor fi plătiți cu salariu fix plus venit variabil raportat la performanță, inclusiv pe baza feedback-ului de la firme și populație

Cele trei variante analizate la nivelul Guvernului au fost aplicarea Legii 284/2010, aprobată de Guvernul Boc, dar neaplicată niciodată în lipsa banilor, aplicarea proiectului elaborat în septembrie anul trecut de Guvernul Ponta și prezentat atunci în exclusivitate de Profit.ro în mai multe articole, printre care cel de aici. de aici și de aici, și, respectiv, aplicarea unui alt proiect pentru redactarea căruia Guvernul Cioloș a dispus formarea unui grup de lucru.

Din cauza costurilor bugetare ridicate pe care le presupune fiecare dintre aceste variante, toate propunerile au fost însă respinse de către premierul Cioloș.

În urmă cu aproape trei luni, Profit.ro a anunțat că salariile și sporurile bugetarilor nu vor fi majorate unitar pe întreaga durată a acestui an. Aceasta după ce tot Profit.ro a anunțat, citând surse oficiale, că premierul Dacian Cioloș nu este adeptul unor majorări salariale globale în sectorul public, el dorind un echilibru între nivelul remunerațiilor și cel al investițiilor publice și cheltuielilor de dezvoltare.

EXCLUSIV Bugetarii vor fi promovați și premiați în funcție de cât de amabili și loiali sunt la muncă CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Bugetarii vor fi promovați și premiați în funcție de cât de amabili și loiali sunt la muncă

Sistemul bugetar are în prezent circa 1,2 milioane de angajați, reprezentând aproximativ un sfert din numărul total de salariați din economie.

Salarizarea în acest domeniu a fost reglementat încă din 2010 printr-o lege care nu a fost însă niciodată aplicată, fiind amânată de la un an la altul pe motiv că nu sunt suficienți bani la buget pentru majorările salariale prevăzute în document.

Și fostul Guvern Ponta a elaborat un proiect al legii salarizării cu intenția de a-l aplica în trepte, începând cu acest an, dar demisia premierului și schimbarea Cabinetului au blocat acest proiect.

Ultimele decizii certe pentru bugetari au fost majorarea cu 10% a salariilor, la finele anului trecut, și acordul pentru ridicarea salariului minim brut la 1.250 lei din luna mai.

viewscnt
Afla mai multe despre
guvernul
salarizării
unitare
variante