Isărescu, cel mai longeviv guvernator de bancă centrală, mesaje în Parlament: La multe bănci centrale din lume, continuitatea e prevăzută de lege. La noi nu. Banca Centrală nu poate primi instrucțiuni, dar asta nu înseamnă că nu discutăm

Isărescu, cel mai longeviv guvernator de bancă centrală, mesaje în Parlament: La multe bănci centrale din lume, continuitatea e prevăzută de lege. La noi nu. Banca Centrală nu poate primi instrucțiuni, dar asta nu înseamnă că nu discutăm
Profit.ro
Profit.ro
scris 1 oct 2024

"La multe bănci centrale din lume, continuitatea e prevăzută de lege. La noi nu. Nu întreg CA poate fi schimbat dintr-o dată. La noi s-a creat această cutumă, să vină persoane noi, dar să păstrăm și un număr de persoane cu vechime", a spus guvernatorul BNR, Mugur isărescu, la votul din Parlament pentru un nou mandat la conducerea Băncii Naționale.

VEZI AICI ȘI ULTIMA ORĂ Raport favorabil pentru noua conducere a BNR

Urmărește-ne și pe Google News

Mesajul lui Isărescu

Evenimente
15 octombrie - Eveniment Profit Health.forum
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

- Încercăm să dăm jos inflația fără să creăm recesiune. Guvernatorul Băncii Israelului îmi spunea că în legea lor se spune că Banca Israelului e obligată să fie consultant economic al Guvernului. În legea noastră se spune că Banca Centrală nu poate primi instrucțiuni în elaborarea politicii monetare. Dar asta nu înseamnă că nu discutăm cu Guvernul.

Ciolacu: România, în 5 ani, va fi în primele zece PIB-uri ale Europei. Vom depăși Austria CITEȘTE ȘI Ciolacu: România, în 5 ani, va fi în primele zece PIB-uri ale Europei. Vom depăși Austria

-  Inflația în România a fost mai încăpățânată. Asta pentru că salariile au crescut peste productivitate. Creșterea salariilor peste productivitate se duce fie în deficit extern, fie în inflație, fie în amândouă. Noi sperăm- sau cel puțin eu sper- că în următoarele luni inflația se va duce la 2,5% +/- 1 p.p.

- Firmele cu capital străin ar trebui finanțate din țară, de băncile noastre, pentru a nu se mai împrumuta din exterior. Datoria privată externă a României- faptul că Dacia se împrumută parțial prin Renault- se vede în datoria privată a României.

EximBank-ul SUA acordă credit de aproape 100 milioane dolari pentru ca România să avanseze cu proiectul mini-reactoarelor nucleare americane NuScale de la Doicești CITEȘTE ȘI EximBank-ul SUA acordă credit de aproape 100 milioane dolari pentru ca România să avanseze cu proiectul mini-reactoarelor nucleare americane NuScale de la Doicești

- BNR nu consideră că obiectivul de trecere la euro e fezabil în acest moment. Mai întâi trebuie redus deficitul la 3%. Abia după aceea ne putem gândi la adoptarea euro

- Nu văd motivul ca această țară să-și îndeplinească obiectivele cu venituri sub 30% din PIB. Și asta se face prin: reducerea evaziunii fiscale, reducerea facilităților fiscale sau a „portițelor” fiscale și o reformă fiscală, dar e nevoie de voință politică.

 - Nu suntem în situația de a face un acord cu FMI- dar trebuie să faci o reformă credibilă pentru piețe.

FOTO Au fost semnate contractele pentru construcția stadioanelor ”Gheorghe Hagi\ CITEȘTE ȘI FOTO Au fost semnate contractele pentru construcția stadioanelor ”Gheorghe Hagi" și ”Nicolae Dobrin”

 - O încercare de a reduce brusc deficitul fiscal ar duce la o recesiune.

Viitoarea componență a Consiliului de Administrație al Băncii Naționale ar urma să fie formată din:

Acad. Mugur Isărescu– cel mai longeviv guvernator de bancă centrală. Este guvernator din 1990, cu o scurtă pauză în care a fost premier. Isărescu a împlinit la începutul lui august 75 de ani.

Leonardo Badea– în prezent viceguvernator, el ar urma să preia locul de prim-viceguvernator, ocupat acum de Florin Georgescu.

Florin Georgescu– va rămâne membru al CA al BNR, viceguvernator, dar nu va mai fi prim-vice. Practic, face rocada cu Leonardo Badea.

Cosmin Marinescu – Consilierul președintelui Klaus Iohannis pe probleme economice sa fost avizat pentru a deveni viceguvernator al Băncii Naționale a României (BNR). El va fi propunerea PNL, urmând a-l înlocui pe Eugen Nicolăescu.

UE va vota pe 4 octombrie pentru a finaliza tarifele vamale pentru vehiculele electrice produse în China CITEȘTE ȘI UE va vota pe 4 octombrie pentru a finaliza tarifele vamale pentru vehiculele electrice produse în China

Alexandru Nazare– Fostul ministru al Finanțelor ar putea ajunge și el membru al board-ului BNR după ce a fost avizat de comisiile Parlamentului.

Roberta Anastase– Fosta Miss România (1994), de profesie sociolog, a fost și ea avizată pentru a ocupa un loc în board-ul Băncii Centrale. Anastase a fost unul din foștii lideri ai PDL, ex-președinte al Camerei Deputaților, parlamentar și fost europarlamentar.

Aura Socol – profesor ASE. Soția lui Cristian Socol, cel mai important sfătuitor economic al premierului Marcel Ciolacu, Aura Socol este membru neexecutiv în consiliul ASF, ea câștigând bătălia cu Nicolae Istudor, rectorul ASE, pentru o poziție din partea PSD.

Csaba Balint – membru în Consiliul de Administrație al BNR. Înainte de a se alătura BNR în 2019, a lucrat ca analist macroeconomic la o bancă universală, pregătind rapoarte de cercetare cu privire la evoluțiile economice, piețele financiare, precum și industria bancară din România. În calitate de analist, a câștigat numeroase premii de la organizații internaționale de cercetare economică, Csaba Bálint a absolvit Școala Doctorală de Finanțe și Bănci – DOFIN din cadrul Academiei de Studii Economice din București.

CEO-ul UniCredit, Orcel, a participat la o întâlnire virtuală cu Commerzbank - surse CITEȘTE ȘI CEO-ul UniCredit, Orcel, a participat la o întâlnire virtuală cu Commerzbank - surse

Cristian Popa– După terminarea ASE, Popa a obținut titlul de Master în Managementul Riscului Financiar Internațional, după care a obtinut CFA Charterholder (CFA Institute, Virginia, USA) – Chartered Financial Analyst. A lucrat în mai multe bănci comerciale ca director de investiții.

Conducerea BNR se stabilește pe algoritm politic. PSD are două poziții de conducere (prim-vice și vice) și una de membru simplu de CA, PNL are o poziție de vice și două neexecutive. UDMR are o poziție neexecutivă și USR a primit de asemenea una la ultimele numiri.

viewscnt
Afla mai multe despre
isarescu
bnr
parlament