Guvernul sirian și Israelul au convenit, vineri seară, asupra unei încetări a focului sub egida Statelor Unite, însă confruntările continuă între luptători tribali și druzi la intrarea în Soueïda, în sudul Siriei, unde violențele au făcut deja sute de morți și zeci de mii de persoane strămutate de aproape o săptămână, relatează AFP.
Premierul israelian Benyamin Netanyahu și președintele interimar sirian Ahmed al-Shareh „au convenit asupra unei încetări a focului”, a anunțat emisarul american pentru Siria, Tom Barrack, la două zile după bombardamentele israeliene din Damasc, scrie News.ro.
„Facem apel la druzi, beduini și sunniți să depună armele și, împreună cu alte minorități, să construiască o identitate siriană nouă și unită, în pace și prosperitate cu vecinii săi”, a scris el pe rețeaua socială X.
Președinția siriană a declarat vineri că lucrează la trimiterea unei „forțe speciale” în regiunea Swayda, predominant druză, din care și-a retras soldații cu o zi înainte sub presiunea Israelului.

Începând de duminică, ciocnirile dintre grupurile druze și triburile beduine locale, ale căror relații sunt tensionate de ani de zile, s-au soldat cu cel puțin 638 de morți, potrivit Observatorului sirian pentru drepturile omului (OSDH).
Spitalul guvernamental din Swayda, singurul din oraș încă în funcțiune, a primit „peste 400 de cadavre începând de luni dimineață”, inclusiv „femei, copii și bătrâni”, a declarat pentru AFP medicul Omar Obeid.
„Acesta nu mai este un spital, este o groapă comună”, a declarat corespondentului AFP Rouba, un membru al personalului spitalului care nu a dorit să își dea numele de familie.
Violențele au subminat și mai mult puterea lui Ahmad al-Shareh, care a condus o coaliție de grupuri islamiste rebele pentru a-l răsturna pe președintele Bashar al-Assad în decembrie, într-o țară devastată de aproape 14 ani de război civil.
Într-o declarație emisă vineri seara, biroul președintelui a îndemnat „toate părțile să dea dovadă de reținere și să favorizeze rațiunea”, precizând în același timp că lucrează „la trimiterea unei forțe speciale pentru a pune capăt confruntărilor”.
Autoritățile siriene, afirmând că doresc să restabilească ordinea, și-au desfășurat deja forțele marți în Swayda, controlată până atunci de luptătorii druzi.
Cu toate acestea, OSDH, martori și grupuri druze au acuzat forțele siriene că luptă alături de beduini și că comit abuzuri. Forțele guvernamentale s-au retras joi din oraș după amenințări și bombardamente din partea Israelului, care a declarat că dorește să protejeze minoritatea druză, în timp ce al-Shareh și-a afirmat dorința de a evita un „război deschis” cu Israelul.
O încetare a focului a fost convenită între părțile siriene, însă Președinția a acuzat joi luptătorii druzi că au încălcat-o. Vineri dimineața, luptătorii din triburile arabe sunnite, care au venit din diferite regiuni siriene pentru a da o mână de ajutor beduinilor, s-au adunat în jurul Swayda, potrivit corespondenților AFP la fața locului.
Vineri seara, aproximativ 200 dintre acești combatanți au fost văzuți de AFP făcând schimb de focuri cu arme automate la intrarea vestică a orașului cu grupuri de druzi poziționate în interior.
OSDH a confirmat luptele din acest sector, adăugând că „bombardamentele au vizat părți ale orașului”.